Руска невидимка са новим мотором

РУСКИ „невидљиви“ авион Т-50 полетеће са новим мотором у четвртом кварталу ове године. Тек тада ће моћи да се каже да је Русија у правом смислу речи направила авион пете генерације. До сада је Т-50 летео са мотором који користи руски СУ-35С који се сматра авионом „4 ++“ генерације. Нови мотор би требало да буде снажнији, али истовремено би и трошио мање горива. Вест о новом мотору за Т-50 су потврдили у руској корпорацији за прављење мотора. У плану је да Војно космичке снаге Русије ове године добију првих пет „невидљивих“ са новим мотором јер су сва досадашња испитивања показала одличне резултате.

Нови мотор ће омогућити руском „невидљивом“ да лети без коришћења тзв. форсажа, надзвучном брзином на великој раздаљини што је једна од важних одлика авиона пете генерације. У процентима би, кажу конструктори, нови мотор могао бити ефикаснији од оног који се сада користи до 20 одсто.

Сада су у току пробни летови десет авиона Т-50 са моторима авиона генерације 4+. Што се тиче маневарских способности и електронике, као и радара, руски авион Т-50 је супериоран у односу на америчке конкуренте. Руски генерал-пуковник Виктор Бондарјев, али и не само он, каже да је Т-50 бољи у много чему од америчких Ф-22 и Ф-35. Сва испитивања Т-50 ће завршити у току 2017. године, а затим ће му државна комисија дати оцену што би био знак да фабрика у Комсомолску на Амуру може да почне серијску производњу.

С-400 ЗА КИНУ

РУСКЕ фабрике почеле су да праве за Кину најновије ПВО системе С-400. Вест је потврдио Виктор Кладов, директор за међународну сарадњу у корпорацији „Ростех“. Кладов истиче да је подугачак списак земаља које желе да купе нове системе С-400. Генерални директор корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов је објаснио да ће Кина добити С-400 најраније 2018. године.

Чувени руски пробни пилот Сергеј Богдан 20. јануара ове године показао је како „невидљиви“ може у лету да танкира гориво. До 2020. године руски ваздухопловци би требало да добију 55 ловаца пете генерације. Т-50 је први пут полетео у јануару 2010, а публика га је могла видети на авио-изложби МАКС-2011 на аеродрому у подмосковском Жуковску.

Електронику уграђену у руском „невидљивом“ већ користе вишенаменски ловци СУ-35 и она се показала као јако добра.

За прављење нове генерације авиона потребан је велики новац и Руси су заинтересовани да им у томе буду партнери Кинези или Индуси. Рат у Сирији је показао да је руска војна техника међу најбољима у свету, па се у Москви надају да ће традиционални партнери бити заинтересовани за куповину авиона Т-50. Око Т-50 већ су вођени преговори са Индијом.

Кина има свој „невидљиви“, али није никаква тајна да он лети са руским мотором.

ШЕСТА ГЕНЕРАЦИЈА

Руски конструктори у бироу „Сухоја“ већ раде на авиону шесте генерације. Генерал Виктор Бондарјев, командант Ваздушно космичких снага Русије, изјавио је да ће се авион шесте генерације, највероватније, правити у две варијанте. У првој би то био беспилотни бомбардер, а у другој варијатни са пилотом.

Б.Влаховић, Новости.рс

Актуелно

Русија почела праву серијску производњу свог ловца пете генерације Т-50

РУСКА Обједињна корпорација за производњу авиона (ОАК) припрема прелиминарни извештај о производњи почетне серије ловца …

Руска војна авијација до краја године добија три ловца пете генерације Т-50

ИРКУТСКА фабрика авиона у саставу корпорације „Иркут“ до краја ове године испоручиће Министарству одбране Русије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons