„Канцер је узео маха“: Мештани Равног Села прете тужбама због загађене воде

„Канцер је узео маха“: Мештани Равног Села прете тужбама због загађене воде

5
(4)

ЈАВНОМ комуналном предузећу „Комуналац“ у Врбасу у данас ће бити упућен допис Савета МЗ Равно Село са захтевом да у року од 15 дана одговори да ли је способно да мештанима овог насеља обезбеди здраву воду из водовода. То је закључак са скупа грађана у згради МЗ, који је организован током викенда након што је екипа „Комуналца“ покушала да искључи воду мештанину Божидару Царичићу.

Равноселци су стали у одбрану Царичића, зато што је он недавно, решењем Основног суда у Врбасу (које је потврдио Виши суд у Сомбору), ослобођен дуга за воду, јер су приложени докази да је хемијски неисправна због високих концентрација арсена.

Уколико „Комуналац“ не пружи гаранције да ће Равном Селу испоручивати пијаћу воду, мештани ће против њега поднети тужбу, а због нечињења да се проблем отклони затражиће и одговорност јавног тужилаштва, руководилаца ресорних одељења Општинске управе и Покрајинске санитарне инспекције, која се, како кажу, од 2006. године, кад је забранила воду за коришћење, више ниједном није изјашњавала о њеном квалитету.

– Сеоски водовод, изграђен из месног самодоприноса, МЗ је 2002. године препустила врбаском ЈКП, не питајући мештане. Уместо да се водоводна мрежа поправи, због неисправне воде су у свих пет села у општини изграђене еко-чесме, које су квазирешење, јер не могу да очисте арсен. Канцер је узео маха, а у Општој болници у Врбасу бележи се невероватно велик број пацијената са каменом у жучи, што људи доводе у везу са неисправном водом – каже Саша Мирковић, председник УГ „Спона“ у Равном Селу.

Месној заједници је предата петиција са око 700 потписа, која је, наводи Царичић, сачињена пре неколико месеци, кад је искључена вода дугогодишњем болеснику, у чијој отпусној листи пише да, с обзиром на природу своје болести, мора строго да води рачуна о личној хигијени.

Божидар Царичић

„Канцер је узео маха“: Мештани Равног Села прете тужбама због загађене воде

– Петицијом се тражи да се хитно повуку сва утужења и обустави пресија према мештанима, и да ЈКП прихвати своју неспособност да испоручује здраву воду. Захтевамо и да нам се врати сав новац од наплате неисправне воде и надокнади штета због угрожавања здравља људи – навео је Царичић.

Од МЗ је затражено да раскине уговор с ЈКП о управљању водоводом. Петиција ће, после разматрања у МЗ, бити прослеђена Вишем јавном тужилаштву, Покрајинском секретаријату за здравство, СО Врбас и „Комуналцу“.

Мука Равноселаца заинтригирала и медије

„Канцер је узео маха“: Мештани Равног Села прете тужбама због загађене воде

НЕ ВЕРУЈУ ДИРЕКТОРУ

Директор ЈКП „Комуналац“ Синиша Адамовић је рекао да ће, уз помоћ Немачке банке за развој KfW, крајем ове или почетком наредне године кренути изградња водоводне мреже, којом ће се пијаћа вода дистрибуирати из градског изворишта у Врбасу у сва села у општини. Равноселци су затражили на увид тај пројекат, јер истичу да имају поуздане информације да је немачка банка пристала да финансира само мрежу до Куцуре и Савиног Села, али не и до Змајева, Бачког Доброг Поља и Равног Села.

З. РАЈИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Агенција за заштиту животне средине параметре за оцену загађености мењала пет пута

Агенција за заштиту животне средине параметре за оцену загађености мењала пет пута

5 (5) Пре последњих измена начина на који се класификује степен загађености ваздуха у Србији, …

Огољена истина о „ФАЈЗЕРОВОЈ ВАКЦИНИ“ против корона вируса

Огољена истина о „ФАЈЗЕРОВОЈ ВАКЦИНИ“ против корона вируса

4.6 (14) Здравствени радник у америчкој држави Аљаска добио је озбиљну алергијску реакцију након што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend