fbpx

Килограм живе ваге све јефтинији, а у месарама месо све скупље

0
(0)

Београд — Док у месарама цена свињског меса из недеље у недељу расте, килограм живе ваге последњих месеци нагло опада.

Највећи пад цене живе ваге товљеника бележи се у Срему и Мачви, док је у другим деловима Војводине нешто мањи.

По Збирном извештају Министарства пољопривреде, шумаства и водопривредне о кретању цена на сточним пијацама током прошле недеље, килограм живе ваге товљеника у Новом Саду био је 180 динара, Панчеву 190, а Сомбору 160. У Срему и Мачви килограм живе ваге товљеника је 150 динара, што је пад од 60 динара у последњем месецу.

По подацима Министарства, пале су и кланичне цене живе стоке па је тако прошле недеље килограм товљеника у Јужбанатском округу био 190 динара, Јужнобачком 180, Севернобачком 170 и Средњобанатском 195. У том извештају нема Сремског округа, али смо од члана Удружења одгајивача свиња „Граничар” из Кузмина Владислава Живановића сазнали да је ових дана потражња за товљеницима мала, а да је килограм живе ваге товљеника свега 150 динара.

„За разлику од неких других делова државе, па и земаља у региону, наши сточари немају проблема с недостатком сточне хране нити на њихов тов утиче повећање њених цена“, објашњава за „Дневник” Живановић.

„Наш проблем је изузетно слаба потражња, која је довела до тога да је за мање од месеца килограм живе ваге товљеника пао чак 60 динара и довео дотле да сточари немају економску рачуницу да се баве товом.“

Живановић додаје да је увоз свињског меса и живих свиња „уништио” рад и труд сремских и мачванских сточара, и да се сада кланице и купци окрећу увозу, а не домаћем тржишту.

„Цена живих свиња на европском тржишту је око 180 динара килограм, а у њу су урачунати и ПДВ и царина, тако да је домаће тржиште затрпано месом из иностранства. Кланицама се то исплати, али је чињеница да се мања набавна цена не види у месницама и продавницама јер свињско месо стално поскупљује, мада би, по логици, морало бити јефтиније када се јефиније и набавља. Било како било, то је довело дотле да нам данас нуде свега 150 динара за килограм, а то је знатно мање него што је било раније. Уједно, то је цена која за нас сточаре није задовољавајућа јер је довољна само за покривање основних трошкова и ништа више. Под тим условом тешко да ће се повећавати тов. Као да нама фармерима није довољна сушна година због које смо претрпели велику штету, сада нас „удара” и ниска цена свиња. Нико не би требало да руши цену домаћих свиња, а поготово не у корист кланица које и даље свињско месо скупо продају потрошачима“, закључује Живановић.

Цена килограму живе ваге товљеника од 150 динара, по подацима које објављује сајт „Пијаце”, последњих недеља забележена је и у Суботици, Нишу, Крагујевцу. У исто време, Корпорација ПКБ објавила је ценовник живе стоке и по њему се килограм товних свиња плаћа 175 динара.

У земљама региона такође је дошло до пада цене товљеника, али из сасвим другог разлога. Наиме, у Републици Српској ових дана нагло је повећана понуда товљеника јер сточари редукују сточни фонд због недостатка сточне хране због овогодишње суше, те њена цена последњих недеља вртоглаво расте. Пољопривредници из Републике Српске сложни су у оцени да се више исплати продавати свиње него куповати сточну храну. Повећана понуда товљеника неминовно је довела до ниже цене, а та мања цена која се плаћа у комшилуку стиже и до нас.

Дневник.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене нафте поново тону

5 (2) Цене нафте потонуле су данас након снажног опоравка у четвртак, а и азијске …

Цена нафте „Брент“ пала испод 25 долара по барелу

5 (1) Светске цене нафте данас бележе пад, а нафта марке „Брент“ је јефтинија за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *