fbpx

КАКВА БРУКА! Српској легенди погрешили име на споменику, а потом га и погрешног ОСВЕШТАЛИ! (фото)

0
(0)

Легенди српског ваздухопловства откривена је биста, али се поткрала недопустива грешка

У суботу је највећем српском авијатичару 20. века Тадији Тадеушу Сондермајеру откривена биста и на њу су положили венце градоначелник Синиша Мали, директор Ер Србије Дане Кондић и директорка Директората цивилног ваздухопловства Мирјана Чизмаров, а представник Српске православне цркве ју је освештао.

фото: Фонет

 

И све би то имало леп епилог, да они који су били задужени за израду ове бисте нису, како су многи на друштвеним мрежама приметили, погрешили слово у имену оца овог авијатичара.

фото: Фонет

„СЗ“ уместо „Ш“.

фото: Фонет

Иако је Тадеуш пољско име, које се у оригиналу пише Тадеусз, при транскрипцији у ћирилицу – ово изгледа врло несрећно и при том је недопустиво и коси се са основним Вуковим правилом.

фото: Еспресо

Из Удружења линијских пилота су реаговали поводом ове грешке на споменику:

– У вези са натписом на споменику Тадије Сондермајера и исписом његовог имена обавештавамо вас да је предметни испис добио одобрење Комисије за називе тргова и улица при Скупштини града којој смо се обратили пре подизања споменика и о истом је Комисија донела писану одлуку. Предлог текста одобриле су све надлежне институције, укључујући и Завод за споменике. Такође ни породица покојног Тадије Сондермајера није имала примедбу. Тадија Сондермајер је био пољског порекла по оцу и његово име се на пољском тако и пише („Тадуесз“), а у време када је Сондермајер живео и радио најнормалније је било да се транскрипција врши директно у ћирилицу – навели су они.

Иначе, ово није једина „грешка“ у чијој близини се нашао Синиша Мали. Када је град Београд поклонио Љубљани бисту Вука Караџића, у присуству градоначелника откривен је споменик на ком је презиме овог филолога погрешно написано – Карађић.

Тадија Тадеуш Сондермајер (1892. – 1967.) је био српски и југословенски авијатичар, војни и цивилни пилот, истраживач авантуриста, први школован ваздухопловни инжењер, популаризатор авијације, полиглота и друштвени активиста.

Као 35-годишњи пилот заједно са војним пилотом поручником Леонидом Бајдаком обавио је успешан етапни лет једномоторним тандем двоседом авионом Потез 25, од Париза до Бомбаја, и назад, до Београда, од 20. априла до 2. маја 1927. године, прелетевши 14.800 километара у 13 етапа, чиме су стекли националну и светску славу.

Као резултат овог лета сврстали су се међу прве особе у историји које су извеле трансконтинетални лет спојивши том приликом два дела света, Европу и Азију.

Током овог историјског лета начинио је ауто-фотографију која спада међу првим селфијима у авијацији, данас се чува у Музеју ваздухопловства у Београду.

Еспресо.рс

фото: Бета,ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Македонски председник Ђорђе Иванов одбио да потпише проглашење Закона о коначном споразуму са Грчком

0 (0) Македонски председник Ђорђе Иванов званично је одбио је да потпише указ о проглашењу …

Председник Македоније одбио да стави потпис на договор о имену

0 (0) Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је да неће подржати, нити ставити свој потпис …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *