Кинези развијају технологију која ће бити смрт за америчке невидљиве авионе

0
(0)

Кина ради на развоју новог квантног радара, који према речима експерата може потпуно обесмислити стелт технологију.Али да ли је баш тако?

Теоретски гледано, када би такав радар постојао, он би без икаквих проблема и ограничења детектовао стелт авионе. Питање је само да ли је Кина у стању да развије такву технологију.

Кинеска наменска индустрија је недавно објавила да је дошло до пробоја у истраживању технологије квантног радара, али западни војни званичници сумњају да се она може применити ван лабораторијских услова. Чак и када би то био случај, квантни радари би били изузетно компликовани за производњу и употебу. Нискофреквентни радари који су у стању да открију и прате стелт летелице величине авиона намећу се као далеко практичније решење.

Прошле године, Кина је објавила да су извршена испитивања на једном таквом прототипу, домета до 60 миља. Иако се не ради о позамашној раздаљини, чињеница да би у том пречнику свака стелт летелица могла да буде праћена до нивоа усмеравања ракета, импресивна је сама по себи.

Већина радара која служи за усмеравање ватре и располаже могућношћу уочавања мета ниског радарског одраза, кратког је домета. Кинези тврде да би квантни радар ово променио и да би његов радијус деловања био много већи.

– Бројеви које добијамо у јавним документима обично су умањени у односу на стварне капацитете уређаја о којима је реч – изјавио је кинески војни званичник.

Нови концепт који тек почиње да се схвата

Квантни радари користе нови научни концепт који физичари тек од скора почињу да разумевају. Квантни закони кажу да у случају деобе пара протона његови раздојени делови задржавају исте особине, без обзира на међусобну удаљеност. Промена која задеси једног од њих моментално погађа и другог. Квантни радар ствара велики број овако увезаних парова протона, а испаљивањем једног протона у етар, добиле би се круцијалне информације о објекту који се прати, његовом облику, локацији, брзини кретања, температури, па чак и хемијском саставу његове површине, све то праћењем промена на другом протону који је остао у радару.

Међутим, чак су и кинески научници скептични по питању развоја оваквог концепта. Физичар са универзитета у Нанкингу, Ма Сјаосонг, каже да протони морају да имају одређено квантно стање како би њихови парови остали међусобно повезани. Но, то стање се може пореметити што би произвело несклад у њиховим спиновима и ограничило реални оперативни домет квантног радара.

Чињеница да Пекинг разматра овако напредну и компликовану технологију за развој будућих радара не треба да изненади.

Њузвик

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тестирање кинеске екперименталне анти ковид вакцине направило „шум” на везама Кине и Србије

5 (3) У неколико земаља света започета су тестирања вакцине против ковида 19 различитих произвођача …

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend