Македонски председник Ђорђе Иванов одбио да потпише проглашење Закона о коначном споразуму са Грчком

0
(0)

Македонски председник Ђорђе Иванов званично је одбио је да потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума, који су потписали представници Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике, јер, како је навео, тај споразум нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом.

– На основу члана 75 Устава Републике Македоније, донео сам одлуку да не потпишем Указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума за решавање разлика које су описане у Резолуцијама 817 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, и 845 (1993) за престанак важења Привременог споразума из 1995. године и за успостављање стратешког партнерства између страна које је Скупштина Републике Македоније усвојила на седници одржаној 20. јуна 2018. године -навео је Иванов у писаној изјави достављеној медијима.
Према речима Иванова, разлози за непотписивање су јер, како каже, није овлашћен да потпише Указ о проглашењу поменутог закона.

– Један од стубова моје политике у изборном програму за 2014. годину је тај што не прихватам промену Устава у циљу промене уставног имена. Не прихватам идеје или сугестије које би угрозиле македонски национални идентитет, посебност македонског народа, македонски језик и македонски модел коегзистенције – навео је Иванов.

Подсећа да је за његов изборни програм тада гласало 534.910 грађана и изабрало га за председника Републике Македоније.

– Споразум излази из оквира резолуција 817 (1993) и 845 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, јер говори о ‘разлици над називом државе’ а не о ‘разликама’ – каже Иванов.

Према његовим речима, поменути споразум Атине и Скопља „нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом“.

– У складу са чланом 118 Устава Републике Македоније, међународни уговори ратификовани у складу са Уставом су део унутрашњег правног поретка – навео је Иванов.

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Републику Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Републике Грчке.

– Према члану 308 Кривичног закона, ‘Грађанин који доведу Републику Македонију у положај подређености или зависности од друге државе, казниће се затвором у трајању од најмање пет година’ – навео је Иванов, пренео је портал Нова.

Ставише, Кабинет Иванова сматра да „легитимизација овог споразума ствара правне последице које су равне злочину“.

Након ратификације споразума у „македонском парламенту, МСП је обавестила Атину, а Грцка је јуче послала писма у којима је навела да је сагласна за чланство Македоније у НАТО и ЕУ, од које тек треба да добије датум за отварање преговора о рикључењу Унији. Споразумом није предвиђено да Закон о ратификацији буде објављен у Службеном листу, за шта је потребан потпис Иванова.

Споразум ће ступити на снагу тек након што тек након што га потврди грчки парламент, а то ће се догодити након што Македониј анаправи предвиђене измене Устава. Стога, наводи портал Нова, у овој фази потис Иванова нема значајну важност.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напето у Егеју – турскa и грчкa флота одмеравају снаге

5 (3) Атина – Грчке оружане снаге су у приправности после одлуке Анкаре да активира специјални …

Резултати ванредних парламентарних избора у Македонији

0 (0) Коалиција владајуће СДСМ „Можемо“ освојила је највише гласова и 46 посланичких мандата на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *