fbpx

КАТАСТРОФА: Град уништио 4.000 хектара усева!

0
(0)

БЕОГРАД – Да ли ће држава изаћи у сусрет пољопривредницима којима су уништени усеви?
Олуја и град који су пре два дана погодили многе делове Србије направили су велику материјалну штету пољопривредницима. Највише су страдале њиве и воћњаци уОбреновцу, околини Панчева и Смедерева, на Црном врху, у околини Београда. Како сазнајемо, у Обреновцу је штета стопроцентна, а страдало је више од 1.000 домаћинстава. Према речима мештана села Баваниште код Панчева, штета коју им је олуја направила износи више од 15 милиона динара.

Стално у страху

– Све је уништено. Све до последњег стабла, до последње травчице. Сваке године страхујемо јер не знамо да ли ће нам град све уништити. Овако је било и 2011, а сада опет. Противградна одбрана нам је веома лоша, а нико ништа не предузима – каже мештанин Баваништа.

Ђорђе Кардум, представник сектора за ванредне ситуације МУП, каже за Курир да је невреме уништило око 4.000 хектара усева у Србији.

– То су неки прелиминарни резултати, али јасно је да је штета велика. Радимо све што је у нашој моћи и сви мора да знају да апсолутна заштита од града никада и нигде није постојала. Оно што је проблем у Србији је то што немамо довољно ракета. За једну сезону требало би да имамо око 25.000 ракета, а ми смо ове сезоне имали само 10.000 – каже Кардум.
Из Министарства пољопривреде кажу да се од 2006. стално исплаћује осигурање у износу од 40 одсто.

Осигурање и одштета

– Број поднетих захтева за осигурање расте, а најчешће се осигуравају управо од града, пожара и грома – кажу у овом министарству.
Мирослав Киш из Удружења пољопривредника каже да је ово што се десило пре два дана понавља из године у годину.

– С оваквим временским катастрофама сусрећемо се сваке године, разлика је само који ће регион да настрада. Никада се надлежни не баве превенцијом, већ само реагујемо кад се нешто деси. Страшно је да неки људи за сат времена остану без ичега – каже Киш.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП поставио 1000 кинеских биометријских камера на 800 локација у Београду које прате ваш сваки корак

4.6 (28) Да ли сте приметили све већи број надзорних камера на улицама Београда, знате …

Опет си се кукавице сакрио иза старца а да малим прстом мрднуо ниси да помогнеш Србе у Црној Гори!

5 (4) Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем. Последњи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *