Одолео војскама и караванима, да ли ће и зубу времена

0
(0)

Ивањица – Витки камени прелаз привлачи лепотом и складом, спајајући од давнина две обале реке Моравице у ивањичком селу Куманици. Столећа броји подаље од погледа и кућа, на 17. километру од Ивањице према Голији, у близини једне запуштене воденице поточаре. Народ га зове Римски мост иако је подигнут дуго после Римљана, не зна се тачно када, вероватно у 15. веку. Издржао је војске, ратове и караване, одолео бујицама, али сада зуб времена прети да га угрози.

Ових дана се у Ивањици гласно упозорава да треба нешто предузети на заштити куманичког Римског моста. Упућени наводе да је лева страна стуба на узводном делу већ видно оштећена од последица бујичних вода које испирају малтер. Неколико давнашњих камених блокова се покренуло на делу којим је мост спојен с обалом, па прети опасност да се отисну низ реку. То би, истиче се, додатно нарушило конструкцијску стабилност ове прастаре грађевине, за коју кажу да није ни заштићена као културно добро од посебног значаја. Мост је, истина, делом обновљен осамдесетих година прошлог века, и то под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева, с тим што га и сада треба сачувати заштитним радовима.

У локалној самоуправи признају да се у претходном периоду није довољно пажње поклањало Римском мосту, с тим што су најнужније мере заштите предузимане на пријаве мештана о оштећењима тог каменог прелаза.

– Управо радимо на прикупљању потребне документације за отпочињање процедуре проглашења овог моста спомеником културе. За услове хитне санације и конзервације обраћамо се Заводу за заштиту споменика културе из Краљева, затим „Србијаводама” на чијем земљишту се мост налази, као и управи Парка природе „Голија”, коме ово подручје припада – каже за „Политику” помоћница председника општине Ивањица Светлана Јовићевић.

Потребна су, наравно, и озбиљнија истраживања вековне прошлости ове камене грађевине о којој се недовољно зна. Преко моста су, записано је, некад давно пролазили трговачки каравани јер се налазио на средњовековном путу између Ивањице и Рашке области. Сада њиме пролазе само пешаци, ка брдским путељцима који се около гранају. Ширина Римског моста је 2,4, а висина четири метра, дужина око 14 метара. Прављен је од крупног ломљеног камена, делом и од облутака, као и плочастих комада шкриљасте стене које овуда има у изобиљу, па се због различитих материјала претпоставља да је грађен у више периода.

Могла би, нема сумње, ова старина да буде атрактивна и за туристе који походе ивањички крај. Радомир Лишанин, директор Туристичке организације Ивањица, која се последњих месеци уз помоћ државе и општине бави уређењем Хаџи Проданове пећине, потврђује туристичку вредност и занимљивост Римског моста у Куманици, додајући да су недавно ставили инфо-таблу крај те камене грађевине.

– Свакако да би још више туриста видело овај мост уколико би се он уредио по условима Завода за заштиту споменика из Краљева – рекао је за наш лист Лишанин.

Аутор: Бранко Пејовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео)

0 (0) СНАЖНО невреме праћено обилним падавинама које је у ноћи између петка и суботе …

Хаос због невремена у Ивањици: Затражена помоћ војске и полиције (видео)

0 (0) Ивањица – На територији општине Ивањица проглашена је ванредна ситуација, након невремена које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *