Кибернетичка безбедност и политика у Лондону

0
(0)

03.11.2011. –

Русија нуди међународној заједници усвајање конвенције о глобалној инфроматичкој безбедности. Своју иницијативу Москва представља на Међународној конференцији о киберпростору. Први форум таквог нивоа одвија се у Лондону. У Британску престоницу допутовало је преко 700 делегата из 60 земаља света.

Руску делегацију предводи министар за комуникације и везе Игор Шчеголев. На затвореном заседању о кибернетичкој безбедности иступиће представник МИП РФ Андреј Крутицких, а у отвореној дискусији о борби против кибернетичког криминала учествоваће директор светских познате лабораторије антивирусних прграма – Лабораторије Касперски – Јевгениј Касперски. Они су допутовали у Лондон са предлозима. Да подсетимо да је председник Дмитриј Медведев више пута упозоравао међународну заједницу на неопходност заједничког супротстављања кибернетичким опасностима. А у септембру Москва је објавила одједном две концепције норми понашања у кибернетичком простору. Први документ позива на борбу против распростирања информација које надахњују тероризам, септаратизам, екстремизам или поткопавају стабилност других земаља. А у другом су детаљно прописане норме регулисања Интернета, узимајући у обзир војно-политичке, криминалне и терористичке изазове и опасности. Москва сматра да слична Конвенција треба да буде усвојена на нивоу УН, истакла је у интервјуу за Глас Русије интернет-експерт Јекатерија Аксенова.

У оквиру ове конвенције предлаже се да се изједначи коришћење информационих технологија за непријатељска дејства и актове агресије фактички са војним дејствима. Она садржи позив да се забрани мешање у интернет-простор других држава, између осталог поткопавање политичког, економског, социјалног система једне државе од стране друге. А такође манипулисање токовима инфромација у простору других држава.

Са тачке гледишта Вашингтона, главни извори кивернетичког криминала су Кина и Русија. Са таквим тврђењем може се спорити: по подацима аналитичара, са териротије САД хакерских напада има не мање него са кинеско-руског виртуелног простора. ТимеСАД и, наравно, Лондон, намећу свету своју концепцију одбијања кибернетичких претњи. У којој су у првом плану, као и обично, њихови сопствени интереси. И неки методи, који су сматрани неприхватљивим са тачке гледишта Запада, постју сасвим уобичајена ствар, натавља Андреј Масалович.

По увртању руку у кибернетичком простору Американци претичу Кину и Русију. Истовремено у пропагандном рату на Интернету појавили су се аргументи кој се налазе ван граница уобичајених правила игре. На пример, покушавају да надувају међународну хистерију поводом нереда у Сирији. Американци постављају на Интернету кадрове из Бахреина као да су то снимци нереда у Сирији. Тачније са тачке гледишта законитости има шта да се замери разним актерима кибернетичког простора. Примедбе на рачун Русије ту су најмање основане.

На тачку гледишта Москве учеснике лондонског форума подсетио је амбасадор Русије у Енглеској Александар Јаковенко. Он је истакао да је најозбиљнија претња миру и безбедности такозвано непријатељско коришћење информационих и телекомуникационих технологија. Амбасадор је констатовао да покушаји израде интернационалних механизама у области информатичке безбедности за сада не полазе за руком. Али нада да ће конференција у Лондону постати макар мали корак у исправном правцу постоји.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић у Лондону: До краја године почнемо изградњу „аутопута мира“ Ниш – Приштина – Тирана – Драч

1 (1) ЛОНДОН – Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас у Лондону да регион Западног …

Вукадиновић: Вучић води политику ЛДП-а али уз радикалску реторику, ушушкану у квазинационалистички омот

0 (0) Народни посланик и политички аналитичар, Ђорђе Вукадиновић био је гост Еспресо интервјуа недеље. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend