fbpx

Како је криминална група планирала и извела инцидент који је имао за циљ компромитацију и расформирање Жандармерије

0
(0)

Београд – Дана 28. септембра 2014. године, у време одржавања такозване Параде поноса (која је протекла са невиђеним мерама безбедности), створена је идеална прилика за инцидент који је раније испланирала криминална група на челу са Николом Петровићем, директором Електромреже Србије и кумом Александра Вучића, а све са циљем да се изврши удар на Жандармерију и нападне ова елитна полицијска јединица, после чега је требало да уследи њено расформирање и додатно урушавање одбрамбене моћи земље. У Петровићевој групи, која је требала да обави овај посао, нашли су се министар здравља Златибор Лончар и директор Војно безбедносне агенције, бригадни генерал Петар Цветковић.

Све је било замишљено тако да брат Александра Вучића, Андреј, и брат градоначелника Београда, Синише Малог, Предраг Мали, испровоцирају Жандармерију, што се и десило, након чега је уследио сукоб, чије детаље Вучићев режим још увек покушава да прикрије или кривотвори, чак и током недавне, пропале скупштинске расправе о овом случају. Овај покушај слабљења одбрамбене моћи земље био би и по вољи и Вучићевим америчким налогодавцима, јер је влада још прошле године проценила да су полицијске формације „прегломазне“ и да су већином проруски орјентисане.

Више јавно тужилаштво у Београду је 6. фебруара ове године оптужило осам припадника Жандармерије због “постојања оправдане сумње да су као саизвршиоци извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење, као и за кривично дело злоупотреба службеног положаја везано за њихово учешће у догађају од 28. 9. 2014. године и одржане Параде поноса“.

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је кривичну пријаву 14. јануара против двојице припадника Управе Војне полиције Јовановић Саше и Станковић Саше због напада на припаднике Жандармерије у вршењу службене дужности.

Он је пријаве поднео поводом инцидента током прошлогодишње Параде поноса, када су се припадници Жандармерије сукобили са четири особе, од којих су две браћа високих јавних функционера. Реч је о блиским рођацима, Андреју Вучићу и Предрагу Малом. Андреј је брат председника Владе Србије, а Предраг Мали је брат градоначелника Синише Малог, а браћа Мали и браћа Вучић су и блиски рођаци, по мајчиној линији.

Прошлогодишњу параду поноса покушала је да искористи организована криминална група Николе Петровића, у којој се налази и министар здравља Златибор Лончар, у сарадњи са директором Војнобезбедоносне агенције, бригадним генералом Петром Цветковићем, и изврши удар на Жандармерију, са циљем напада на ову елитну полицијску јединицу, њено расформирање и на урушавање одбрамбене моћи земље.

На дан одржавања Параде поноса, двојица војних полицајаца, Саша Јовановић и Саша Цветковић, који су обезбеђење Андреја Вучића, а уз сагласност директора ВБА бригадног генерала Петра Цветковића, по претходно постигнутој сагласности са Николом Петровићем, кумом Александра Вучића и министром здравља Златибором Лончарем, нахушкали су двојицу војних полицајаца да са Вучићем и Малим направе инцидент, који би довео до расформирања Жандармерије.

Наиме, њихови налогодавци су мислили да ће ова четворка, позивајући се на свој статус, проћи кордон Жандармерије, који је обезбеђивао педерске баханалије на улицама Београда, и потом би Петровић и Лочар натерали премијера Александра Вучића да смени директора полиције Милорада Вељовића и команданта Жандармерије, због непоступања по изричитој наредби да нико не може проћи у део града који је штитила Жандармерија.

План опасне криминалне групе, међутим, није довео до жељеног циља. Припадници Жандармерије су професионално поступали по наређењу која су добила два дана раније од своје команде.

Истог дана су објављени цензурисани извештаји о “нападу Жандармерије на брата председника Владе Србије“. Кампања је започела, али је било много очевидаца и документа који су потврђивали тезу о постигнутој завери.

По наређењу министра унутрашњих послова Служба унутрашње контроле МУП-а Србије спровела је истрагу, а и Војно безбедносна агенција се потрудила да јој испред носа однесе доказе. Када је Унутрашња контрола окончала истрагу, наређено је из кабинета министра да се против жандарма поднесу кривичне пријаве. Начелник одељења Унутрашње контроле Радомир Наранџић одбио је да потпише кривичну пријаву, па је одмах смењен и распоређен на друге послове, али решење о смени још није реализовано. Више тужилаштво је прихватило кривичну пријаву и оптужило је полицијске службенике Предрага Митровића, Славка Стојановића, Драгана Савића, Далибора Ђорђевића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића, Радета Матића и Златка Гигића, припаднике Четвртог одреда Жандармерије.

Случај је, међутим, преузео и Заштитник грађана Саша Јанковић…

Заштитник грађана је изјавио да документи МУП-а говоре о томе да су се четири цивилно обучене особе оглушиле о усмена наређења, дрско и бахато понашала па напала припаднике Жандармерије на задатку, па су након тога припадници Жандармерије применили прекомерну силу, То, између других докумената које Заштитник грађана поседује, стоји у образложењу свих закључака о покретању дисциплинских поступака припадника жандармерије који су у току и у којима су припадници Жандармерије суспендовани, саопштио је заштитник грађана.

Он је, у складу са овлашћенињима, покушао да изврши контролу рада ВБА и тражио је од директора Петра Цветковића документа о наведном случају, али су му она ускраћена.

У допису од 27. јануара, упућеном министру одбране, у оквиру којег делује и ВБА, Заштитник грађана је тражио одговоре на питања – кога су тог дана обезбеђивали припадници Војне полиције Саша Јовановић и Саша Стојановић, ко им је издао наредбу, и у ком својству су њих двојица били са друга два цивилна лица . Заштитник мисли на Вучића и Малог. Заштитник је тражио и одговоре на понашање ВБА која је уклањала доказе са камера оближњих банака, по чијем су налогу припадници ВБА испитивали грађане, новинаре, одузимали снимљене материјале….

Његова пријава поднета порив двојице војних полицајаца Вишем јавном тужилаштву у Београду уступљена је Првом основном јавном тужилаштву, које је исту одмах одбацило као неосновану.

У одбрану војних полицајаца, а на тај начин и Вучића и Малог, устао је министар одбране, али на бесмислен начин, оспоравајући оно што је свима познато.

У овом случају има толико доказа, који се не могу уништити, и који говоре о злочиначкој активности најближих сарадника Александра Вучића , његовог брата, кумова и министара. То ће, свакако, морати да изађе на видело, и добије судски епилог.

Редакција магазина Таблоид одлучила је да објави службене изјаве жандарма који су тог дана, од раних јутарњих часова, обезбеђивали парадере тзв. поноса, сатима стојећи у кордону, под пуном опремом, без воде, без могућности да оду до тоалета…

Њихове изјаве сведоче о злоделима браће Вучић…

Изјава број 1

Република Србија

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције Жандармерија

Четврти одред – Вод специјалних возила 03/13/15/13 број 57/14 Дана: 28.09.2014. године Б е о г р а д

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28.09.2014. године у просторијама смештаја Четвртог одреда Жандармерије, од стране полицијског службеника вода специјалних возила, водника полиције 1. класе Ђорђевић Далибора, а у вези интервенције приликом обезбеђења јавног скупа и јавног скупа у покрету у Београду, у организацији Геј-стрејт алијансе у улици Светозара Марковића бр.54.

Дана 28.09. 2014.године поступио сам по наредби команданта Четвртог одреда Жандармерије, …….. …03/13/15 ……….. од дана26.09. 2014.године, и распоредом снага био сам одређен да са делом вода специјалних возила покривам раскрсницу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, у циљу спречавања лица противника одржавања јавног скупа у организацији Геј-стрејт Алијансе.

Око 09,50 часова налазио сам се на напред наведеној раскрсници у кордону. Око 11,20 часова приметио сам да се према нама креће група од 4 нама непознатих лица. Напред наведена лица су стигла до самог кордона, а обзиром да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон и наруше Јавни ред, од истих лица лична документа су затражили полицијски службеници ……. у намери да изврше проверу идентитета истих.

Полицијски службеници су се том приликом понашали крајње професионално и уљудно, али су лица одбила да дају било какав идентификациони документ и при том се понашали крајње дрско и безобразно. Том приликом једно од наведених лица је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се ради, али је лице уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Иста лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да исти кордон пробију, и физички се обрачунају са полицијским службеницима који су били у поретку за интервенцију.

Наведна лица су гласно узвикивала „ко сте ви да нас уопште заустављате, „Знате ли ко смо ми“, „вашу јединицу ја ћу да расформирам“ и у једном моменту су физички дошли у контакт са полицијским службеницима из кордона у намери да директно својом снагом покушају да пробију кордон и поремете распоред полицијских службеника.

Једно лице је скочило и преко подигнутих штитова ухватило командира …………. за формацијску опрему у намери да се са њим физички обрачуна, на себи је имало дуксерицу са капуљачом, истицало се својом грубошћу и насилничким понашањем, тиме пробије кордон и омогући кретање осталим лицима. Пошто је трајао физички контакт наведеног лица са ………… остала три лица су покушала да искористе пометњу и такође у намери пробијања кордона покушала да нас одгурну. У једном моменту док је трајао физички контакт са лицима, исто лице које је претходно физички напало ………… по престанку напада на њега, окренуло се и затвореном шаком десне руке ударило ме у пределу браде. Тај ударац сам ја делимично ескивирао и нанета ми је само лака повреда у виду отеклине.

У исто време док је трајао истовремени и противправни напада на полицијске службенике у кордону, по претходном тражењу помоћи од стране командира………. на лице места је наишла екипа која је одређена претходно за помоћ и интервенцију која је исту интервенцију завршила а самим тим је престао и напад на кордон чији сам ја члан био.

Напомињем, ја нисам применио нити полицијска овлашћења нити сам употребио средства принуде. Могу само да изјавим да су се лица понашала крајње дрско, безобзирно, насилно и уз све то претила и својим понашањем угрозила живот и здравље полицијских службеника у кордону који су извршавали службени задатак.

Белешка се доставља на увид.

Белешку сачинио водник полиције 1. класе Далибор Ђорђевић

Изјава број 2

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти одред – Вод специјалних возила 03/13/15/13 број 53/14 Дана: 28.09.2014. године Б е о г р а д

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28. 09. 2014. године у просторијама смештаја Четвртог одреда Жандармерије, од стране полицијског службеника, водника полиције 1. класе Драгана Савића, а у вези интервенције приликом обезбеђења јавног скупа и јавног скупа у покрету у Београду, у организацији Геј-стрејт алијансе у улици Светозара Марковића бр.54.

Дана 28.09.2014. године поступио сам по наредби команданта Четвртог одреда Жандармерије, ………… 03/13/15 ……………… дана 26. 09. 2014.године, и распоредом снага био сам распоређен да са делом вода специјалних возила покривамо раскрсницу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, у циљу спречавања лица противника одржавања јавног скупа у организацији Геј Стрет Алијансе.

Око 09,50 часова налазио сам се на напред наведеној раскрсници у кордону са полицијским службеницима вода. Око 11,20 часова приметио сам да се према нама креће група од 4 нама непозната лица. Напред наведена лица су стигла до самог кордона, а обзиром да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон и наруше Јавни ред, од истих лица лична документа сам затражио у намери да извршим проверу идентитета истих.

Приликом поступања према лицима, понашао сам се крајње професионално и уљудно, али су лица одбила да дају било какав идентификациони документ и при том се понашали крајње дрско и безобразно. Том приликом једно од наведених лица је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се , ради, али је лице уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Иста лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да исти кордон пробију, и физички се обрачунају са полицијским службеницима који су били у поретку за интервенцију.

Наведна лица су гласно узвикивала „ко сте ви да нас уопште заустављате,, „Знате ли ко смо ми“ и у једном моменту су физички дошли у контакт са командиром вода, заставником полиције 1.класе ………. на тај начин што га је једно лице које је било крупне телесне грађе, на себи имало дуксерицу са капуљачом, рукама ухватило за заштитни прслук и покушало да га обори и пробије кордон. Док је трајао физички контакт са наведеним лицем, остала три лица су покушала да искористе пометњу и такође у намери пробијања кордона покушала да одгурну рукама мене и остале полицијске службенике. Том приликом сам им издао наређење да прекину са таквим понашањем.

Обзиром, да су наведена лица изразила крајње насиље и грубост, решеност да пробију кордон без обзира на последице по полицијске службенике, ја сам поново издао наређење да нама непозната лица прекину са таквим понашањем, на шта су се исти оглушили и још јачим интензитетом гурали и покушали физички обрачун са полицијским службеницима. Приликом одбијања противправног напада од себе и осталих полицијских службеника у једном моменту сам приметио да је једно лице које је имало окрвављену главу пало и у том моменту се машило за појас и извадило пиштољ након чега је уследио ударац службеном палицом преко руке у којој се налазио пиштољ. Нисам сигуран али мислим да се ради о полицијском службенику Лекић Бобану.

Лице је након тога устало а ја сам успео да пиштољ који сам угледао на тротоару узмем и склоним га код себе и јасно и гласно упозорио остале полицијске службенике да је једно од лица било наоружано.Пиштољ сам код себе задржао из безбедносних разлога све до окончања интервенције а након тога установио да се ради о пиштољу марке „Глок“ црне боје и иста предао старијем заставнику полиције 1. класе ……..!

Белешку сачинио водник полиције 1. класе Драган Савић

Изјава број 3

Република Србија

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти одред – Вод специјалних возила 03/13/15/13 број 58/14

Дана: 28.09.2014. године Београд

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА.

Сачињена дана 28.09.2014. године у просторијама смештаја Четвртог одреда Жандармерије, од стране полицијског службеника вода специјалних возила, водника полиције 1.класе Бобана Лекића, а у вези интервенције приликом обезбеђења јавног скупа и јавног скупа у покрету у Београду, у организацији Геј- стрејт алијансе у улици Светозара Марковића бр.54.

Дана 28.09.2014.године поступио сам по наредби команданта Четвртог одреда Жандармерије, пуковника полиције ………….. 03/13/15 …………… од дана 26. 09. 2014.године, и распоредом снага био сам одређен да са делом вода специјалних возила покривам раскрсницу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, у циљу спречавања лица противника одржавања јавног скупа у организацији Геј-стрејт Алијансе.

Око 09,50 часова налазио сам се на напред наведеној раскрсници у кордону. Око 11,20 часова приметио сам да се према нама креће група од 4 нама непознатих лица. Напред наведена лица су стигла до самог кордона, а обзиром да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон и наруше Јавни ред, од истих лица лична документа су затражили полицијски службеници ………..и Савић Драган, у намери да изврше проверу идентитета истих.

Полицијски службеници су се том приликом понашали крајње професионално и уљудно, али су лица одбила да дају било какав идентификациони документ и при том се понашали крајње дрско и безобразно. Том приликом једно од наведених лица је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се ради, али је лице уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Иста лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да исти кордон пробију, и физички се обрачунају са полицијским службеницима који су били у поретку за интервенцију.

Наведна лица су гласно узвикивала „ко сте ви да нас уопште заустављате,, и „Знате ли ко смо ми“, као и „вашу јединицу ја ћу да расформирам“ и у једном моменту су физички дошли у контакт са полицијским службеницима из кордона у намери да директно својом снагом покушају да пробију кордон и поремете распоред полицијских службеника.

Једно лице је скочило и преко подигнутих штитова ухватило командира ЧЦНННИНЧ за формацијску опрему у намери да се са њим физички обрачуна, на себи је имало дуксерицу са капуљачом, истицало се својом грубошћу и насилничким понашањем, тиме пробије кордон и омогући кретање осталим лицима. Пошто је трајао физички контакт наведеног лица са …………, остала три лица су покушала да искористе пометњу и такође у намери пробијања кордона покушала да нас одгурну. У јеном моменту док је трајао физички контакт са лицима, исто лице које је претходно физички напало ……….. по престанку напада на њега, окренуло се и затвореном шаком десне руке ударило Ђорђевић Далибора у пределу браде, једно лице је ногом ударило Христов Винка у пределу груди. Од задобијеног ударца …………. је пао на асфалту. Пошто је трајао напад на све полицијске службенике, извадио сам службену палицу, и без упозорења је употребио према лицу које је физички напало …………… наневши му ударац у пределу леђа, поштујући све позитивне правне прописе који регулишу материју употребе средства принуде од стране овлашћених службених лица, а такође сам након тога приметио једно лице које је у том моменту у паду потегло пиштољ на полицијске службенике, истим лицу сам задао ударац службеном палицом у пределу подлактице десне руке у намери да истом избијем пиштољ. Након задатог ударца избијам пиштољ из руке тог лица, пиштољ пада асфалтну подлогу а полицијски службеник Савић Драган узима пиштољ који затим предаје колеги …………….. који је утврдио да се у цеви пиштоља налази метак. Издао сам наређење лицу „лези доле“ , лица су затим покушала да се удаље, а мојим приласком према њима, једно од њих из јакне вади пластичну флашу са водом, употребом физичке снаге исту баца према нама.

У исто време док је трајао истовремени и противправни напада на полицијске службенике у кордону, по претходном тражењу помоћи од стране командира на лице места је наишла екипа која је одређена претходно за помоћ и интервенцију која је исту интервенцију завршила а самим тим је престао и напад на кордон чији сам ја члан био.

НАПОМЕНА: Непосредно након интервенције за неких 20 минута дошла су четири лица која су ме питала да ли је код мене било неких проблема. На моје инсистирање да се представе и легитимишу један од њих је рекао да је министар здравља у Влади Србије Лончар, а друго лице показало службену легитимацију МУП-а Републике Србије. Након тога лица су се удаљила према Влади Србије у Немањиној улици.

Белешка се доставља на увид.

Белешку сачинио водник полиције 1. класе Лекић Бобан

Изјава број 4

Република Србија

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти Одред-Трећа јединица за ПТД

03/13/12/4 сл.белешка број: 88/14

Дана 28.09.2014.године Ниш

14 ПМ 51625

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Дана 28.09.2014.године са мојом јединицом 3. ЈПТД обезбеђивали смо јавни скуп Прајд који се одржавао у Београду.По наређењу командира јединице мајора ……………… мој конкретни задатак је био да вршимо обилазак улица Светозара Марковића, Бирчанинова, Ресавска и Немањина са три службена возила марке Дефендер, при чему смо имали наредбу да пружамо помоћ колегама који држе кордоне и легитимишемо сумњива лица.

Око 11.30 часова на углу улице Светозара Марковића и Бирчанинове уочили смо четири НН мушка лица како рукама и ногама задају више удараца полицијским службеницима жандармерије, а који су имали конкретан задатак да линијским кордоном спрече пролаз лицима која се крећу улицом Светозара Маровића ка Немањиној.

Напомињем да је у кордону било неколико пол.службеника жандармерије,те да исти нису могли да одбију напад на себе и спрече даљи напад.Како смо били у службеном возилу које је било у покрету застали смо у намери да визуелно уочимо да ли могу самостално да одбију напад од себе и да спрече лица у намери да без одобрења пробију наведени кордон. Тада сам видео да су четири НН мушка лица мојим колегама у кордону задали око двадесетак удараца ногама и рукама по телу,глави као и заштитној опреми и притом им упућују псовке и увреде и то „…Јел знате ви ко смо ми матер вам јебем, јебаћемо вам матер ко сте ви да се вама легитимишемо…“.

У моменту једно од НН лица гура колегу из кордона који пада на земљу.Тада је мој непосредни руководилац заставник Раде Матић закључио да колеге у кордону не могу да одбију напад од себе и савладају четири НН лица,приступио је у пружању помоћи при чему сам за истим кренуо и ја са припадницима из возила.

У моменту приласка лицима приметио сам једно од НН лица како седи а поред њега се налазило ватрено оружје-пиштољ црне боје.Према њему су интервенисале колеге те сам ја у намери да осигурам безбедност себе и других лица која су била у непосредној близини пришао другом лицу које се ту налазило а претходно сам видео да је учествовало у физичком нападу на полицијске службенике у кордону издао му наређење да легне доле а како није поступило по наређењу ухватио сам га левом руком за мишицу испод пазуха и повукао сам га даље од колега који су интервенисали према лицу које је имало ватрено оружје.

Лице је константно пружало противправан активан отпор и није поступало па наређењу “лези доле“,које је било издато јасно и гласним тоном. У том моменту мени и лицу прилази лице крупније конституције у црној јакни и онемугаћава ме у службеној радњи на тај начин што стаје између мене и лица и притом ме гура руком даље од лица.

Тада прилазе колеге Тасић и Цветковић издају наређење лицу у црној јакни да легне доле.

Лице није поступило по законито издатом наређењу, већ се оглушило и наставило са пружањем противправног активног отпора тако сто се хвата за делове заштитне опреме и гура нас од другог лица.

Ја сам покушао да заобиђем лице у црној јакни и приђем другом лицу које се у том моменту нагло окреће и гађа ……………предметом и погађа га у пределу гениталија.Да би зауставио активан отпор и противправни напад и обзиром да се лице оглушавало о издатом наређењу употребио сам службену палицу и задао лицу ударац у пределу глутеуса, при чему је исти тада пао на земљу, и након тога сам га ставио у положај да не може да пружа отпор и нападне мене и моје колеге и престао сам са употребом средстава принуде.

Тада једно од НН лица које нам прилази у десну руку држи војну легитимацију, изјављује да је припадник војне полиције и да се ради о штићеном лицу, након чега ја пуштам лице које устаје и уз псовке и увреде „…Јебаћу вам мајку незнате ви ко сам ја“ удаљава се ка пролазу зграде преко пута тог догађаја.

Након тога, пристиже путничко возило марке Ауди А 6 БГ регистарске ознаке са укљученом звучном и светлосном сигнализацијом где уочавам једно НН мушко лице које излази из возила и покушава да уђе у улаз зграде где се налазе два НН лица иначе учесници догађаја. Како се исти није легитимисао нити представио истом не дозвољавамо улаз у зграду.

Исти тада одлази до возила и између предњих седишта узима аутоматску пушку непознате марке а затим репетира то јест убацује метак у цев.Тада ја обавештавам мајора ………… који се нашао у мојој непосредној близини да је НН лице потегло аутоматску пушку и убацило метак у цев.Обавештавам и …………… старешину из одсека за безбедност како би сачинио видео запис. Ја и остали псж који су се нашли у близини поменутог возила повиком га упозоравамо да одложи оружје што лице и ради.Након тога на лице места долази генерал Миленко Божовић који ступа у разговор са лицем за кога претпостављам да је надређени лицима који су учесници догађаја,и издаје наређење мом команданту …………… да нас повуче на почетну позицију а да му људи из одсека за безбедност предају видео запис који су сачинили током самог догађаја и врате пиштољ лицу коме су претходно одузели псж из кордона

Белешку достављам на увид и даљу надлежност.

Белешку сачинио водник полиције Предраг Митровић

Изјава број 5

Република Србија

МИНИСТАРСТВИ УНУТРАШЊИХ послова

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти одред-Трећа јединица за ПТ дејства

03/13/12/4 број 87/14 Дана: 28. 09.2014

Ниш

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28.09.2014 године, у службеним просторијама 3. ЈПТД, четвртог одреда Жандармерије у Нишу, од стране полицијског службеника Златка Гигића, у вези са службеном интервенцијом према групи од четири лица, на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, градска општина Савски венац, Београд.

Обављајући патролну делатност, у времену између 11:30 и 11: 45 часова у ширем реону градских општина Врачар и Савски венац, за време обезбеђења скупа „Прајд“, на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, уочили смо мању групу лица како физички насрћу и ударају полицијске службенике Жандармерије који су се налазили у кордон, који су по службеном задатку били постављени на углу наведених улица са задатком да ограниче слободу кретања на одређеном подручју за време трајања скупа.

Увидевши озбиљност ситуације и непосредну опасност по полицијске службенике Жандармерије у кордону, који су по службеној дужности извршавали службени задатак . Брзом реакцијом возача службеног возила Дефендер П 014-176 полицијског службеника ………………. зауставили смо се непосредно уз кордон, где је командир вода Матић Раде издао усмено наређење да се брзо изађе из наведеног возила и притекне у помоћ полицијским службеницима који трпе активни напад од стране непознатих лица а уз адекватну примену средстава принуде сходно датој ситуацији.

Брзим изласком из возила, уз гласно издавања наређења према лицима која су у том тренутку физички нападала полицијске службенике Жандармерије која су под притиском напада били у пробијеној формацији кордона, више пута гласно узвикивао „Полиција, лези доле“ на шта се нападачи нису обазирали и настављали са даљим нападом на горе наведена полицијске службенике Жандармерије. Приликом приласка приметио сам да се ради о четири лица снажне физичке грађе.

Према једном од нападача до кога сам најбрже стигао и према коме сам употребио уз полицијско овлашћење издавање наређења, ради сламања физичког отпора са намером стављања лица под контролу и средство принуде службену палицу. Приликом те интервенције, у висини контејнера за одлагање отпада дошао сам у непосредни контакт са једним од четворице лица. који је на себи имао тањи џемпер карактеристичне боје, коме сам непосредно издао наређење да легне, на шта исти не обраћајући пажњу на издато наређење са моје стране настављао да удара кордон по штитовима, по телу и лицу полицијске службенике Жандармерије који су до тада били у кордону. Одмах затим након одбијања да поступи по издатим наређењу лицу сам задао ударац службеном палицом у пределу квадрицепса десне ноге.

У тренутку моје употребе средстава принуде, задавањем ударца службеном палицом нападач је леђима био окренут од мене. Окренуо се ка мени уз изговарање погрдних речи у смислу да ће да ме разбије и уз изјаву цитирам „Не знате ко сам ја, чобанине, јебаћу ти матер сељачку!“.

Док се лице окретало ка мени, уочио сам да лице за појасом има кратко ватрено оружје са резерним оквиром, где сам гласно из све снаге да бих све учеснике упозорио да лице може употребити исто, узвикнуо „Пиштољ!“, на шта су се пар колега међу којима сам препознао полицијског службеника Милосавњевић Митра са којим сам тог дана био у истом возилу и заједно били на службеном задатку, који је истог момента кад сам упозоравао на опасност остале, хвата лице у џемперу и покушава да обори исто лице које у паду вади пиштољ, али бива спречен интервенцијом другог полицијског службеника који је био у непосредној близини, који је ударцем службене палице у пределу надлактице десне руке и мојим ударцем службеном палицом у пределу квадрицепса десне ноге, избили пиштољ марке Глок 17 који се отклизао до контејнера, док му је резервни оквир остао за појасом. Након чега је лице пало на земљу, тј. бетон.

Истог трена престали са даљом интервенцијом и употребом средстава принуде према лицу и ставили истог под потпуну контролу. Када је лице схватило да је савладано и да не постоји шанса за даље пружање отпора, гласно је повикало „Војна полиција!“ и у том тренутку из левог џепа панталона извадило и показало службену легитимацију Војске Србије.

Лицу је дозвољено да мобилним телефоном позове непосредне старешине и упозна их са догађајем, кроз даљи разговор упознало ме је са податком да је са њима штићено лице за кога је надлежан и више пута је повишеним тоном захтевало назад свој пиштољ, у току тог разговора и расправке у улицу Светозара Марковића код бр 54 зауставило се путнички аутомобил марке Ауди А8, којим управља мени до тада непознато лице, у мом присуству контактира лице са којим разговарам, на шта сам га упозорио да се удаљи након чега је исто и поступило по упозорењу.

Одлази у возило и одвози исто у улазу зграде број 54 у улици Светозара Марковића, након чега излази из возила улази у ходник зграде и излази из ходника по истеку пар минута, видно узнемирен улази у исто возило. Док се ја налазим са лицем у џемперу карактеристичне боје, код задњег дела возила у висини пртљажног простора, покушавајући да смирим лице и уз констатацији да је све у реду.

У неком тренутку, неко је узвикну „Напунио пушку , одложи пушку, недирај, недирај оружје!“ , то нисам видео, нисам био близу возачевих врата, али сам јасно чуо повлачење и звук затварача који је карактеристичан приликом увођења метка у цев. Код издавања наређења од стране полицијских службеника да лице не дира оружје и да напусти возило исто је поступило по наређењу и напустило возило. Приликом поступања према лицу код возила Ауди А8 приметио сам службено лица ………………..са службеним камерама . Након чега сам по наређењу командира вода Матић Радета вратио код возила.

Белешку достављам на увид и даљу надлежност.

Белешку сачинио Водник полиције И класе Златко Гигић

Изјава број 6

Република Србија

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти Одред – Трећа јединица за ПТД

03/13/12/4 сл. белешка број 14, дана 28.09.2014. године

Н и ш

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28.09. 2014. године од стране командира ПТ вода заставника полиције 1. кл. Матић Радета а у вези поступања на обезбеђењу „Параде поноса“ у Београду.

Дана 28.09.2014. године са припадницима З.ЈПТД налазио сам се на обезбеђењу „Параде поноса“ у Београду. По наређењу командира 3.ЈПТД мајора полиције ……………. водио сам групу од 12 припадника 3.ЈПТД. Кретали смо се са три возила марке „Дефендер“ и вршили обилазак ул. Светозара Марковића, Бирчанинове, Тиршове и других улица у тој близини. У једном тренутку тачније око 11,30-11,40 час. приметили смо да 3-4 НН лица у цивилном оделу нападају полицијске службенике Жандармерије (шутирају, ударају песницама, вуку, гурају их) који се налазе у кордону на раскрсници ул. Светозара Марковића и ул. Бирчанинове. Како сам био први у колони, наређујем ………… да заустави возило, са осталим припадницима 3.ЈПТД излазим из возила како би пружили помоћ осталим колегама који су нападнути. Како нас је из возила изашло деветорица ( возачи су остали у возилу), свако је кренуо ка неком од поменутих НН лица, У том тренутку неко од ПСЖ виче „Пиштољ, пиштољ, пази имају пиштољ“. Ја прилазим једном лицу које је било најближе контејнерима који су се налазили на поменутој раскрсници. Лице је на себе имало јакну тамније боје ( црну или тамно тегет боје) и фармерке бледо плаве боје.

У тренутку мог доласка према поменутом лицу већ су поступање започела друга два припадника из састава ВСВ 4. Одреда, узимам службену палицу, заузимам положај за напад истом, прилазим њима и издајем наређење лицу „Лези доле, лези доле, не мрдај!“. Лице се опире, гура нас, и виче „…Бежите, пусти те нас, најебаћете, запамтићете ово, јесте ли ви нормални, јебаћемо вам мајку, не знате ко смо ми!“ након пар секунди седа на улицу али и даље не престаје са отпором и покушава да устане. Док траје моје поступање према лицу чуо сам да и остали припадници који су поступали према другим лицима вичу „лези доле, лези доле, престани, лези“.

Након тога примећујем да се једно лице које је на себи имало џемпер сиво-маслинасте боје и фармерице, отрже од колеге који га држи , узима телефон и зове неког и притом прети „Запамтићете ви мене, најебаћете због овога, који сте ви курац да можете да нас бијете, најебаћете „.

Затим друга два лица се удаљавају у стамбену зграду у ул. Светозара Марковића и неколико ПСЖ креће за њима. У том тренутку долази возило Ауди БГ регистарских ознака са укљученим блинкерима и сиреном. Једно лице ( у сивом џемперу) показује му да уђе у пролаз зграде што возач и чини. Крећем за возилом и стајем на врата улаза у зграду.

У ходнику зграде се налазе два лица и неколико ПСЖ. Возач излази из возила, почиње да виче на нас, „Јесте ли ви нормални, ми смо војна полиција, најебаћете због овога, јебаћемо вам матер, знате ли ко смо ми, имам унутра лице, морам да уђем“, долази до нас и гура ме да уђе у зграду. Тада сам први пут чуо да се ради о неким службеним лицима. Не дозвољавам му да уђе и обраћам му се „Не можеш да уђеш, врати се у возило, све је у реду смири се“.

Возач се враћа, седа у возило и у том тренутку чујем да виче „Има пушку, убацио је метак у цев!“.

Како су у том тренутку постајали потпуни услови за моју употребу ватреног оружја али пошто сам видео да на возилу постоје блинкери и да је возач изјавио да је војна полиција уздржао сам се од тога и прилазим возилу, отварам сувозачева врата и лицу издајем наређење „Баци пушку, баци пушку, остави то, баци је, гаси возило и изађи!“.

Возач након неколико мојих понављања гаси возило, спушта пушку, подиже руке и каже „у реду је, у реду је“ али не излази из возила и даље му је пушка на дохват руке. Пре тога позвао сам колеге из БиЗ-а да све ово снимају службеном камером.

До тада на лицу места су већ стигли командант 4.0Ж Ниш пуковник полиције и командант Жандармерије ген. полиције Миленко Божовић који настављају даље вођење поступања према лицима.

Службену белешку достављам на увид и даље поступање.

БЕЛЕШКУ САЧИНИО заставник пол. 1. класе Матић Раде

Изјава број 7

Република Србија

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти одред – Вод специјалних возила 03/13/15/13 број 52/14

Дана: 28.09.2014. године Б е о г р а д

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28.09.2014. године у просторијама смештаја Четвртог одреда Жандармерије, од стране полицијског службеника Вода специјалних возила, старијег водника полиције Славка Стојановића, а у вези интервенције приликом обезбеђења јавног скупа и јавног скупа у покрету у Београду, у организацији Геј-стрејт алијансе у улици Светозара Марковића бр.54.

Дана 28.09.2014. године поступио сам по наредби команданта Четвртог одреда Жандармерије, пуковника полиције …………. 03/13/15…………. од дана 26.09.2014.године, и распоредом снага био сам распоређен да са делом вода специјалних возила покривамо раскрсницу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, у циљу спречавања лица противника одржавања јавног скупа у организацији Геј-стрејт параде.

Око 11,20 часова десном страном улице Светозара Марковића из правца КБЦ наишла је група од четири нама непознатих лица крећући се ка кордону. Полицијски службеници Жандармерије који су се налазили у кордону на тој страни улице зауставили су их и покушали да легитимишу.Ја сам се у том моменту налазио на супротној страни улице у кордону са још тројицом полицијских службеника. Пратио сам поступак полицијских службеника на супротној страни улице.Видео сам да проверу идентитета наведене групе лица покушавају да обаве полицијски службеници ………… и ……… Нисам видео да су наведена лица извадила своја лична документа, али сам чуо како вичу да полиција нема право да их легитимише и зауставља на улици, истовремено покушавајући да пробију кордон гурањем и наставе кретање ка Немањиној улици. Видео сам да је једно лице скочило на кордон полицијских службеника хватајући командира Вода специјалних возила, заставника полиције 1.класе …………. за заштитну опрему у пределу груди покушавајући да се са њим физички обрачуна. Лице је било крупне телесне грађе, на себи је имало дуксерицу са капуљачом и фармеркама. У истом моменту и остала тројица су се придружили у физичком нападу на кордон полицијских службеника Жандармерије, на тај начин што су( гурањем покушали да пробију кордон. Видевши то претрчао сам улицу да бих пружио помоћ колегама у кордону. Чуо сам командира ………………. како им издаје наређење „Лези доле!“, на шта су се поменута лица оглушила о наређење и наставила физички напад на полицијске службенике.Један од њих је псовао „Мајку вам јебем ко сте ви да нас заустављате“.

Када сам стигао на место догађаја један од њих је покушао да ме ногом удари у пределу доњих екстремитета. У циљу своје заштите и савлађивања активног напада лица службеном палицом сам га ударио у пределу бутине леве ноге издајући му наређење „Лези доле“. У том моменту на лице места стигла је јединица за пружање помоћи. Тада је на моју више пута поновљену команду „лези доле“ лице легло на асфалт и престало са пружањем активног напада. Даљих употреба физичке снаге и средстава принуде према лицу није било са моје стране. Након неколико тренутака лице које лежало доле и за које сам се уверио да више неће пружати отпор дозволио сам да устане и стане поред зида зграде код броја 54. Нисам употребио средства за везивање јер сам приметио да су ми иста испала из футроле. Питао сам га да ли је повређен и да ли му треба лекарска помоћ на шта је он одговорио да није повређен и да му лекарска помоћ није потребна.Визуелним прегледом нисам уочио видљиве повреде на њему. На мој захтев да покаже лична документа он је одбио. Након доласка команданта Четвртог Одреда и Команданта Жандармерије наша интервенција је завршена и ми смо наставили да вршимо постављене задатке у наведеној улици. Из улице Светозара Марковића повучени смо у 16,00 часова.

Белешка се доставља на увид.

Белешку сачинио старији водник полиције Славко Стојановић

Изјава број 8

Република Србија

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Жандармерија

Четврти Одред – Трећа јединица за ПТД

03/13/12/4 сл. белешка број: Ч /14 Дана 28.09.2014. године Н и ш

14 ММ 51625

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА

Сачињена дана 28.09. 2014. године од стране водника Митра Милосављевића полицијског службеника 3. ЈПТД, а у вези поступања на обезбеђењу „Параде поноса“ у Београду.

Дана 28.09.2014. године са припадницима 3.ЈПТД налазио сам се на обезбеђењу „Параде поноса“ у Београду. Налазио сам се у возилу марке -Дефендер-рег. ознака П-014-176 и вршили обилазак ул. Светозара Марковића, Бирчанинове, Тиршове и других улица у тој близини. У једном тренутку тачније око 11,30-11,40час. приметили смо да 4 НН лица у цивилном оделу нападају полицијске службенике Жандармерије ( ударају песницама, вуку, гурају их) који се налазе у кордону на раскрсници ул. Светозара Марковића и ул. Бирчанинове. Како сам био у првом возилу са Командиром ПТ вода Радетом Матићем, излазим из возила како би пружио помоћ осталим колегама који су нападнути.

Пошто је напад на полицијског службенике био у току, уочио сам лице кратко ошишано, како гура припаднике Жандармерије и да стиснутом шаком удара припадника Жандармерије у пределу главе.

Истом издајем наређење да престане и наређујем му да легне доле, на шта се лице оглушило и наставило са нападом. Тада примећујем колегу Гигић Златка како лицу које се оглушило о моје наређење у пределу ноге задаје ударац службеном палицом, исто хватам за надлактицу десне руке и повлачим га. Лице почиње да пада и у том тренутку чујем како неко од колега узвикује „Пиштољ, пиштољ“.

Тада видим да један од полицијских службеника из састава ВСВ 4. Одреда Жандармерије задаје ударац у пределу руке у којој се пиштољ налазио, услед чега лицу испада пиштољ марке „Глок 17″. Затим лице престаје са физичким нападом и пружањем отпора али наставља да псује речима „Јебаћемо вам мајку , не знате ви ко смо ми!“. Лице је село на асвалт и почело да виче „Ми смо војна полиција!“. Тада је лице уз моју дозволу, извадило из левог џепа службену легитимацију Војске Србије.

Уверивши се у веродостојност исправе, исто сам подигао са земље.Пошто се лице смирило, окренуо сам се према припадницима Жандармерије да бих пружио помоћ, ако је потребна а даљу контролу над лицем је преузео Гигић Златко.Тада сам видео да полицијски службеници ВСВ-а, држе на земљи једно лице под контролом, друга два лица више нисам видео.Након тога сам се окренуо и видео лице према коме сам интервенисао, како телефонира.

Убрзо је након тога на место догађаја дошао комадант 4 одреда………….., а затим и генерал Миленко Божовић-комадант Жандармерије.Пиштољ су задржали полицијски службеници ВСВ а и остао је код њих док по њега није дошао инструктор однео га у правцу хаустора зграде у улици Светозара Марковића.Ја сам се вратио код возила и ту сам био до повратка на почетну позицију, која се налазила 300 метара ниже у улици Светозара Марковића.

Службену белешку достављам на увид и даље поступање.

БЕЛЕШКУ САЧИНИО Водник полиције Митар Милосављевић

мајор Горан Митровић / Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЛАДА СРБИЈЕ ЈЕ УПРАВО ДОНЕЛА НОВЕ МЕРЕ: Ово ступа на снагу одмах

4.7 (9) Влада Србије је на седници у среду прописала посебне мере заштите становништва од …

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

34 Коментара

 1. Vucicu idi sa politicke scene. Idi nosi pivo kod Voje Seselja. To ti lici da radis. Bezi bre i mene su uvukao kod tebe u stranku. Mars!

 2. e kod nas nikad prava vlast da bude sve privatni interesi hoće da nas komunalna policija štiti od kriminala i terorista kosovski a žandarmerija da čuva ovce u selima

 3. Ovo je strasno. Do koje mere idu ove sotone, da uniste i policiju i vojsku, , zarad sotoninih dolara? Mi izgleda još nismo svesni, koga imamo na vlasti? Svi do sada su bili slični, ali ovi idu na totalno uništenje zemlje i naroda. Kakve te osobe imaju moral. …Neznam. …i sto je najgore, ljudima set ispira mozak glupostima, i naivno idu kako ovce kroz maglu. ..

 4. Vucicev brat Andrej i kum Nikola! To je ta ekipa, koja zari i pali Srbijom!

 5. ИМА ЛИ У НАШЕМ СУДСТВУ ОДРЕДНИЦА ИЗДАЈА И ВЕЛЕИЗДАЈА.? КАД ЋЕ СУДСТВО ПОЧЕТИ ДА СЕ МЕША У СВОЈ ПОСАО, ИЛИ ЋЕ ИЗДАЈНИЦИМА СУДИТИ СУД ЊИХОВЕ ПАРТИЈЕ??????

 6. Zasto je srbijadanas.net nedostupno ???

 7. JSO je bila trn u oku amerima i rasturili ih isfabrikovanim i montiranim atentatom, a sad se isto radi i sa Zandarmerijom.. Vojska Srbuje je mrtvo slovo na papiru…ne treba njima jaka i elitna jedinica u Srbiji, ona je smetnja i pretnja zapadu.

 8. Vule skida sa scene Žandarmeriju i uvodi ubrzanim koracima Komunalnu policiju. Mi treba da imamo svoju gerilu

 9. to je skandalozno šta rade privilegovani

 10. DE IMA DIMA IMA I VATRE u srbiji je sve moguće pa posle 50 godina istinu tek saznajemo

 11. Organizovana kriminalna banda je celokupno rukovodstvo napredne stranke i ako ima zemaljske pravde svoja zlodela moraju robijati.

 12. Verovatno je narod kri za sva ova politička nameštanja jer ga niko ne razume.Šta god da uradi iz bilo koje oblasti greška.Ili je grešja u njemu ili u narodu.

 13. A STA CEMO SA ONIMA KOJI SU 800 TENKOVA SA KOSOVA OSTAVILI DA TRUNU I SAD DALI NEKOME 200?? I STO SU RASFORMIRALI JSO?? I STO SU VOJSKU SMANJILI ZA 80000 PRIPADNIKA?? NE SECATE SE DJINJDICA,KOSTUNICE,TADICA????? UUU STRASNO ?? 12 GODINA EJJ ,A OVAJ NIJE NISTA BOLJI OD NJIH SAMO NASTAVLJA GDE SU ONI STALI

 14. Ako ima i malo istine u ovome,ljudi mi smo najebali i to mnačisto.

 15. Све оно чега се нормалан стиди и клони, премијер оберучке прихвата од педера, Кана, Кирбија, Девенпорта, Тони Кера … до Хилари клинтон коју на сва уста хвали његова бринета Зорана.

 16. Na žalost i prošla pa i ova vlast sve čine da se vojska i policija što više oslabi

 17. SAFRONIJE SAH KAZE

  SVESE PRETVORILO U IZDAJU I SAMO LAZ NA SNAZIJE TEORIJA ZAVERE PROTIV SRBA A U KORIST SIPTARA SMATRAMO DA SRBIJA IMA PRAVE LJUDE DA PREUZMU STVAR U RUKE I USPOSTAVI VLADAVINU PRAVA OTERA STRANE PLACENIKE I TOBOZNJE SAVETNIKE FASISTE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *