fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Македонски председник Ђорђе Иванов одбио да потпише проглашење Закона о коначном споразуму са Грчком

Македонски председник Ђорђе Иванов одбио да потпише проглашење Закона о коначном споразуму са Грчком

Македонски председник Ђорђе Иванов званично је одбио је да потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума, који су потписали представници Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике, јер, како је навео, тај споразум нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом.

– На основу члана 75 Устава Републике Македоније, донео сам одлуку да не потпишем Указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума за решавање разлика које су описане у Резолуцијама 817 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, и 845 (1993) за престанак важења Привременог споразума из 1995. године и за успостављање стратешког партнерства између страна које је Скупштина Републике Македоније усвојила на седници одржаној 20. јуна 2018. године -навео је Иванов у писаној изјави достављеној медијима.
Према речима Иванова, разлози за непотписивање су јер, како каже, није овлашћен да потпише Указ о проглашењу поменутог закона.

– Један од стубова моје политике у изборном програму за 2014. годину је тај што не прихватам промену Устава у циљу промене уставног имена. Не прихватам идеје или сугестије које би угрозиле македонски национални идентитет, посебност македонског народа, македонски језик и македонски модел коегзистенције – навео је Иванов.

Подсећа да је за његов изборни програм тада гласало 534.910 грађана и изабрало га за председника Републике Македоније.

– Споразум излази из оквира резолуција 817 (1993) и 845 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, јер говори о ‘разлици над називом државе’ а не о ‘разликама’ – каже Иванов.

Према његовим речима, поменути споразум Атине и Скопља „нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом“.

– У складу са чланом 118 Устава Републике Македоније, међународни уговори ратификовани у складу са Уставом су део унутрашњег правног поретка – навео је Иванов.

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Републику Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Републике Грчке.

– Према члану 308 Кривичног закона, ‘Грађанин који доведу Републику Македонију у положај подређености или зависности од друге државе, казниће се затвором у трајању од најмање пет година’ – навео је Иванов, пренео је портал Нова.

Ставише, Кабинет Иванова сматра да „легитимизација овог споразума ствара правне последице које су равне злочину“.

Након ратификације споразума у „македонском парламенту, МСП је обавестила Атину, а Грцка је јуче послала писма у којима је навела да је сагласна за чланство Македоније у НАТО и ЕУ, од које тек треба да добије датум за отварање преговора о рикључењу Унији. Споразумом није предвиђено да Закон о ратификацији буде објављен у Службеном листу, за шта је потребан потпис Иванова.

Споразум ће ступити на снагу тек након што тек након што га потврди грчки парламент, а то ће се догодити након што Македониј анаправи предвиђене измене Устава. Стога, наводи портал Нова, у овој фази потис Иванова нема значајну важност.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОПИШМАНИО СЕ! „Тачна информација је да Заев није поднео оставку“

Македонски премијер Зоран Заев није поднео оставку, како су то већ јавили поједини медији у …

Нема започињања преговора са ЕУ: Заев поднио оставку

3 (2) Премијер Сјеверне Македоније, Зоран Заев, поднио је оставку, јавља италијанска агенција АНСА позивајући …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *