Кина својој армији први пут дозвољава неочекиване и превентивне ударе

0
(0)

* До промене у војној стратегији Кине дошло је након упозорења потпредседника САД Мајкла Пенсу Пекингу да ће доћи до хладног рата између две земље уколико Кина не коригује своју и економску и војну политику

_______________________________________________________________

КИНА – која се са Сједињеним Државама за статус водеће економске силе света – одлучила је да промени своју војну стратегију. Да је усагласи са својом нараслом економском моћи.

Протеклих деценија Народно-ослободилачка армија Кине се спремала за одбрамбене ратове, а однедавно су њени генерали добили зелено светло да измене приоритете, односно да у стратегију укључе и „превентивно планирање“ ради извођења и „неочекиваних удара“.

Поједностављено, ово значи да кинеске оружане снаге добијају мандат за извођење превентивних удара и пре него што Кина буде нападнута.

Добро обавештени лист South China Morning Post оценио је да народно-ослободилачка армија Кине на крилима развоја својих војних технологија напушта „деценијске самоодбрамбене координате“ јер нове војне технологије изискују да се не буде само у „позицији чекања“.

Кинески војни врх је ово назвао „подизањем нивоа стратешког планирања ради предвиђања тока модерних копнених војних конфликата и контроле над њима“.

Војни врх Кине променама у војној стратегији жели да обезбеди и тешњу координацију дејстава својих копнених ваздухопловних снага.

Кинески војни експерт Сун Џунпин је поводом свега рекао:

„У будућим сударима копнених снага битке се могу водити и високо у планинама и на острвима, а то налаже координацију и сарадњу са другим родовима војске“.

Сун то прећуткује, али је све ово повезано са ширењем сфере утицаја Пекинга и повећањем напетости између Кине и Сједињених Држава.

Зато Кина преноси тежиште и на коришћење беспилотних летелица. Борбених и шпијунских.

До промене у војној стратегији Кине дошло је након упозорења потпредседника САД Мајкла Пенсу Пекингу да ће доћи до хладног рата између две земље уколико Кина не коригује своју и економску и војну политику.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САД увеле санкције за корпорацију SMIC, кинеског произвођача чипова

5 (1) ВЛАСТИ Сједињених Држава увеле су извозна ограничења за испоруку америчких високотехнолошких производа кинеском …

Економски судар САД и Кине у Србији

5 (3) Доласком Америчке развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд, наша земља дефинитивно постаје економски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend