Како је пукла бајка о Србији као економском тигру

Како је пукла бајка о Србији као економском тигру

Србија, економски тигар Балкана, била је тек четврта по укупном привредном расту од 2012. до 2020: комшије Румуни, Албанци и Бугари били су бољи од нас у овом параметру. Хоће ли ово истраживање – базирано на подацима Светске банке – уздрмати наратив о успешној економској реформи напредњака? Наравно да неће: на делу је шминкање стварности пред изборну 2022.

А шта кажу подаци?

Од 2012. до 2020, када се узме у обзир кумулативни (укупно, народски речено) раст БДП, били смо 4, а раст је износио 16,5 одсто – или 1,84 одсто годишње. Румунија је у истом периоду порасла за 32,7 одсто, Албанија и Бугарска – 17,5 одсто. Да има и горих од нас показује пример Хрватске, која је порасла “само“ 2,9 одсто.

Кад је раст „нула“

Економиста Љубодраг Савић о подацима верује и Статистичком заводу Србије (који редовно излази за фантастичним економским успесима Србије), али ипак мало више Светској банци (чије смо подаqтке цитирали):

„Та анализа за мене је поузданија, односно објективнија. Нећу да кажем да неко из статистичког завода не саопштава податке добро, али овде имамо на једном месту исту методологију, исти начин прикупљања података и једну објективно сагледавање ствари. Мислим да ми као земља не треба да будемо незадовољни: бити на 4. месту у оквиру земаља у окружењу није лош резултат, поготово када се зна податак који је званични податак државе Србије, да је држава Србија тек 2016. прешла апсолутни ниво БДП из 2008. То значи да је у тих осам година, ако просечно посматрамо, раст био нула. Он је неке године био 2, па минус 1, па је све ишло горе-доле“, каже Савић.

Као Слобин „шведски стандард“

Зашто онда стално председник и премијерка истичу да смо први по расту – чак је говорио да су неке земље фалсификовале податке да Србија не би била прва?

Износ српског БДП из 2008. око 34,5 милијарде је достигнут тек 2016.

„Прво, зато што су избори следеће године. Друго, не ради то само Вучић и не ради то само ова власт. У Србији, ја то памтим још од Јосипа Броза Тита, статистика се шминка. Да не буде само да говорим за Вучића и за демократе пре њега. Од Слободана Милошевића који је говорио о шведском стандарду… Министар Париводић је тада био задужен за економске односе  – Србија ће имати шведски стандард. Остало је само “ш” од шведског стандарда. То је једноствано шминкање стварности. Сви политичари имају страховиту потребу да кажу да живимо боље него што заправо живимо“, каже Савић.

Изјаве Вучића о економском тигру зато су само политички маркетинг, сматра економиста Горан Радосављевић.

Нисмо лидери

„Србија није лидер у региону, већ је у последњих 20 година на линији просека или испод њега. У суштини, ако поредимо земље сличног развоја, само је Албанија у региону била лошија од нас у периоду од 10 година“, каже Радосављевић.

И сам је, каже, радио сличне анализе, и дошао до сличног закључка.

„Ја сам радио сличну анализу, конкретно БДП по глави становника у паритету куповне моћи, користећи податке Светске банке. То је, у суштини, требало да одсликава стандард становништва и куповну моћ, јер паритет куповне моћи показује колико ви за те ваше паре можете да купите у одређеној земљи: није исто имате ли 1.000 евра у Паризу и 1.000 евра у Бујановцу. Подаци су показали да су испод нас само Албанија и Хрватска, иако Хрватска има дупло већи БДП по глави становника“, закључује економиста.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Душан Пророковић: ЕУ не жели Балкан у свом саставу

Душан Пророковић: ЕУ не жели Балкан у свом саставу

Упркос демагогији и фразама, својим деловањем ЕУ јасно ставља до знања Западном Балкану да неће …

Вучић жели да папа посети Србију, Порфирије унапредио односе са Римокаличком црквом

Вучић жели да папа посети Србију, Порфирије унапредио односе са Римокаличком црквом

Амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић изјавио је да су односи Србије и Свете Столице …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *