Србија

Како су нам напредни лопови отели ПКБ (видео)

Продаја државног пољопривредног земљишта законом је забрањена. Упркос томе, продаја 17.000 хектара пољопривредног земљишта омогућена је одлукама, споразумима и закључцима које су доносили представници власти у последњих десет година. Према истраживању Инсајдера, уколико се буде реализовао важећи пројекат проширења пута Београд-Зрењанин то значи да ће држава морати од Ал Дахре да откупљује по тржишној вредности оно што је овој арапској компанији недавно продала.

Према истраживању Инсајдера, од продаје је изузето све што је потребно за ширење града, укључујући 2.200 хектара градског грађевинског земљишта. Међутим, једна од спорних ствари када је реч о продаји имовине ПKБ-а је чињеница да садашњи пројекат за изградњу пута Београд-Зрењанин обухвата и парцеле које су продате Ал Дахри, а које су истовремено неопходне држави за изградњу пута. То значи да ће, уколико остане важећи план, држава морати да откупљује земљиште од Ал Дахре, које је претходно продала тој компанији.

Ал Дахра је само за земљиште платила компанији ПKБ 80 милиона евра, односно 4.700 евра по хектару.

Да би за откуп тог земљишта држава могла да плати и до 20 пута већу цену од оне по којој је земљиште продато Ал Дахри показују подаци до којих су дошли новинари Инсајдера, а тичу се недавне екпропријације пољопривредног земљишта за изградњу деонице Kоридора 11 од Сурчина до Обреновца.

Држава, односно Јавно предузеће Путеви Србије су због изградње тог пута, власницима земљишта у Јакову и Бољевцу 2016. године морали да плате надокнаду у износу од 25.000 до 50.000 евра по хектару, док је за хектар пољопривредног земљишта у Сурчину исплаћивано чак 130.000 евра.

И подаци Републичког геодетског завода показују да Србија има једну од највиших цена пољопривредног земљишта по хектару у региону. Просек је 6.000 евра по хектару, док је у деловима Војводине тај просек 10.500 евра.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!