Насловна / Србија / Економија / Огорчен порезом: И Турцима се плаћало и комунистима, али напредњаци нас одраше!

Огорчен порезом: И Турцима се плаћало и комунистима, али напредњаци нас одраше!

Ниш — Парцела од 17,5 ари у Селу Суповац крај Ниша Сашу Стојановића коштала је 50.000 динара, а пренос земље на своје име морао је да плати чак 75.000 динара.

Пренос земље је коштао толико јер је ова њива грађевинско земљиште, па га је Пореска управа проценила на скоро 3 милиона динара.

Овај Суповчанин огорчен је што га је порез на пренос апсолутних права коштао 50 одсто скупље него сама парцела коју је описао као „њиву на периферији села до које нема ни асфалтног пута“, пишу Јужне вести.

Нишка филијала Пореске управе утврдила је да ар земље у Суповцу кошта око 1.500 евра, док Стојановић каже да се реално цена земље креће од 30 до 50 евра за ову површину. У решењу о порезу на пренос апсолутних права коју је добио овај Суповчанин да плати солидарно са женом која му је продала земљу, наводи се да је тржишна цена чак 60 пута већа од оне која је наведена у купопродајном уговору.

“У поступку утврђивања пореске основице, ова Филијала је оценила да је уговорена цена од 28,47 динара по метру квадратном нижа од тржишне вредности, па је основица утврђена у износу тржишне вредности од 1.700 динара по квадрату, што значи с обзиром на површину непокретности од 1.756 м2 да је укупна вредност непокретности права – 2.985.200 динара. На утврђену пореску основицу применом пореске стопе од 2,5 %, сходно одредби члана 30. Закона о порезима на имовину, утврђен је порез на пренос апсолутних права у износу од 74.630 динара”, наводи се у решењу Пореске.

Описујући ово као правно насиље од стране Пореске управе, Стојановић каже да је одмах по стизању овог пореског решења у марту прошле године уложио жалбу и није платио порез. Жалио се и на то што ни он ни продавац земље, како каже, нису учестовали у поступку утврђивања пореске основице, као и на то што је у решењу наведено да су њих двоје сагласни са утврђеном вредношћу парцеле.

Ипак, како је у октобру добио од Пореске опомену да плати главницу и камату од још 5.000 динара, то је и учинио. Министарству финансија писао је још једном – ургенцију на донето решење. Ипак, каже, никакав одговор до данас није добио.

“Нико не бежи од тога да се плаћа порез. И Турцима се плаћало и комунистима. Порез мора да се плати. Проблем је у томе што смо ми нереално опорезовани”, каже Стојановић.

Позивајући се на тајност података по Закону о пореском поступку, Пореска управа Србије није одговорила на који начин је утврђена вредност парцеле у Суповцу, коју је Стојановић купио. Одговор, међутим, нису дали ни на питања који све фактори се иначе узимају у обзир приликом процене вредности и колико може да буде увећана тржишна вредност парцеле.

Према Записнику о процени тржишне вредности који је Стојановић показао новинарки, вредност је процењена на основу правоснажних решења Пореске за „промет истих или сличних непокретности“.

Јужне вести

Актуелно

Епидемија грипа у Нишу „под цензуром“, нејасан разлог сакривања информација

Епидемија грипа у Нишу „под цензуром“, нејасан разлог сакривања информација Извор: Схуттерстоцк Након што је …

Економски убица Синиша Мали: Нема разлога да држава буде сувласник Комерцијалне банке

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да ће Комерцијална банка добити стратешког партнера, јер …

Један коментар

  1. Ovo je banda pljackasa koja misli da je besmrtna te da ce da pljacka do sudnjeg dana, da nema kraja njihovom manijakalnom izivljavanju nad nama!
    Sakupio se najgori moguci olos, bagra, neradnici, metiljavi pederi i pederuse, mutavi mutanti, sav najgori otpad i skart je zaposeo Srbiju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons