Економија

Киловати јефтини, а струја на рачуну скупа

Украјинци имају најнижу цену струје, у просеку 5,06 евроценти с ПДВ-ом. Немци киловате плаћају најскупље 33,39. Србија је после Кијева друга најјефтинија земља међу европским престоницама по цени струје и просек је 8,11 евроценти с ПДВ-ом, потврђују подаци објављени у најновијем билтену Агенције за енергетику.

Међутим, уколико се упореди цена струје у европским градовима према куповној моћи, далеко смо од најјефтинијих. Најнижу цену у односу на стандард имају становници Осла 8,74 евроцента. Јефтинију струју од нас имају још Хелсинки, Берн, Амстердам главни град Малте – Валет и Стокхолм.

У Србији је просечна цена киловата у односу на нашу куповину моћ 15,48 евроценти. Ако је за утеху и већина бивших југословенских република осим Македоније и БиХ има скупљу електричну енергију од нас у односу на куповну моћ. Најскупљу струју у односу на животни стандард имају домаћинства у Прагу и плаћају 33,54 евроцента.

Али како је недавно на сајту прокоментарисао један читалац: „Шта мене интересује Финска или Швајцарска. Мени је струја у Србији скупа. И цена рада нам је најјефтинија и стандард нам је најнижи и лична примања су на истом нивоу и како онда неко стално може да понавља најјефтинија струја најјефтинија струја.”

Просечна нето зарада за мај ове године у Србији износила је 65.025 динара док је минимална 38.991. Истовремено је плата код предузетника око 33.358 динара. Априлска потрошачка корпа коштала је 75,824,59 динара, а минимална 38,303. Ако се зна да око 25 одсто укупних трошкова одлази на становање где спада и струја јасно је зашто је читаоцу „Политике” скупа електрична енергија у Србију и не занима га колика је у Финској где је плата 10 пута већа.

Обрни окрени нити је струја у Србији најјефтинија, нити је јефтина. Кошта онолико колико сваког месеца свако од нас мора да палти из свог џепа. Извесно је да би износ на рачунима могао да буде нижи када, између осталог, не би плаћали накнаду за повлашћене произвођаче електричне енергије. Реч је о онима који производе струју из ветра, сунца или воде, а којима свако домаћинство у Србији то плаћа и то упркос чињеници да имамо своје капацитете, да ЕПС 70 одсто електричне енергије добија из угља а остатак из хидропотенцијала.

Осим што се плаћају зелени киловати страним инвеститорима, уз потрошене киловате домаћинства ЕПС-у плаћају и трошак гарантованог снабдевача, ТВ таксу, накнаду за унапређење енергетске ефикасности (односно замену врата и прозора и изолацију зграда) па када се на то додају ПДВ и акциза рачун је знатно већи него да се само потрошња подели с ценом киловата које производи ЕПС.

Уосталом зар има нека земља где је стање на бројилу нула, а рачун скоро 1.000 динара.

Јасна Петровић-Стојановић

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Потрошачи електричне енергије у Србији, осим потрошене струје, плаћају зелену енергију, енергетску ефикасност, ТВ претплату, још фали да плаћају лажи водећих политичара. Потрошач у Бору у јуну месецу 2021. године има потрошњу електричне енергије од 31 kWh, а платио је рачун од 1125,43 динара (100% или 36,30 динара/kWh) и то: потрошена електрична енергија 155,40 динара или 5,01 динара/kWh, На ову цену се накачили трошкови ЕПС-а 502,51 динара, те је ЕПС-у плаћено укупно 21,22 динара/kWh или 58,46%, држава се окачила на овом струјомеру са 467,52 динара или 15,05 динара/kWh или 41,54% укупних трошкова плаћене за струју. Да ли је струја најефтинија у Србији у односу на Европу, није. Можда овај пример спада у малим потрошачима и кажњен је што троши мало. Нешто у овом случају није у реду, треба трошкове расподелити пропорционално потрошњи струје, линеарно, а не полигонално. Што више трошиш струју платиш мање дин/kWh и обрнуто, а декларишу се за штедњу енергије и рационалну потрошњу. Где је ту подстицање енергетске ефикасности домаћинстава. Трошио не трошио струју платићеш више од 800 динара месечно, а зашто, то је та бездушна пљачка потрошача. Без те пљачке могуће је да је струја међу јефтинијих у Европи, овако није.Преко бројно запошљених нема везе с тим?

  2. eps je lopovsko prevarantska firma , kao i vlast , osvrnite se na GAS,, potrosnja gasa za 07.2021 je meni 0,00, a izmisljena stavka od 135.00din za potrosacko mesto , dp novi sad gas verovatno kao i ostale gradske i drzavne firme na razne nacine pljackaju gradjane preko racuna i to gas radi vec desetak godina ,,,
    pozabavite se i sa gasom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!