среда , фебруар 21 2018

Катанац на 97 руских банака

ЦЕНТРАЛНА банка Руске Федерације је у 2016. години одузела лиценцу за рад 97 проблематичних банака, а од 2013. до краја 2016. одузето је 308 лиценци за рад. У овој години већ је одузето пет лиценци, последња је “Јенисеј банка”.

У минулих десет година преполовио се број банака. Првог октобра 1995. у Русији је било 2570 банака а на крају 2016. остало их је 570.

Главни разлог за одузимање лиценци су непоштовање прописа и сумњиве операције повезане са готовином, прање пара као и невраћање датих кредита. У септембру 2013. све банке су добиле писмо којим их је Централна банка упозорила да ће појачати контролу.

И тада је почела појачана контрола па су лиценце губиле не само мале банке за које се и раније сумњало да се оснивају због прања новца, већ и оне које су се до тада сматрале успешним и са добром репутацијом.

Банкарски аналитичари сматрају да је за Русију оптималан број банака око 300. Затварање проблематичних банака руководство Централне банке назива “лечењем” банкарског система а председница Централне банке РФ Елвира Набиуљина прогнозира да ће оно потрајати још неколико година.

ЈАКА РУБЉА

ПОСЛЕДЊИХ годину и по рубља није била јача него сада па се за долар даје 58 рубаља, а за евро 62 рубље. Иако је најављено да ће од седмог фебруара Централна банка куповати по сто милиона долара дневно како би се попуниле финансијске резерве и ослабила рубља, засада је резултат изостао јер је руска национална валута наставила да јача у односу на долар и евро.

– Надам се да ће доћи време да ћемо одузимати једну лиценцу годишње – оптимистички говори Елвира Набиуљина и признаје да је веровала да ће “филтрирање банака” трајати три године.

Иначе, британски часопис “Банкар” прогласио је Елвиру Набиуљину за најбољу председницу неке Централне банке у Европи у 2016.

Главни разлог је низак ниво инфлације у Русији и добри резултати у оздрављењу банкарског сектора. Цена тога је да је трећина руских банака изгубила лиценцу за рад.

Што се тиче грађана, њима држава гарантује новчане улоге до 20 хиљада долара. Због тога они опрезнији или штеде у више банака или им је новац у највећим државним банкама где може да им пропадне само ако дође до банкрота државе као што је то било у време Бориса Јељцина 1998. године.

Б.Влаховић, Новости.рс

фото: Тхинксток

 

Актуелно

Русија уз источну границу NATO поставила „Искандере“ који нишане америчку ПРО

ДОГОДИЛО се управо оно што уопште није желео NATO и од чега су понајвише зазирале …

Washington Free Beacon: Русија и Кина ће бити у стању да униште све америчке сателите

АНТИСАТЕЛИТСКО оружје, над којим раде у Русији и Кина, у наредних неколико година може бити …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons