За неке пензионере повећање само обећање

0
(0)

Замолио бих меродаван одговор да ли су они који су отишли у пензију 2018, 2017, 2016. или 2015. године закинути за увећање од осам до 13 одсто и зашто? Да ли повишицу примају само они који су у пензији од 2014. и раније? Наиме, у пензији сам од јануара ове године и коначно сам је добио сходно (још увек) привременом решењу, али без икаквог увећања. Да ли је тако прописано актом о увећању пензија? Претпостављам да има много оваквих ,,случајева” које интересује одговор, пита др Драган С. Вујновић из Београда који се јавио редакцији „Политике”

Слободан Илић, пензионер, пита којом су се рачуницом руководили министарства финансија и рада, када је обелодањено да ће пензионери, који су пре умањења имали 40.000 динара, пензију сада добити 43.626. Њему је, каже с првим делом за октобар, у пару исплаћено само оно што је примао и пре умањења у октобру 2014. – 40.000 динара.

Ово су само нека од питање разочараних пензионера који су ових дана примили први део пензије за октобар. Влада је најављивала да ће по укидању Закона о привременом умањењу примања бити враћена на износ пре октобра 2014. и увећана од 8,4 до 13,3 одсто у зависности од тога колика су примања имали.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, потврђује да се много пензионера жали на последњи износ на чеку. Те да је јасно да је већина добила само оно што им је било одузето пре четири године, што су зарадили кроз радни стаж и уплаћене доприносе. И то је добро, али је невоља што већина није добила никакво увећање.

– Тешко је докучити рачуницу којом су се надлежни руководили. Пензионери не знају коме да се жале, осим да провере у обрачуну у ПИО фонду, што је мало вероватно – каже Перић.

Слаже се да је крајње време да надлежни изађу и јавно кажу како су дошли до ових процената увећања, јер су за сада само задовољни пензионери који примају до 32.000 динара, који су добили повећање од пет одсто, истиче Перић.

Ништа мање нису зачуђени износима на чеку ни у Удружењу војних пензионера Србије. Кажу да упркос пракси да се расположиви фонд за увећање пензија линеарно дели на све пензионере, овога пута су пет одсто увећане пензије онима чија су месечна примања до 26.000 динара. Да би се то учинило прављена је својеврсна математичка гимнастика. Парадоксалну ситуацију ће, како је речено разрешити запослени у Фонду ПИО који се баве обрачуном пензија.

Када надлежни саопштавају ,никад веће пензије”, требало би да буду прецизнији, па да кажу – сада су пензије највеће, ако се упореде са онима из 1990. године, или онима од октобра 2000. године…

У овом часу је више него икада пензионерима потребна истина. Зна се да усклађивања пензија у последње три године (1,2 одсто, па 1,5 одсто, па пет одсто) није надокнадило инфлацију у том периоду. Дакле, пензије су објективно све мање и тање. За паре које су им закинуте, пензионери би могли да закрпе многе рупе, али је потребно да се игра отворених карата, поручују у Удружењу војних пензионера.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Вучић тврди да пензије и плате неће бити смањиване што значи да хоће

4.1 (9) „Плате и пензије у Србији неће бити смањиване, држаћемо чврсто, имаћемо новца“, рекао …

5 Коментара

 1. Ako mi hocemo da zivimo da valja i da pomognemo socijalno ugrozene, samo povecajte porez onima koji drze banke, kladionice i kazina. Time ce se dopuniti budzet i moci ce da se pomogne na taj nacin. Krenuti od ovih poslednjih, evo lista na https://sr.casino.guru, sve ima, samo iskreirati zakon i povecati porez…

 2. Жвалави педер који се не разуме ни у право које је успешно завршио а камоли у економију, враћање пензија на ниво од пре смањења назива повећањем. Ко лаже тај и краде што се у његовом случају види и затворених очију. Данас сви пред скупштину.

 3. Lopovska mašinerija ΛV četiri godine uspešno je otimala (pljačkala) penzije, a sada ne zna kako je povćala penzije do nivoa “veće no ikada”? Sada je došlo vreme da se neizmerno zahvali penzionerima što su izvukli brdovitom Balkanu, a sebe samoinicijativno, bez ičije pomoći(?) došli u zonu bede, jadi i gladi. Otete penzije su vraćene na nivo oktobra 2014. i povećane za 7,33%, a troškovi života narasli iznad 25%, a od decembra 2017. godine do danas bez povećanja, a samo su zaboravili da otmu penzije. Još zlo da bude veće, proklamovano povećanje penzije u 2018. je zaboravljeno, sada idu na povećanje od 5% u novembru i decembra, ukoliko ne zaborave šta su obećali, i fašistički dele penzionere na “bedne” i još “bednije”. Pismo zahvalnosti treba vratiti zahvaljivaču i to upišano ili posrano.

 4. Suprugova penzija je sa povećanjem 18.2oo,oo dinara pa ti živi.Kažnjen je i pri odlasku u penziju jer su usvojili zakon da bez obzira na pun radni staž od 40 godina dobiješ trajno umanjenje jer nemaš 65 godina.Svi takvi su kažnjeni jer su rano počeli raditi a ss ovim zakonom su oduzeli pravo na dostojanstvo i pravo na život.To je sramota i katastrofa i takvima kad napune godine života treba dati pripadajuću penziju a nije ih baš malo.Zakon je pravljen za političare jer ionako ne rade ništa pa mogu do smrti.O povećanu penzija… to je katastrofa.Pismo sigurno nečemo primiti.I još nešto.Pismo je sa logom NSN_a pa se pitam što oni zahvaljuju ,da li se parama penzionera pomoglo SNS_u ili državi Srbiji kako nas uverava vrli predsednik.Lopovi i banda ,sram bas bilo.Pod hitno vratiti narodu pravo na punu penziju a ne trajno umanjenje i na ovome se treba insistirati po hitno.

 5. Znate li onaj stari vic o Bosancima:
  Dete sedi na ormaru a majka ga doziva: „Ajde sine, skoči, majka će te dočekati.“ Dete se predomišlja, ali je uporna i na kraju uspeva da ga nagovori. Dete skoči, ali majka se izmakne i ne uhvati ga. Dete prevareno i ugruvano plače, a majka mu kaže: „To ti je da nikom ne veruješ, ni rodjenoj majci.“

  Tako ću i ja penzionerima:
  Ne verujte Muratu NIKAD, NIKAD, NIKAD. On istinu ne ume da kaže ni omaškom. Takva mu je priroda. Šta god da kaže obrnite na svoju najcrnju štetu i to će biti najbliže istini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend