fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Како је Вучићев лоповски картел сурово опељешио панчевачку Азотару и оставио преко 900 радника без хлеба
Како је Вучићев лоповски картел сурово опељешио панчевачку Азотару и оставио преко 900 радника без хлеба 1

Како је Вучићев лоповски картел сурово опељешио панчевачку Азотару и оставио преко 900 радника без хлеба

Панчевачка “Азотара“ је опљачкана за неколико десетина милиона евра. Дрско и безобзирно, уз пуну сагласност Вучићевог картела и Душана Бајатовића, генералног директора ЈП „Србијагас“-а, једног од најозлоглашенијих тајкуна из ергеле Социјалистичке партије Србије. “Азотара је у стечају, 900 радника је без посла, без наде да ће добити нови посао.Тужилаштву за организовани криминал достављена је кривична пријава против одговорних за сурово и бестидно пљачкање “Азотаре“, са свим уговорима помоћу којих је пљачка изведена. А сада специјални тужилац са главешинама из Вишег суда у Београду уговара своју тарифу да пљачку покрије. То је Вучићева Србија, коју је он, како каже, сањао као малу Немачку

Дана 20. јула 2018. године, пред око 900 радника панчевачке „Азотаре“, дугогодишњи, несмењиви директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић, најавио је да ће ова реномирана фабрика ући до 15. августа у стечајни поступак, а потом бити приватизована. Подсетимо, Азотара је једно од 24 предузећа за која је Европска комисија тражила преиспитивање приватизације.

Бајатовић је том приликом, између осталог, рекао: „…Шта је мој савет у погледу социјалног програма? Претходних девет година, Србијагас је био уз вас, ја бих узео социјални програм! Тренутно користимо ситуацију пошто сте у процесу приватизације, да у наредних месец дана спроведемо социјални програм, предлажем вам следећу варијанту – 200 по години радног стажа, 100 евра ће надокнадити Азотара уз помоћ Србијагаса – дакле ако је 7.000 просек, Србијагас ће надокнадити још око 3.000 евра. Не можемо да разговарамо са стратешким партнерима, због дуговања – 110 милиона евра, а дуг је 220 милиона евра, а укупно је потрошено за последњих 10 година – 450 милиона евра са рачуна Србијагаса…“.

Око 500 радника ступило је тада у штрајк, у кругу фабрике, а Бајатовић је жестоко извиждан и замало истеран из круга фабрике. За Радио Слободна Европа (РСЕ) раднички представници су тада изјавили да су изненађени одлуком о стечају, јер је „Азотара“ пословала добро од почетка године, те да је стечај изнуђено решење, јер је фабрика инвестирала око 20 милиона евра у изградњу новог погона за производњу ђубрива!

Опљачкани радници су Тужилаштву за организовани криминал поднели кривичну пријаву против одговорних лица која су “Азотару“ олакшали да десетине милиона евра.

У пријави се наводи: “…Озлојеђени, покрадени и ојађени радници ХИП ‘Азотара’ Панчево, немоћни да сами учине било шта да спасу фирму која им је годинама хранила породице, захтевају да држава покаже да ‘нема недодирљивих’ нити јачих од државе, те да то није само парола већ стварна брана безакоњу. Ово радимо јер не можемо да гледамо како група људи, организованих у криминалну групу, ради стицања огромних материјалних користи за себе, свесно и неповратно уништава гиганта ХИП ‘Азотара’ д.о.о Панчево. Сваки покушај, било кога од нас, да се спречи невиђено пљачкање фирме, био је спречаван, па и употребом силе. Из овог разлога, не смемо да потпишемо ову кривичну пријаву, јер се отворено прети и породицама радника. Организовану криминалну групу чине лица против којих подносимо

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

И то против: Ђуровић Миљана из Београда, В.Д. директора ХИП ‘Азотара’ д.о.о. Панчево; Томовић Слободана из Београда, председника надзорног одбора ХИП ‘Азотара’ д.о.о. Панчево; Бојане Суша Чутурило из Београда, финансијског директора ХИП ‘Азотара’ д.о.о. Панчево; Божанић Бранка из Београда, директора општих и кадровских послова ХИП ‘Азотара’ д.о.о. Панчево; Ђурић Огњена из Суботице, директор фирме Неwланд инвестмент д.о.о. у Суботици; Спартак Жарова из Бугарске, директор фирме; „Траде еxим“ Златен Рог, стр РЕООК из Софије; Перић Небојше, из Новог Сада, ген. директор фирме, ‘Промист’ д.о.о. из Новог Сада; Ђорђевић Предрага, комерцијални директор ХИП ‘Азотара’ д.о.о. у Панчеву; Марчета Маринко, комерцијални директор ХИП ‘Азотара’ д.о.о. у Панчеву од средине 2017. године, до средине 2018. године; Чутурило Александра из Београда – ревизор у ревизорској кући ‘Дилојт туш’ – Србија“ из Београда, Теразије бр.8. а потом ревизор у ревизорској кући „Привредни саветник – ревизија“ привредно друштво за ревизију у Београду ул. Кнегиње Зорке бр.96.

Зато што су у Панчеву, у периоду од 2015. до 2018.год. организовали групу која је за циљ имала вршење кривичних дела, чији је организатор био Ђуровић Миљан, па су затим, као одговорна лица у својим предузећима и другим субјектима привредног пословања, у намери прибављања противправне имовинске користи за себе, искоришћавањем свог положаја, прибавили противправну имовинску корист од више десетина милиона евра (чл. 238 став 3 КЗ) што је далеко више од 1.500.000 динара), а притом свесно наносили штету ХИП „Азотара“ д.о.о. у Панчеву, нерационалним трошењем средстава, њиховим отуђењем у бесцење, пропуштањем благовременог остваривања потраживања, лакомисленим закључивањем уговора, а ради проузроковања стечаја у ХИП „Азотара“, чиме би покрили и уништили трагове огромних злоупотреба и пљачки имовине ХИП „Азотара“ д.о.о. у Панчеву.

У радњама пријављених стичу се елементи више кривичних дела од којих наводимо:

1. Злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ

2. Проузроковање стечаја из чл. 232 КЗ

3. Проузроковање лажног стечаја из чл. 232А, КЗ и других, која ће се утврдити у току истраге.

Као пример за (део) извршених кривичних дела, наводимо следеће:

1) Ремонт погона ХИП Азотара – током 2016. и 2017.год.

Главни извођач радова била је фирма „КМ Монт“ из Врбаса, а вредност радова износила је 22.000.000 евра.

Радови су изведени тако лоше и са материјалом за отпад, тако да је ХИП „Азотара“ стално била у квару и трпела огромну штету.

Због неквалитетене опреме и делова Азотара је током 2016.год. била у застоју и прекиду процеса производње седам пута.

За свако покретање процеса производње у Азотари настала је штета за Азотару од по 1.000.000 евра тако да је по овом основу због прекида и застоја процеса производње у Азотари због неквалитетних делова и опреме за Азотару настала штета по овом основу од 7.000.000 евра.

Почетком 2017.год. због уградње неквалитетних делова и опреме дошло је до трагичног догађаја услед чега је погинуо један радник у погону ,Азотаре“

Доказ: Грађевински дневници извођача радова, и инвеститора радова

Услед прекида процеса производње који је трајао у 2016 године, укупно 6 месеци индиректна штета је настала за Азотару због непроизводње више од 200.000 тона минералног ђубрива. што у финансијском смислу износи 50.000.000 евра.

Да би такав (прљави) посао могао да се обави, директор фирме „КМ МОНТ“ из Врбаса Ђуро Бошковић бива постављен за техничког директора ХИП „Азотара“ до завршетка радова на реконструкцији ХИП „Азотаре“. Након окончања радова, директор се враћа у матичну фирму, а ХИП „Азотара“ исплаћује 22.000,000 долара за такав ремонт, а штета је настала у износу од 10.000.000 долара јер су цене делова и опреме узимане скоро као на бувљаку и са отпада, а делови и опрема су плаћани у троструко већим ценама од тржишних и 200.000 тона непроизведеног минералног ђубрива.

Доказ: Финансијско вештачење и увид у целокупну аутентичну документацију која се односи на ремонт ,Азотаре“ у то време.

Поред наведене штете која је проузрокована Азотари и држави Србији, штету су претрпели и њени пољопривредници због увоза минералног ђубрива које је недостајало пољопривредницима Србије због застоја у производњи Азотаре, којом приликом је цена увезеног минералног ђубрива била већа за 15% од домаће производње, па су на овај начин пољопривредници морали да плаћају скупље ђубриво, па је и њима настала штета око 15.000.000 евра.

Доказ: Извештај од надлежних органа о, увозу минералног ђубрива у 2016.год. које прибавити службеним путем.

Отимање Луке Азотаре од стране „Србијагас-а “

Зашто је отета Лука ‘Азотаре’ која је сад у 100% власништву ‘Србијагаса’, а на остатак ‘Азотаре’ је остављен комплетан дуг?

Руководство „Азотаре“ смислило је да се из комплекса ‘Азотаре’ на криминалан начин одузме азотарина Лука и Железнички транспорт са пругом и локомотивама, крановима, бродски канал у дужини од два километра ширине 200 метара, ранжирна станица са колосецима у кругу фабрике, фабрика воде, магацини и друга инфраструктура са 60 ха земљишта, што представља једну половину катастарског земљишта на простору Азотаре, чија је вредност те Луке најмање 50.000.000 евра.

Издвајањем Луке од Азотаре, Азотари је ‘ишчупано срце’ јер је немогуће да Азотара ради а да нема своју луку за допремање сировина и отпремања производа. Отимачина Луке извршена је на криминални начин без деобног биланса.

Како је могуће да се издвоји Лука од Азотаре и формира ново предузеће а да не преузме дугове у сразмерном делу имовине целокупне Азотаре?! То је учињено противзаконито.

Која је намера организоване криминалне групе била да се Лука Азотаре издвоји у посебно предузеће:

– Да се формира нови правни субјект у који треба да се запосле чланови, пријатељи и рођаци директора Ђуровић Миљана (е, богуми, има нашијех доље много без посла!) и других, са којима је у вези и они неће остати без посла, па је очигледна намера те криминалне групе да се они и њихови пријатељи и рођаци обезбеде и да не остану без посла, а на тај начин умањена је вредност азотаре скоро за 50% од стварне комплетне вредности Азотаре, па ће нови купац из стечаја Азотару купити за око 50% мање вредности но што би се добило да се продаје у стечају и Лука Азотаре.

– Директор новоформиране Специјалне Луке је Ђуровић Миљан, а истовремено је и ВД Директор Азотаре, па по том основу месечно прима плату од 200.000 динара у Азотари и 200.000 динара у новоформираној Специјалној Луци. Да ствар буде још драстичнија, Миљан Ђуровић је за последњих пет месеци у 2015. години, када је био једини запослени у Специјалној Луци, са својом секретарицом себи пребацио на свој рачун, пет плата у износу од 1.000.000 динара

Доказ: Извод из банке који прибавити службеним путем

Криминал приликом вансезонске продаје минералног ђубрива

Дана 07.06.2018.год. склопљен је уговор (бр.4789), између ХИП ‘Азотара’ као продавца (заступник Миљан Ђуровић) и „Промист“ д.о.о. Нови Сад (заступник Небојша Петрић директор) о купопродаји минералног ђубрива у количини од 75.000 тона.

Како је овај уговор сачињен „ван сезоне“ (а није морао, јер је потражња у сезони превазилазила производњу). Разлика у цени у сезони је 35% већа у односу на цену у вансезони. Купац сачека сезону, па минерално ђубриво продаје по стварној цени. Штета за ХИП „Азотара“ настала је у висини од 5.000.000 УСД, колика је и корист купца. Да ли само за купца? Или се добит дели?

3б) Продаја минералног ђубрива, по уговору 1141 од 08.02.2017. година.

Наведеним уговором, ХИП „Азотара“ је купцу „Траде еxим“ Златен Рог, стр Флор из Софије, кога заступа Спартак Жаров, који је иначе заступао фирму као јемац у име власника Предрага Малишановића, који је, због криминалног досијеа променио име (Ранко Јовић му је било право име) у количини од 80.000 тона.

Купцу је, мимо редовне висине марже од 4,5% одобрен рабат од 11%, а анексом уговора (бр. 1 од 02.06.2017.год.) повећана је количина минералног ђубрива на 110.000 тона (са позивом на непостојећи уговор бр. 630 од 08.02.2017.год.), са истим рабатом од 11%. Штета за ХИП „Азотара“ овом трансакцијом износи најмање 1.000.000 долара.

Наиме, продаја минералног ђубрива по незаконито одобреним рабатима по уговору 1141 од 08.02.2017. године: наведеним уговором ХИП Азотара продаје купцу „Традее еxим“ Златен Рог, стр. Флор из Софије, кога заступа Спартак Жаров и јемцу „Неwланд инвестимен“ из Суботице, ул. Ластица бр.1 кога заступа директор Огњен Ђурић из Суботице.

Напомена: ХИП Азотара“ испоручила само 50.000 тона! Али рабат је исплаћен за пуни износ од 11.000 тона.

Доказ: Уговор бр.,1141 од 08.02.2017.год. и.Анекс уговора од 02.06.2017.године.

Продаја ‘ванстандардног’ ђубрива

Дана 19.05.2016.год. на предлог директора Ђуровић Миљана, надзорни одбор ХИП ‘Азотара’ донео јеодлуку коју је потписао председник одбора Томовић Слободан, о продаји 6.500 тона ‘ванстандардног’ ђубрива и ‘ванстандардних’ сировина, по ценама умањеним за 40%.у односу на важећи ценовник.По овој одлуци, склопљен је уговор бр. 4757 од 23.05.2016.год. којим је купцу ‘Неwлан инвестмен’ д.о.о. у Суботици, који је заступао Ђурић Огњен, директор, продата количина ђубрива од 6.500 тона.

Вредност робе првокласног квалитета износила је 900.000 долара а плаћена је 650.000 долара, односно 250.000 долара мање. Конкретна штета је 250.000 долара, плус мање уплаћени ПДВ у буџету. Међутим, део продатог ђубрива је ХИП ‘Азотара’ купила од свог купца за 60 милиона динара, значи исту робу коју је продала, али та количина ђубрива од 3.800 тона никада није стигла у ХИП ‘Азотара’.

3. ц) Продаја амонијака

ХИП „Азотара“ продаје 10. до 12.000 тона амонијака по цени од 244 долара по тони, иако је цена амонијака била званично 315 долара.

Купац је „Невланд инвестмен“ д.о.о, у Суботици кога заступа директор Огњен Ђурић и „Траде еxим“ Златен Рог из Софије кога заступа директор Спартак Жаров

Доказ: Анекс уговора 1141 од 08.02.2018. год. сачињен 08.05.2018.год.

4. Преузимање дуга према Србијагасу из Новог Сада

Истим уговором (бр. 4789) чланом 3, уговорено је да ХИП ‘Азотара’ од дела продаје минералног ђубрива, уплати Србијагасу 6.000.000 долара дуга за преузети гас. Међутим, странке склапају анекс овог уговора (бр.2, од 21.06.2018.год.) којим се ХИП ‘Азотара’ обавезује да пристане на то да купац уплати 9.000.000 долара Србијагасу, да са продавцем накнадно закључи уговор о преузимању дуга, и да се остатак робе исплати до краја 2018.год. На овај начин настала је штета по ‘Азотару’ од 3.000.000 УСД

Доказ: Уговор бр. 4789 од 07.06.2018.год. и Анекс 1 уговора 4789 од 07.06.2018.

5. Нерационално трошење средстава ХИП „Азотара“

– Томовић Слободан: троши огромна средстава ХИП ‘Азотара’ за личне потребе. Више година уназад трошио је по 2.000.000 динара на име угоститељских услуга само у ресторану ‘Стари Бунар’ у Београду, ул.Видска бр.2. У августу 2016. године у току боравка у Будви направио је рачун за мобилни телефон у износу од 700.000 динара. Платила ‘Азотара’! За њега је измшљено радно место у непостојећој Радној јединици ‘Одржавање’ са платом од 200.000 динара (са својих 72 године) иако прима накнаде у два надзорна одбора и то у надзорном одбору Азотаре и у надзорном одбору Специјалне Луке по 100.000 динара!

– Бојана Суша Чутурило – финансијски директор

Осим невиђено раскошног живота, издејстовавала је да услуге ревизора обавља фирма „Дилојт Србија“ из Београда, чији је руководилац њен супруг Александар Чутирило. Рачуни за ревизорске услуге су надувани и нетачни, на штету ‘Азотаре’ а у корист породице Чутурило у износу од око 100.000.000 динара.

Доказ: Финансијско вештачење.

Омогућила је исплату фирми “Неwланд инвестимен“ д.о.о. у Суботици, као посреднику у превозу амонијака за Бугарску, у висини од 200.000 евра, у више наврата. Именована купује најскупље мобилне телефоне целом руководству ‘Азотаре’ (док ‘Азотара’ грца у дуговима).

Бојана Суша Чутурило уз помоћ супруга Александра Чутурила заједно са Ђуровић Миљаном директором ‘Азотаре’ извршила је издвајање тзв. Специјалне Луке из састава ‘Азотаре’ (без деобног биланса, без правног основа и пратеће документације).

Поново постављамо питање зашто је издвојена Лука Азотаре (‘па да не би дружина моћника остала без посла’), те је тако Лука постала 100% власништво Србијагаса. А, да би пријатељи, рођаци и други прешли у Луку после стечаја, та нова Лука није преузела обавезе, па ће тако пословати без дуга.

Дакле, Азотара без Луке неће моћи да се бави производњом минералног ђубрива због лоповског издвајања Луке из Азотаре. То би значило ишчупати човеку срце из груди.

– Директор Специјалне луке (и једини радник) је, нико други до Ђуровић Миљан, директор „Азотаре“!

Ђуровић Миљан, за оба радна места прима истовремено плату од по 200.000 динара.

Као ВД Директора ‘Азотаре’ пребацио је 1.000.000 динара себи, као директору Специјалне луке (као једином запосленом) на име заосталих плата. И још: Ђуровић, као директор Специјалне луке, фактурише услуге Луке, Ђуровићу, као директору ‘Азотаре’ а овај то редовно плаћа. О другим радњама овог двоструког директора биће речи у току истраге…

Божанић Бранко, у време највеће кризе у ‘Азотари’ и отпуштања радника, запослио је пред стечај 32 радника (од чега и љубавницу власника ‘Беотока’ и друге, коме је ‘Беотоку’, ‘Азотара’, пре неколико месеци платила око 17.000.000 динара за наводно обављене послове чишћења инсталације ‘Азотаре’, али без уговора, чије фактуре су надуване и нетачне, али је ‘Азотара’ овом повериоцу исплатила 17.000.000 динара, као што је речено, без уговора, што је све видљиво у документацији Службе за заштиту животне средине у ‘Азотари’, јер се основано сумња да су рачуни преувеличани, да количине изнетог отпада не одговарају стварно извршеној услузи).

Доказ: вештачење документације Службе за екологију у ‘Азотари’ и увид у рачуне по којима је ‘Азотара’ платила ‘Беотоку’ наведени износ. И овде је штета за ‘Азотару’ велика.

Као директор правних послова, аминовао је све штетне уговоре ‘Азотаре’, уназад више година. Божанић је ангажовао две адвокатске канцеларије – једна Александра Тодоровића из Београда и друга Мила Парлаћа из Новог Сада. Овим адвокатима по одобрењу Божанића уназад три године ‘Азотара’ је исплатила око 15.000.000 динара за заступање, а да ни један спор ‘Азотара’ није добила. Неспорно је да ‘Азотара’ има више дипломираних правника у саставу посебне правне службе, међутим наведени адвокати су пријатељи Божанића па су се добро окористили.

Доказ: Финансијско вештачење уговора и фактура закључених са наведеним адвокатима упоређујући их са званичном и важећом адвокатском тарифом.

Поред наведеног Божанић троши огроман новац Азотаре на телефонске рачуна. Директори, заменици, шефови, чланови надзорног одбора – пошто су сви из Новог Сада и Београда такође троше велика новчана средства ‘Азотаре’ на име дневница, на име куповине возила, за плаћање возача и доприноса за возаче, плаћање горива, набавка и коришћење скупоцених аутомобила, што све према нашем прорачуну од 2009.год. ‘Азотару’ кошта најмање око 100.000.000 динара, а сви ови трошкови у овом делу могли су да буду избегнути или смањени за 90%, да је менаџмент и руководство ‘Азотаре’ било из Панчева што би било оправдано и логично. Напомињемо да се ни један запослени радник ‘Азотаре’ из Панчева не налази ни у једном органу управљања.

Доказ: Финансијско вештачење бројне документације која је саставни део ове пријаве и налази у Азотари и које прибавити службеним путем .

Беспримерно и систематско уништавање ХИП ‘Азотара’ у Панчеву, започето је нажалост, под окриљем Владе Републике Србије, још 2006. године настављено је до њеног дефинитнвног уништења. Један индустријски гигант, свесно и из личних интереса, доведен је до просјачког штапа.

На који је начин започело уништавање ХИП ‘Азотара’ објаснио је најбоље извештај о штетним пословима по ‘Азотару’ из Панчева, бр. 07-00-5057/2011, који је још 23.06.2011. године сачинио Савет за борбу против корупције.

Доказ: Извештај бр. 07-00-5057/2011 који се доставља у прилогу

Невероватно је са колико бескрупулозности Агенција за приватизацију, ‘Србијагас’, неке приватне фирме, а најпре тадашњи директор ‘Азотаре’ Радосав Вујачић, (осуђен што је у пијаном стању у Новом Саду погазио дете) који је и истовремено и заменик директора ‘Србијагаса’ (највећег повериоца ‘Азотаре’) раде на уништавању ‘Азотаре’.

И ако јој је основна делатност производња вештачког ђубрива, под стручним директором, ХИП ‘Азотара’ се упушта у посао са куповином и продајом жита, под таквим условима од којих се коса диже на глави.

Епилог таквог посла је 12.000.000 евра губитка. Уместо да реагује, држава наставља да пљачка ‘Азотару’ доношењем прописа којим фаворизује дистрибутере вештачког ђубрива, на рачун произвођача и крајњих корисника.

Занимљиво, међу повлашћенима је и ‘Викторија група’, са којом је ‘Азотара’ имала пословни однос, који јој је донео 12.000.000 евра губитка.

Зашто је важно да се ово наведе? Зато што би ХИП ‘Азотара“, да није намерно уништавана (при чему су појединци и групе ‘зарадили’ огромне суме новца) и данас успешно радила и била потпуно ликвидна.

Ево како: само из два ‘посла’ која су закључили директори ‘Азотаре’ – Миљан Ђуровић и Радосав Вујачић губици за ‘Азотару’ износе преко 25.000.000 евра. Ако се има у виду да је незаконито продат погон Карбамид 2, чија је вредност око 50.000.000 евра, онда се добија потпуно јасна математичка слика: укупна дуговања (губици) ХИП ‘Азотара’ мањи су од ових пословних ‘бисера’ директора (и осталих одговорних лица) ‘Азотаре’.

Да ли су ови (и други мањи) пословни потези управљача ‘Азотаре’ могли да се изведу без помоћи са стране? Наравно да не! Зато се и организује криминална група у којој сваки члан зна шта и како треба да ради. На челу такве организоване групе је директор ‘Азотаре’, који смишља начин за извршење оних радњи којима се стиче противправна имовинска корист, на рачун ‘Азотаре’ наравно. То што му из сенке делују високи партијски и државни чиновници, ове радње само добијају на вредности и бескрупулозности.

Ту је и Агенција за борбу против корупције немоћна, што се јасно види из горе већ цитирамог извештаја о штетним пословима по ХИП ‘Азотара’ у Панчеву. Ако и ово остане без одговора правосудних органа, онда је то крај правне сигурности и правног система државе, на шта, иначе, упорно упозорава ЕУ. Правосуђе не сме да тражи ‘политичку вољу’ да би радило свој посао, јасно дефинисан законом, јер је јако правосуђе једина брана слабој држави. У поднетој кривичној пријави стоји и напомена: за злоупотребе у вези са продајом регресног ђубрива оптужено је 51 лице.

Највећа штета настала је после поништене приватизације 2009. године када је фабрику преузела држава. Међутим, још увек кривични поступци нису окончали а ради се о штети у висини око три милијарде динара, а буџет Републике Србије – оштећен за око 300.000.000 динара.

Ми очајни радници нас 850 имамо и чланове породица, тако да нас има око 3.500 када се урачунају чланови породице које смо издржавали, остајемо без хлеба и истерани на улицу. Такође указујемо да Европска Унија непрекидно од Србије захтева преиспитивање 24 спорне приватизације, међу којима је и ХИП ‘Азотара’ Панчево.

Економска судбина ‘Азотаре’ ни до данас није решена. Савет за борбу против корупције је о овом случају извештавао Владу и Тужилаштво више пута, међутим ти извештаји су били игнорисани.

Према процени Европске Уније на криминалан и коруптивни начин у те 24 спорне приватизације штета за државу Србију настала је за више од осам милијаради евра!

Ми, радници ‘Азотаре’ очекујемо да ће Тужилаштво покренути кривични поступак против пријављених и оптужити их пред судом и да буду осуђени по закону, а да се истовремено покрену и одговарајући поступци за накнаду штете. Због неефикасности неких државних институција о овом случају известићемо надлежне институције Европске Уније, јер је један од услова за пријем Србије у Европску Уније и преиспитивање наведеиих 24 спорних приватизација услед корупције и криминала, а корупција и криминал су међу најприоритетиијим задацима за решавање корупције и криминала у Србији. Уз кривичну пријаву је прослеђена и табела

Ево зашто је „азотара“ отишла у стечај, јер су је криминалци опљачкали. Подносиоци пријаве предлажу надлежном јавном тужилаштву да покрене кривични поступак против пријављених лица и исте оптужи пред надлежнним судом и да се казне по закону.

Ова кривична пријава достављена је: председнику Републике Србије Александру Вучићу, председнику Владе Републике Србије Ани Брнабић, председнику Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић и народним посланицима у Народној скупштини Републике Србије. Још једна јалова нада опљачканих радника да ће остварити своје право.

А 1. Гладне очи Душана Бајатовића

Према извештају о имовини и приходима од 3. јула 2017. године који је био доступан на сајту Агенције за борбу против корупције, Душан Бајатовић је за само пет и по месеци купио чак осам њива и два винограда, ако упоредимо са извештајем од 27. јануара исте, 2017. године! Али, ето чуда, већ средином јула 2017. године, именован је и за потпредседника СПС-а, и то на свечаној седници Главног одбора на којој је обележено 27 година постојања СПС-а. Обичајно право у овој странци налаже да се истакнутим члановима, „вештим са парама“ и умешним „дрмањем“ државним предузећима, одаје посебно признање. Но, изгледа да је овде у питању био својеврстан „испраћај“. Наиме, Бајатовић је „замрзнуо“ све страначке функције откако је постао директор „Србијагаса“. И томе је прошле године дошао крај. Али, за Бајатовића, то је био још један нови почетак. Да не мора баш све да купи доказује и то да му се „посрећило“ па је једну њиву добио у наследство. Када се све сабере директор „Србијагаса“ је богатији за девет њива и два винограда.

Имовина Душана Бајатовића је и пре најновијих куповина била импозантна, а његова плата ако је судити по новом извештају о имовини и приходима није промењена. Он и даље месечно зарађује 2.476.679 динара.

Душан Бајатовић на месту генералног директора ЈП „Србијагас“ заради 162.309 динара, на позицији члана надзорног одбора „Југоросгаса“ АД 1.668.841 динар, а на позицији члана надзорног одбора подземног складишта гаса у Банатском Двору 618.209 динара. Ако сте очекивали да се неко са оваквим примањима одрекне паушала у Скупштини, грдно сте се преварили. Високи функционер СПС-а и даље у парламенту добија паушал од 27.320 динара.

Иначе, Бајатовић је и пре најновије куповине радо новац улагао у пољопривредно земљиште. Када је непокретна имовина у питању социјалиста већ има њиве, воћњаке и пашњаке. Осим земљишта директор „Србијагаса“ поседује и две викендице.

Када је реч о четвороточкашима, ту се ситуација није мењала. Бајатовић и даље има завидан возни парк, у власништву има два аутомобила, два моћна џипа: „Фолксваген Туарег“ и „Тојота ланд крузер“ (нису му то ни једина ни најновија возила, има их још). Но, нису само аутомобили „слаба тачка“ директора „Србијагаса“. Званично власник је и камиона са приколицом. Но, оно главно, у извештају о имовини и приходима наводи се и да има депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама у земљи и иностранству. То чини овај извештај знатно сиромашнијим, јер је реч о милионским сумама које су преко Бајатовића изношене из Србије. Постоје индиције да је Бајатовић нешто од тих великих износа дао на „обрт“ барем једном великом инвестиционом фонду у Швајцарској, иза кога стоји руски криминални капитал. Његово повлачење из „Србијагаса“ и скора продаја овог јавног предузећа, говори да странка (СПС) рачуна и на део новца које је износио у иностранство током свог мандата.

А 2. Пљачка са слободе

Директор панчевачке „Азотаре“ Миљан Ђуровић, као и његови сарадници који су ухапшени у полицијској акцији 20 новембра прошле године, сутрадан су пуштени да се бране са слободе.

Основно тужилаштво у Панчеву је саслушало Ђуровића и двојицу његових сарадника М. Т. и П. Ђ. , а након што су дали исказе пуштени су да се у даљем току поступка бране са слободе.

Тужилаштво је сматрало да није било основа за њихово задржавање у притвору!

Подсетимо, Ђуровић је тада ухапшен због сумње да је заједно са сарадницима оштетио „Азотару“ за 180.621.287 динара! Пуштен је да настави даље да пљачка, док Азотару није довео у стечај.

Милан Гламочанин, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упознајте Вучићеву напредну принцезу (видео) 11

Упознајте Вучићеву напредну принцезу (видео)

Вучићева напредна принцеза данас је и званично представљена јавности у холу онога што је некада …

Случај 24 стана: банка и држава одузеле Синиши Малом 6 апартмана у Бугарској 12

Случај 24 стана: банка и држава одузеле Синиши Малом 6 апартмана у Бугарској

Шест луксузних станова које је Синиша Мали купио као директор офшор компанија са Британских Девичанских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *