Камерон: Референдум о изласку из ЕУ

0
(0)

Британски премијер Дејвид Камерон је у говору у Лондону признао да је разочарање јавности у ЕУ „највише икада“ и казао да треба преиспитиати услове чланства Велике Британије у ЕУ, о чему став треба да изнесу и грађани. Камерон је зато рекао да ће, ако његова странка победи на изборима, британским грађанима понудити референдум о изласку из Европске уније, што би могло изазвати пометњу међу земљама-чланицама.

Дејвид Камерон је предложио да Конзервативна странка, ако победи на следећим општим изборима 2015. године, поново преговара о односима Велике Британије са Европском унијом.

 „Када се заврше преговори о новом решењу, ми ћемо британском народу дати на референдуму врло једноставан избор: останак у ЕУ или одлазак“, казао је Камерон у говору који је унапред објављен. Камерон је дуго очекивани говор о будућим односима Велике Британије са Европом одржао данас, јер га је прошле недеље одложио због кризе са таоцима у Алжиру.

Став који је изнео у говору може да задовољи антиевропско крило премијерове странке, али ће још више изоловати Велику Британију у Европи. Бела кућа је прошле недеље  саопштила да је председник Барак Обама у телефонском разговору рекао Камерону да „Сједињене Државе цене снажну Британију у снажној Европској унији“.

Како Камерон замишља „нову ЕУ“?

Камерон је рекао да замишља „нову ЕУ“, изграђену на пет принципа:

конкурентност, флексибилност, јачање, а не слабљење земаља-чланица, демократска одговорност и поштени односи.

Британски премијер поновио је став да Британија треба да остане у ЕУ, али ће признати да је „сагласност у Британији за (останак у) ЕУ сада танка“.

Директно нападајући оне који су упозорили да је помињање могућности референдума опасно за пословање, Камерон је оценио да су питања о чланству у Европској унији „већ ту и она неће нестати“. 

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ увезла на десетине милиона милиона неисправних маски

4.9 (8) Европска комисија утврдила је да је готово 23 милиона заштитних маски у Европској …

ЕУ ДЕМОКРАТИЈА! Немачка разматра забрану протеста против корона мера

5 (3) Немачки званичници разматрају забрану овонедељних протеста пред савезним парламентом противника увођења карантина због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend