Како је режим угушио протесте против високе цене горива

0
(0)

Од почетка протеста против високих цена горива прошло је тек десетак дана а да данас од тог социјалног народног покрета није остало ништа. Режим је за мање од недељу данас успео да разбије аутентични протест осиромашеног народа иако је 8.06.2018. године буквално читава Србија стала на сат времена. Али да се вратимо на почетак. Све је почело крајем маја када је Фејсбуком и српским Интернетом кренула да кружи фотографија са компаративним ценама горива у Србији, окружењу и Европи која је показивала чињенично стање а то је да се у Србији заиста плаћају највише цене за све врсте горива у Европи. Поготову када се има у виду да преко 70% људи у Србији живи од плате која не прелази 250 евра месечно.

Народ је се веома брзо организовао и једна од Фејсбук група је буквално у року од недељу дана нарасла за преко 100.000 чланова. Људи из читаве Србије су се преко те групе самоорганизовали и раширили причу у својим местима. Тако смо дошли до 08.06.2018. године да у 17.00 часова тог дана читава Србија буквално стане јер се никуда важнијим путевим није било могло проћи јер је народ својим аутомобилима, камионима, тракторима, фрезама и бициклама све те саобраћајнице блокирао. Оно што је било видљиво одмах у току протеста и сатима пошто се протест завршио била је чињеница да је владајући велеиздајнички и лоповски режим тим протестом и његовим обимом био затечен. Осим немуштих позива да се не блокирају саобраћајнице режим није знао шта се дешава и ко иза тих протеста стоји јер су у тим моментима буквално били паралисани од страха.

Већ наредног дана у суботу 09.06.2016. године у једној од највећих Фејсбук група преко које је протест био и организован видно је био приметан повећан број чланова и поред чињенице да је реч о затвореној Фејсбук групи. Група је одједанпут била пуна режимских ботова и у њој је настао тоталан и комплетан хаос. Нико није могао са никим више да се сложи и било је очигледно да су режимски ботови унели раздор а да су им то било из незнања или зломисли дозволили и модератори те групе који се нису баш најбоље сналазили у ситуацији у којој су се нашли. Веома је било приметно одсуство било какве контроле и одстрањивања оних који су уносили раздор и хаос у читаву групу.

Иако су протести против високих цена горива настављени у суботу и недељу они су већ били спорадични и ни близу оног који је одржан у петак 08.06.2018. године када је буквално читава земља стала. Режим је за почетак успешно инфлитрирао највећу Фејсбук групу преко које је протест организован и ту су унутар те групе схватили да иза протеста не стоје никакве стране службе, ауто Мајдани и сличне глупости. Већ су пре почетка нове недеље знали да имају посла само са бесним и озлојеђеним народом а да Фејсбук групу воде аматери који не знају ништа о модерацији и администрацији Интернет форума и да су сви ту волонтерски.

Режимска пропаганда већ наредног дана по одржаном протесту упоредо са инфлитрацијом режимских ботова у Фејсбук групу преко које је протест организован креће са ширењем дезинфромација, црне пропаганде и лажних вести како би поколебали оне који нису били сигурни ко иза тог протеста стоји јер им је било тешко да поверују да је протест план и дело саморганизованог народа. Тако је министар одбране Александар Вулин тврдио да иза организације протеста стоје исти они који су у Украјини организовали ауто Мајдан што је била ноторна лаж и дезинформација. Министар Вулин је те лажне тврдње о организацији ауто Мајдана у Србији искористио како би раширао страх код народа јер сви знају шта је уследило после ауто Мајадан у Украјини. Грађански рат који још траје. Напредњачки режим је у борби против народног протеста заиграо на карту страха што је и иначе основни постулат њихове владавине.

Режимски медији су свом снагом трубили о специјалном рату који западне службе воде против велеиздајничког режима Александра Вучића кога су гле чуда управо те стране службе довеле на власт о чему је сведочио и Војислав Шешељ одмах по повратку из Хашког казамата. Нико од тих режимских дебелих црева која су трубела о умешаности страних служби у протесте за те тврдње није изнео било какав доказ или бар нешто што би на тај доказ могло да личи.

Режим је на основу сопствене пропаганде о умешаности страних служби у организовање и извођење читавог протеста постигао два циља. Заплашио је добар део оних који су у петак 08.06.2018. године учествовали на протесту јер протест нису сматрали политичким већ социјалним што је он у свој његовој суштини био. Народ је тражио да се смање енормно високе цене горива које више не може да плаћа. Други циљ је био припрема репресивних мера према онима који су били спремни да те протесте наставе.

Упоредо са режимском пропагандом која је све оне који су учествовали у протесту прогласила за припаднике страних служби док их је велеиздајник Вучић називао протувама и будалама режимски ботови су на Фејсбуку успели да надгласају оне који су организовали протест 08.06.2018. Гласањем су захтевали нови протест који је заказан одмах потом за понедељак 11.06.2018. у седам сати ујутру.  Онима који су упућени у начине и методологију организовања било каквих протеста било је веома чудно да се тако веома брзо пређе на ново време и нови дан поготову три дана након веома успешног протеста у коме је буквално читава Србија стала. Логично је било тај протест наставити петком у пет јер се то време и тај дан показало веома успешним и да је само петком само било потребно сваке недеље док протест траје продужити за сат времена. Међутим до тога није дошло и до новог протеста дошло је у понедељак 11.06.2018. године и он је био веома спрадичан и малог обима тако да је режим покренуо полицију која је у Београду са Газеле успешно растерала десетак људи који су своје аутомобиле препречили на аутопуту. Слична прича ишла је и читавом Србијом где је полиција добила налог да на свим местима разбије протесте ако је потребно и уз употребу силе што је полиција за веома кратко време успешно и урадила.

Већ је свима у понедељак 11.06.2018. године било јасно да од већих протеста више нема ништа јер је део народа заплашен причама о организацији протеста од стране страних служби а добар део је заплашен и високим казнама којима је режим претио и полицијском репресијом која је уследила. Свима је било јасно да ће протест у понедељак у седам ујутру пропасти јер огромна већина људи мора да иде на посао па су и поред жеље да наставе и учествују у даљим протестима били онемогућени једноставном борбом за голу егзистенцију. Протест против високих цена горива већ је био успешно разбијен почетком прошле недеље.

У моменту док је режим већ трљао руке и кад су већ кренула њихова интерна честитања на успешно обављеном послу дошло је до нове ескалације због глупости полицијског службеника који је у месту Жупањац код Лазаревца кренуо дапрвоцира малу групу људи, њих једва седам, осам који су ту покушали д апоставе блокаду Ибарске магистрале. Док су ти људи мирно седели на клупици испред продавнице која је двадесетак метара далеко од Ибарске магистрале њих је провоцирао малд полицајац који је једног од тих људи чак и ошамарио. Оно чему се тај полицајац ние надао је да провоцирао и ошамарио ратног ветерана 63. падобранске бригаде из Лазаревца Жарка Павловића којег читав Лазаревац познаје као добрицу и човека који мрава не би згазио. Жарко Павловић је на шамар полицајца одговорио шаком  те с етако полицајац нашао на земљи. Оно што је уследило после тога дигло је у року два дана читав Лазаревац на ноге и запретило да озбиљно пољуља напредни лоповски режим.

Жупањац – Напад полиције на мирне демонстранте от Србија Данас на Rutube.

Група полицајаца која је била присутна ту у Жупањцу брутално је пребила Жарка Павловића при чему нису само користили шаке, ноге и пендреке већ су послужили и оближњом тарабом коју су поломили о Жаркова леђа и главу. Жарко Павловић је ту на лицу места ухапшен и у веома лошем физичком стању одведен је до Ургентном центра како би му била указана помоћ. Тај дан касно увече ухашени су и остали који су били присутни на блокади у Жупањцу а које је до зуба наоружана полиција по мраку хапсила по кућама као да су најгори криминалци.

То је довело до тога да је у наредном дану у Лазаревцу организован масован протест против полицијске бруталности на коме је било пристуно преко 2.500 грађана Лазаревца. Полиција у Лазаревцу иначе није баш нарочито популарна код Лазаревчана јер је огрезла у кримнал и корупцију а оно што Лазаревчане посебно иритира када је лазаревачка полиција у питању је блискост полицијских службеника са нарко дилерима којих је Лазаревац пун. Толико их има да су против њих почели да се боре сами грађани Лазаревца кроз удружење „Свети Сава“ јер од полиције није било вајде у борби против нарко мафије која је буквално овладала лазервачким улицама. Ниј никаква тајна да су Лазаревчани много пута затицали припаднике полицје како пијуцкају кафу са осведоченим нарко дилерима.

Протест против полицијске бруталности и хапшења Лазаревчана одржан је 14.06.2018. године и на њему је било много Лазаревчана. Много више него што је режим мислио да ће их бити о чему је најбоље сведочио смешно мали број полиције која је лазаревачким батинашима стигла на испомоћ из Београда. Та полиција је у опреми за разбијање демонстрација била распоређена око зграде суда и око полицијске станице у Лазаревцу. Полицајци који су се ту тај дан затекли нису нимало волели чињеницу да се налазе пред масом народа који они ни на који начин нису могли да контролишу да је дошло до некаквих немира. То се веома добро видело и на лицима тих полицајаца.

Протест против хапшења Жарка Павловића и још шест Лазаревчана от Србија Данас на Rutube.

Оно што Лазаревчани нису знали је да је полиција њихов протест контролисала већ од самог почетка и организовања телеграм и вајбер групa у које је полиција инфлитрирала своје људе као модераторе тих група који су одмах дан после великог и успешног протеста грађана Лазаревца те групе преко којих је организован протест угасили и тако са гашењем тих група угасили и протесте Лазаревчана. До гашења телеграм групе дошло је одмах и то непуних сат времена након што је аутор ових редова сугерисао својим бившим суграђанима да пред режим изнесу списак захтева као што је нпр. пуштање свих ухапшених на слободу и захтевање покретања утврђивања кривичне и командне одговорности против свих полицајаца коју су узели закон у своје руке и брутално пребили Жарка Павловића и похапсили групу Лазаревчана.

Изгледа да главни разлог гашења тих група преко којих су Лазаревчани покушали организовање протеста није било пуштање на слободу ухапшених Лазаревчана већ сугестија да се тражи и оставка шефа београдске полиције Веслина Милића јер по командној одговорности он је био и остао најодговорније лице јер су управо људи под његовом командом брутално пребили Жарка Павловића. У нормалним грађанским и демократским друштвима таква оставка била би поднета одмах по спровођењу истраге и утврђивању чињеничног стања а то је да полиција и поред напада на службено лице на шта се позивала у Жаретовом случају није имала никаво право и основ да га буквално брутално пребије где смо незванично сазнали да су му поломљена ребра и тртична кост и да му је врат исто тако повређен. О томе где се Жарко налази од момента када је брутално пребијен и ухапшен нема никаквих званичних информација. Као што нема информација у каквом је здравственом стању. Нити он нити остали који су ухапшени са њим.

Полицијски жбир који је угасио групе преко којих су се Лазаревчани у први мах организовали је у разговору са аутором ових редова трвдио како не треба бунити народ а брисање поста у коме је сугерисано постављање захтева пред режим и захтева за смену шефа београдске полиције обајснио је чињеницом да нема потребе за хушкањем народа?! Као протест није политички са чиме сам се и ја сложио и рекао да шеф београдске полиције није политичар те не видим никакав разлог зашто не би био позван на одговорнсот због онога што полицајци под његовом директном комадом раде. Ни непун сат након тог кратког разговора све групе преко којих су Лазарвчани покушали да организују протесте су погашене. Велеиздајнички режим ништа није оставио случају јер итекако имају добрих разлога да се плаше ширења протеста у Лазаревцу који је специфичан по томе да је реч о малој средини где се сви знају и где је доста људи у родбинским везама и да су готово сви запослени у рударском комбинату Колубара и где би и најмања примена полицијске репресије довела то тога да читав град изађе на улицу.

Док је у Србији почетком прошле недеље било сва мање људи на протестима против високе цене горива дотле је протест у Лазаревцу озбиљно претио да заљуља велеиздајничку власт. У дану када је у Лазаревцу на улицама буквално било на хиљаде људи у јавности се појавила инфромација да је у Белој Цркви нестао новинар Стефан Цвтековић који је у јавности у задње време био познат по истрази  коју је наводно водио око убиства Оливера Ивановића. Оно што шира јавност не зна је да је новинар Стефан Цветковић један првих учесника содомитског прајда у Београду и да је познат како неки тврде и по блиским везама са Гораном Весићем, једном од ведета напредног режима. Тај новинар буквално „нестаје“ у истом дану када хиљаде Лазаревчана протестује против полицијске бруталности.

Док је новинар тако нестао бар на пар дана да би се потом појавио жив, здрав и прав у близини куће где живи у Белој Цркви са неком чудном причом коју велеиздајнички режим већ данима пропагандно користи и музе у јавности се завртела и прича о наводној отрованој води у београдском водоводу коју је лансирала очигледно група идиота са сопствених Фејсбук налога коју је напредни режим веома брзо лоцирао и против њих поднео кривичне пријаве. Прича о отрованој води и несталом а потом пронађеном новинару одлично је послужила режиму да пажњу јавности скрене за протеста против високих цена горива и онога што се у том моменту дешавало у Лазаревцу.

Режим је обе приче спиновао у своју корист и те приче и данас пропагандно музе и развлачи. Сви су се дали у потрагу са несталим новинаром и бринули о води коју њихова деца пију. Нико више није размишљао о протесту против високих цена горива  и протестима у Лазаревцу који су разбуцани само дан након што су први пут успешно организовани. Уопште не треба да чуди да је нестанак новинара Цветковића управо и организован од стране режима а прича о отрованој води им је легла као кец на десетку јер ко би нормалан водио специјални рат против државе и режима ширећи класичне дезинформације и то све са сопствених Фејсбук налога осим неколицине идиота?

Нестали новинар Цветковић и Горан весић

Данас већ нико више готово и не прича о високим ценама горива осим пољопривредника док протести у Лазаревцу више не постоје нити ико зна шта је са Жарком Павловићем и осталим ухапшенима. Главна тема дана су фудбал и остале небулозне приче. Једно је наравоученије ових протеклих протеста тј. варница која су претиле да запале Србију.  Владајући велеиздајнички режим ништа није препустио случају и иако је имао посла са жестоким аматерима када је у питању организовање протеста био је неколико дана залеђен у страху и неспособан за било какву акцију док није схватио да иза протеста не стоје нити стране службе или организације већ да је реч социјалном протесту народа који се као пламен раширио Србијом и који је претио да прогута велеиздајнички режим Александра Вучића.

Начин на који су легитимни социјални захтеви и протест озлојеђеног народа уништени говори да је овај режим какав је неспособан за било шта. Странци су бесплатно и без икаквог уплива показали велеиздајнику Вучићу шта га може чекати ако покуша да им се супростави јер они који за потребе западних специјалних служби организују протесте и обојене револуције овај и овакав велеиздајнички режим би са власти збрисали за пар недеља а да се поштено и не потруде. Ови протести су западним службама одлично послужили да идентификују режимске ботове, Интернет сајтове и све њихове агенте од утицаја који ће бити збрисани једним потезом миша уколико се за тим укаже потреба.

Жалосно је да се Србија и српска држава у сајбер простору за потребе безбедности земље ослања на гомилу причених будака и полицијских жбирова. Колико год велеиздајники режим може бити задовољан сузбијањем и разбијањем легитимних народних проетста он је у исто време и себи пуцао у ноге јер је омогућио мапирање читаве мреже ботова коју је развукао као и оних пропагандних и дезинформационих чворишта од којих је рецимо треба поменути Иитернет портал ало.рс који је лансирао огавну вест о томе како је трудница изгубила бебу због блокада саобраћаја да би режим у протеклих пара дана трубио о лажним вестима.

Велеиздајник Вучић управо над народом Србије примењује пропагандну матрицу западне дубоке државе која га је и довела на власт у Србији успут ширећи безочне лажи, дезинформације и црну пропаганду. Надамо се да ће и народни активисти из свега овога извућчи поуке а о томе како је потребно и на који начин успешно организовати антирежимске протесте али о томе неком другом приликом.

Милинко Милинчић

Србија данас

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

По новом закону које доносе напредни паразити радници само могу да штрајкују у кругу фабрике или предузећа

5 (2) РАДНИЦИ у Србији, ако се усвоји предложена верзија Нацрта закона о штрајку, своје …

Вучић: Србија набавља америчко-немачку вакцину против короне

1 (1) Србија ће до марта добити 350.000 доза вакцине против вируса корона америчко-немачког произвођача …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend