Beograd, 23. aprila 2015. - Premijer Aleksandar Vucic (L) i gradonacelnik Beograda Sinisa Mali na otvaranju Samita gradonacelnika. U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonacelnika Beograda Sinise Malog, poceo Samit gradonacelnika gradova centralne i jugoistocne Evrope, koji se u prestonici Srbije odrzava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Како је стадион Вучића и Малог поскупео пет пута

5
(3)

Све нас који смо помислили да смо са причом о Националном стадиону завршили 1. јуна, када је саопштено да је поништен тендер за израду документације за изградњу, демантовао је у суботу председник Србије Александар Вучић, изјавом да нам је он „насушна потреба“, и то нимало јефтина. Колико ће заправо коштати изградња Националног стадиона? Процене су се кретале од 50 милиона до 250 милиона евра, а чини се да ћемо, као и увек, платити вишу цену.

“Шта ће нам Национални стадион” је питање које прати тај пројекат откада је први пут најављен сада већ далеке 2013. године.

На исто питање у суботу је одговорио председник Србије Александара Вучић, и то ни више ни мање рекавши да је “данас то насушна потреба”.

“Промениле су се потребе. Људи иду на стадионе да уживају са породицама, да им буде лепше на стадиону.

Биће споља челична конструкција, унутра дрво, дакле природни материјали. Верујем да почиње да се гради следеће године, од државног новца креће да се гради и неће бити нимало јефтино“, рекао је Вучић и показао фотографију будућег Националног стадиона.

Дакле, биће да смо опет дошли до неких пара, пошто је 1. јуна ове године Влада Србије обавестила Канцеларију УНДП да због кризе изазване пандемијом коронавируса у овом моменту није у могућности да преузима нове финансијске обавезе, услед чега је поништен тендер расписан у октобру 2019. године за израду техничке документације за изградњу Националног фудбалског стадиона.

Али, поново – колико новца нам треба?

Пре пет година, тадашњи премијер Александар Вучић рекао је да је Влада спремна да издвоји 150 милиона евра, уколико постоји жеља да фудбалска репрезентација добије Национални стадион. У том тренутку, “жеља” је постојала већ две године, пошто је идеју о изградњи тог стадиона још 2013. обелоданио тадашњи председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић.

Три године касније, у јулу 2018. године, док је у Прељини код Чачка присуствовао полагању камена темељца за изградњу фабрике Форверк, сада већ председник Србије Вучић је проценио да ће цена Националног стадиона бити између 200 и 250 милиона евра.

Кад не лези враже, у априлу 2019. министар финансија Синиша Мали излази са проценом да ће изградња “велелепног” стадиона са 60 хиљада места коштати између 50 и 70 милиона евра. Тада смо, међутим, сазнали да Национални стадион неће бити само место где се одржавају утакмице, већ да ће се градити читав “Стадион Сити”, са све пословним и стамбеним зградама, технолошким и аква парком.

Министар Мали је, међутим, када је “кројио” овогодишњи буџет, за изградњу Националног стадиона планирао 250 милиона евра. Рачун је пореметила епидемија коронавируса, али изгледа да имамо амбициозне стадионске планове за следећу годину.

Подсетимо да је организација Транспарентност Србија у октобру прошле године затражила од Министарства финансија информацију о томе коме је поверена израда студије оправданости изградње Националног стадиона, да би се испоставило да она није израђена, иако је министар Мали рекао да ће бити завршена у мају 2019.

Подсетимо да је планирано да Национални стадион буде изграђен у београдској општини Сурчин, близу аутопута “Милош Велики”, а читав комплекс “Стадион Ситија” требало би да се простире на око 600 хектара.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (4) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (4) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend