Kатастрофа у СВЦ Kрњача, бикови гладују, радници без плата

0
(0)

Запослени у Сточарско-ветеринарском центру Kрњача (СВЦ) траже од Министарства пољопривреде, то јест Владе Србије да хитно реагују на катастрофално стање у овој, некада престижној и најстаријој кући за репродукцију и вештачко осемењавање домаћих животиња.

Апелују на надлежне да се позабаве овим питањем како не би дошло до трагичних догађаја, јер је, указују, ситуација у Центру алармантна.

–Бикови једва да имају храну, земљиште није обрађено јер се нема чиме радити, механизација је распродата, а производња семена је потпуно престала. Депо са семеном је у критичном стању због недостатка азота. Дугови се нагомилавају, плате се не исплаћују радницима већ 15 месеци, као ни здравствено осигурање – наводи се у отвореном писму радника СВЦ Kрњача, у којем се подсећа да је Центар основала Влада НР Србије 1951. године, те да од 1994. функционише као јавно предузеће.

Указују на то да у последње три године ништа није уложено у Центар за добробит фирме и пословања.

-У 2018. години није купљено ниједно теле ни бик, а продато је 15 телади која су била у перформанс тесту, као бикови у експлоатацији. Продата је сва механизација за обраду ораница. Тренутно у Центру има четири бика, од којих се не може узимати семе јер је и машина за пуњење семена у квару већ девет месеци. У претходном периоду нико нема контролу над дистрибуцијом семена, узете количине ником се не пријављују. Драстично су смањене цене по дози, ниже су и од произвођачке, што доводи до крајњег пропадања Центра, који је јавна својина. Министарство под чијом ингеренцијом се Центар налази системски мора решити овај проблем – апелују радници.

Врхунско семе деценијама стизало из СВЦ

У писму наводе и да је крајем марта одржан састанак новоименованог директора Дејана Спасића и радника Центра. Директор је, како кажу, обавестио раднике о блокадама рачуна фирме више од 780.000 динара, о милионским дуговањима за азот, струју, воду, телефоне, порезе и плате радника.

Рекао је, наводе запослени, да су то дуговања наслеђена од претходног директора Дејана Ђокића.

Према подацима Народне банке Србије, од марта прошле године до данас, СВЦ Kрњача био је у блокади седам пута, укупно 137 дана. Последња блокада траје од 10. јануара ове године. Укупан износ блокаде је 1.865.067 динара.

Претходних дана нисмо успели да на телефоне наведене на сајту СВЦ, добијемо одговоре од бившег и садашњег руководиоца Центра.

С. Г.

Агросмарт.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Naredjenje je dobio Buljabaša da uništi kompletno sve u Srbiji ! DABOGDA crko u najvećim mukama i DABOGDA mu sve po kući pocrkalo do deteta u kolevci ! Amin!

  2. Нема везе, премијерка сва усхићена обавештава Србе да је за изгорелу Француску катедралу одвојен милион евра. Ни њој ни АВ, ни министру пољопривреде не пада на памет да помере своје гузице , да предузму било шта у корист и за спас ове фирме , радника за рад опстанка радних места, и спас животиња од угинућа. Овде АВ , не броји радна места што се гасе, премијерка не види привредно посрнуће, а удржење за заштиту животиња не жели да угрози позицију…
    Министар не очекује станове од поменутих, па му је прекидање дубоког сна непожељно……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend