Калабухов: Шмит нема међународни легитимитет „бонска овлашћења“ су застарела

Калабухов: Шмит нема међународни легитимитет „бонска овлашћења“ су застарела

* Оценио да је одлука Инцка да наметне “закон о забрани негирања геноцида” била погрешна и да су бонска овлаштења застарeо механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави: „Нажалост, наши западни партнери сматрају да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник. Међутим, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлаштења не дозвољава да се доносе мере које се тичу законодавства

_________________________________________________

РУСКИ амбасадор у БиХ Игор Калабухов поновио је став Руске Федерације да Кристијан Шмит нема неопходни међународни правни легитимитет за високог представника у БиХ и да се ОХР претворио у кочницу на путу сувереног развоја БиХ, због чега би требало да буде затворен.

“По нама, цела процедура се своди на то да Управни одбор /Савета за провођење мира/ бира високог представника, а Савет безбедности УН га одобрава или потврђује”, истакао је Калабухов.

Он је напоменуо да и у резолуцијама Савета Европе из периода када је БиХ примана у састав те међународне организације, Резолуција 234 у тачки 5 прописује ову процедуру именовања високог представника.

Говорећи о одлуци бившег високог представника за БиХ Валентина Инцка да наметне “закон о забрани негирања геноцида”, Калабухов је оценио да је та одлука била погрешна, истичући да су бонска овлаштења застарeо механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави.

„Нажалост, наши западни партнери тумаче ситуацију у том смислу да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник”, рекао је Калабухов за АТВ.

Према његовим речима, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлаштења не дозвољава да се доносе мере које се тичу законодавства.

„То је посао за одговарајуће институције БиХ и други разлог због којег ми се чини да је одлука Валентина Инцка била погрешна јесте да она није била мотивисана интересима избалансираног приступа, него неким другим интересима, а међу њима ја сумњам и на неке моралне интересе самог господина Инцка”, каже Калабухов.

Руски амбасадор у БиХ је рекао да високи представник треба да одражава усаглашене ставове конститутивних народа и грађана БиХ.

„Начин на који је Инцко употребио бонска овлаштења је неоснован и, како смо већ указали, довео је до кризе, не само у БиХ, већ и у целом балканском региону”, истакао је Калабухов.

Он је рекао и да главна улога високог представника није у обезбеђивању кретања БиХ ка европским институцијама, о чему Руска Федерација непрестано говори, већ је то задатак челника делегација ЕУ и одговарајућих структура и органа у БиХ.

„Главни задатак високог представника је реализација Дејтонског мировног споразума и, по нама, високи представник не треба да обезбеди улазак БиХ у ЕУ, него првенствено да ријеши егзистенцијално питање успостављања поверења, стрпљења, мира у БиХ, на основу чега ће сами грађани БиХ одређивати своје спољнополитичке приоритете”, истакао је Калабухов.

Он је навео је да се ОХР, па и сама фигура високог представника, претворила у кочницу на путу самосталног, сувереног развоја БиХ, због чега Руска Федерација заговара да ОХР буде затворен и да народи и грађани БиХ одређују своју судбину.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

За Републику Српску Шмит није високи представник јер није прошао Анекс 10

За Републику Српску Шмит није високи представник јер није прошао Анекс 10

„Ако питате Републику Српску, није изабран нови високи представник и то је нешто што Република …

Русија неће подржати Kристијана Шмита за новог високог представника у БиХ

Русија неће подржати Kристијана Шмита за новог високог представника у БиХ

Амбасадор Русије у БиХ Игор Kалабухов изјавио је да његова земља неће подржати именовање немачког …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *