fbpx

Кеш све већи проблем

0
(0)

ГРАЂАНИ се све мање задужују, они који су већ дужни све више касне у плаћању рата, а износ проблематичних кредита, из месеца у месец, расте.

Чак 66,7 милијарди динара грађани не могу да врате банкама код којих су се задужили. Највећи део, 30 одсто, односи се на отплату стамбених кредита, који имају високе износе месечних рата и дуге рокове отплате. Забрињава, међутим, чињеница, да их у стопу прате готовински зајмови, са 15 милијарди ненаплативих динара. Они, уједно, бележе и највишу стопу раста међу проблематичним кредитима.

За само три месеца, међу кеш кредитима уписано је нових 1,4 милијарде проблематичних динара, а међу стамбеним 600 милиона динара. Готовински зајмови, иначе, спадају у најскупље, са далеко краћим роком отплате од стамбених. Али су месечне рате код готовинских знатно ниже.

Расту проблеми у отплати и других позајмица: и по кредитним картицама, где проблематични зајмови сада износе готово пет милијарди динара, и по минусима по текућим рачунима, са достигнутих 3,5 милијарди ненаплативих динара.

ДУГОВАЊА ГРАЂАНИ су, према подацима Кредитног бироа, код банака задужени укупно 602,7 милијарди динара. Више од пола тог износа односи се управо на стамбене зајмове (343 милијарде), док су се у кешу грађани узајмили за укупно 164,2 милијарде динара. Потрошачки и пољопривредни кредити износе тек нешто више од 65 милијарди.

Међутим, сви ненаплативи зајмови међу становништвом чине тек 10 одсто укупно одобрених кредита грађанима. Они пак и даље спадају у најуредније платише, с обзиром на то да се касни са отплатом тек 4,4 одсто укупног дуга. Иако овај проценат расте, неупоредив је са сектором привреде, где је кашњење у отплати премашило 17 одсто. По званичним подацима, проблематични кредити које привредници не могу да врате достигли су чак 236 милијарди динара. Незванични подаци још су алармантнији.

СКУПО

Према актуелној статистици, више од две трећине стално запослених грађана користе дозвољени минус без престанка.

У питању је, да подсетимо, убедљиво најскупљи вид задуживања, где на узетих 1.000 динара после годину дана враћамо бар 1.400 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5 (2) Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра …

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *