fbpx
фото: ЕПА, Андреј Цукић

Kако су западни медији почели Вучића звати тиранином

4.7
(26)

Још од почетка галиматијаса изазваног короном, Александар Вучић је вирус доживио као прилику за такмичење.

Kако је јавио Информер, паралелни Службени лист Републике Србије, Вучићев син Данило заражен је корона вирусом.

Данилу желимо брз опоравак те дуг и сретан живот. Млад је: све ће са њим бити у реду.

Но много тога није у реду у Србији, а самим тим ни у Црној Гори те Босни и Херцеговини, државама које је чак и оваква Србија у стању дестабилизовати.

Још од почетка галиматијаса изазваног короном, Александар је Вучић вирус доживио као прилику за такмичење. Вучићево поимање политике је привидно агонално: а свакако је, имајући у виду начин на који се, на свом путу до пријестоља и након тога, окренуо против сваког од својих политичких очева – и едипално.

Лидер региона

Вучић је, елем, вирус схватио као прилику да демонстрира како је истина оно што му његови тоалетоиди свакодневно свирају на увце: да је он лидер региона, Тата са великим т.

Из истог је разлога, прије него ће његове дворе од пијеска срушити вирус, он покушао срушити власт у Црној Гори и изазвао уставну кризу у Босни и Херцеговини. Баш као што је из истог разлога смислио бизарни мини Шенген и са том увредом за здрав разум мјесецима млатио као својом великом „међународном иницијативом“. Да је мало боље размислио, разумио би да је та идеја била доказ не његове величине, него безначајности: ако су Титови Несврстани били Хималаји, његов Шенген био је Авала.

На почетку кризе, Вучић је обећавао да ће се побринути и за здравље и берићет црногорских и босанскохерцеговачких Срба. Kако је криза одмицала, а он све слабије успијевао да похвата конце онога што се око њега збива, док је паника све чвршће стезала све конце који су висили са Вучића, почели су да га нервирају Срби, а нарочито они из Србије. Прије свега, они из дијаспоре.

Свашта је жив човјек видио у ових посљедњих 30 година, но нетрпељивост коју су Вучићев режим и његови медији показали према несретним Србима који су радили у иностранству, а у времену кризе одлучили вратити се дома, у своју земљу, морала је изненадити и најпедантније колекционарне бизарног.

Ако Вучић одговор на питање „шта ми се ово и зашто са овим вирусом десило“ буде тражио код Иринеја, узалуд ће тражити. Јер одговор лежи у времену ван, времену прије ингеренција Иринеја и цркве.

То ти се, бате, на грчком каже хибрис.

Kако је вирус покварио Вучићеве планове?

Све је за Вучића ишло како тиранин само пожељети може. Разваљивао је Босну и Херцеговину и Црну Гору, а Запад га је пустио да то чини. Готово је уништио опозицију. Расписао изборе на којима опозиција неће учествовати. Уз помоћ Трумпове администрације, која је озбиљно нагазила Албанце, постигао је одличан споразум са Тачијем. Поврх свега, Американци су му склонили и Kуртија који је, показало се, досљедан, прогресиван политичар са увјерењима и кичмом, у свијету у којем ћеш такве узалуд тражити свијећом. Све је било спремно за потписивање споразума о Kосову (одличног за Србију, лошег за Kосово, узгред буди речено), након убједљиве побједе на изборима…

А онда је стигао вирус и све речено – развалио.

Литије у Црној Гори – прекрижено, нула.

Уставна криза у Босни и Херцеговини – прекрижено, нула.

Побједа на једностраначким изборима – прекрижено, нула.

Споразум о Kосову – прекрижено, нула.

Умјесто тога, водећи западни медији, први пут откако је овај на власти, о Вучићу говоре као о диктатору који застрашује грађане (то је његов истински гријех у очима Запада, да се разумијемо) и води политику сервилну према Kини.

Вучић је згазио Устав, до краја приватизовао државу, стао отворено злостављати грађане, те организовао серију јавних наступа од којих су неки били сулуди, неки бизарни, неки покварени, многи патолошки, а сви свједочили о човјеку у паници.

Дубокоумна стратегија

Да је могао – а није, јер не да хибрис – видио би како власт у Црној Гори уводи много строжије мјере него он, чисти са политичког поља опозицију и цркву, притом хвали ЕУ и бива хваљена од ЕУ. Чини, дакле, све оно што је Вучић хтио постићи, али без циркуса, без проглашавања ванредног стања и полицијског часа, без гажења Устава (бесмислено је газити Устав да би газио грађане; Устав је ионако правни акт који регулише начин на који држава легално гази грађане) и опасног скретања пажње на себе и своје потезе. Црногорска је власт постигла све оно што је Вучић хтио постићи, а да се Душко Марковић и Мило Ђукановић једва појављују у јавности: јер сада Црном Гором владају стручњаци, а сви воле стручњаке. И Рејмонда.

Вучић кризу „хендла“ најгоре од свих „лидера“ у региону. Сви то раде боље. Kосово то ради боље, и он то зна. Али не помиње. У медије шаље осрамоћеног доктора Бранимира Несторовића, који би на Дивљем западу одавно завршио умочен у катран и перје, да грађане Србије лаже како је ситуација, заправо, много тежа у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Ту дубокоумну стратегију у Србији зову „да комшији цркне крава“.

Свој најжалоснији, најбизарнији облик та је стратегија попримила након што је објављено да је вирусом заражен Вучићев син. Умјесто да грађанима одговори како је могуће да је младић заражен: зато што није поштовао очеве мјере или зато што очеве мјере не дају резултат, Вучић је исте вечери лансирао лажну вијест да је вирусом заражен – Мило Ђукановић.

Баухаус имају дивну, стари ја би рекао: трансцендентну пјесму која се зове Алл Wе Евер Wантед Wас Еверyтхинг – све што смо икада жељели је све. У случају Александра Вучића није могућа ни заблуда о трансцендентном: све што је он икада желио је да буде Мило Ђукановић.

Ставови изражени у овом тексту ауторови су и не одражавају нужно уредничку политику Ал Јазеере.

Пише:
Андреј Николаидис

Извор: Ал Јазеера

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бранко Вељковић: Реалније да је Вучић у Енглеској рапортирао шефу МИ6 него да је било обратно

5 (3) Гост телевизије Славија инфо је Бранко Вељковић, бивши припадник СДБ (касније преименоване у …

Вучићу, коначно ћеш и званично да станеш испод албанског барјака и Србима признаш да си генетски шиптар?!

3 (4) Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је добио позив од шефа …

2 Коментара

  1. Андреј Николаидис, који то стручњаци владају Црном Гором? У чему је то Мило Ђукановић стручњак, осим у шверцу цигарета, али и нечег мало уноснијег? Како је добијао изборе? Плаћањем гласача по 250 евра (што је поткрепљено и видео снимком) чији је и авионски превоз платио, све из џепа онога који се о његовом поштењу обраћа јавности из Лондона. У чему се то Душко Марковић показао као стручњак? У томе што је донео „паметну одлуку“ признајући независност привремено окупиране територије Косова и Метохије, противно вољи 80% народа Црне Горе, како је то сам изјавио. По твом скромном мишљењу Вучић је са Тачијем постигао споразум о Kосову (одличног за Србију, лошег за Kосово). Мало би ти било паметније да си прочитао само преамбулу Устава Републике Србије, али и Резолуцију 1244 ОУН, којима је на несумњив начин регулисан статус Косова и Метохије као саставног и неотуђивог дела Републике Србије, са високим степеном локалне самоуправе. Је ли Црна Гора уређена правна држава и по оној лакрдији од суђења за измишљени државни удар, који су требали извести посетиоци манастира Остргог, предвођени болесном бабом, која никад није узела никакво оружје осим можда штапа, који јој је служио ради лакшег ходања. Кога су подвалили за кључног сведока, на чијем су сведочењу засновали ону лакрдијашку пресуду? Човека осуђеног у Хрватској на дванаест година затвора, који је сам за кафанским столом признао да је био уцењен, али она срамота од суда тај снимак није хтела уврстити у доказни поступак. И толики си стручњак за право да себи дозвољаваш да кажеш да устав правни акт који регулише начин на који држава легално гази грађане. Ниси Ти ни новинар а камо ли неко ко је достојан поменути шта је устав. За твоју информацију реч устав је изворно настала као жеља да се „устави“ власт од самовоље, што је својствено не само Милу Ђукановићу, већ и оном о коме натрабуња овилику глупост. Мило и Душко Марковић су, по твоме генијелном закључку, стручњаци и по томе што су почистили цркву. Да имаш и мало мозга знао би да је у свим савременим државама света црква одвојена од државе, а најмање је стручан да је отима од српског народа онај чији су и најдаљи преци били Срби, као што је и он сам изјављивао не тако давно, док напрасно није постао већи католик од Папе. И само у твојој глави Ђукановић је хваљен од Европске уније, а истина је да је хваљен исто колико и његов политички двојник Александар Вучић.

  2. Правник, подржавам текст, Андреј Николаидс је заиста набацао текст, са брда, са дола…
    Пише човек за Ал Џазиру, па то одговара њиховим филтерима, али зашто Србија данас не селективно преузима текстове???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *