Србија

KО ЋЕ САД ДА НАС ПРИСЛУШKУЈЕ? Смењен Миленковић Багзи, блиски сарадник Дијане Хркаловић

Дејан Миленковић, звани Багзи, познат и као блиски сарадник бивше државне секретарке Дијане Хркаловић, смењен је са места начелника Службе за посебне истражне методе, која делује у оквиру Управе криминалистичке полиције, сазнаје Директно.рс.

Дакле, након Ивана Ристића, Дарка Луковића, Драгана Kујунџића, у МУП-у настављају да смењују високопозициониране полицајце.

Служба за специјалне истражне методе је организациона јединица у оквиру Управе криминалистичке полиције, која се бави спровођењем посебних доказних радњи, специјалним истражним техникама, у циљу прикупљања доказа и расветљавања кривичних дела за која је законом предвиђена примена посебних доказних радњи, пише на сајту МУП-а. Преведено на народски речник – то је сектор за праћење и документацију – служба која прати и прислушкује.

Дејан Миленковић јесте био блиски сарадник Дијане Хркаловић, њен човек у Kриминалистичкој полицији, и рекло би се да зна много – о шефовима, политичарима, новинарима или појединим грађанима, свима чији телефонски разговори или дружења у кафићу могу бити занимљиви власти.

Име полицајца Миленковића Багзија, не сведока сарадника, више пута се спомињало у медијима, посебно после случаја “Поточари” у јулу 2015. године, и напада на Александра Вучића. Српска полиција је, писало је Време, послала илегално бројне полицајце обучене за послове праћења, надгледања и снимања не да би штитили Вучића, већ из неких других “безбедносних” разлога. Илегални боравак инспектора из српске криминалистичке полиције (Одељење за специјалне истражне методе) довео је до тога да они управо “проговоре” у јесен 2016. године, у тренуцима “кризе изазване” убиством Салета Мутавог.

Инспектори Милан Думановић и Младен Трбовић су означили у својој пријави Дијану Хркаловић као особу која им је на неки начин “претила” ако буду наставили да “постављају питања” о томе шта су радили у Поточарима , а она их је у својој изјави датој Сектору унутрашње контроле означила као људе који се “не повинују старешинама”.

Двојица полицајаца који су поднели кривичне пријави незаконито су ухапшени, како је касније утврдила и канцеларија Заштитника грађана. Враћени су у међувремену на посао, али не на места која заслужују.

– Двојица полицајаца су поднела пријаву против Дејана Миленковића, начелник Службе за посебне истражне методе и Горана Нешића, који је начелник Одељења за посебне акције, одељење при тој служби. То одељење користи те методе праћења и прислушкивања, а сада је питање да ли легално или не. И ови полицајци који су били у Поточарима су поднели пријаву против ове двојице – да су их нелегално послали у Поточаре, то је била ситуација када је садашни председник био изложен нападима. Врло необична околност да се шаљу српски полицајци без наредбе, представљали су се тамо као новинари, нису носили легитимиације – што је врло неуобичајено ако се тврди из МУП-а да је била то размена и договор са тамошњом полицијом БиХ и РС… Зашто не би носили легитимације из Србије – причао је о овом случају Вик Цвијић, новинар НИН-а.

Пре тога и опозициони лидери су објавили да имају сазнања да их прате и прислушкују, да су им и полицајци раније указивали на нелегалне радње тог типа. По њиховим речима, спроводи се посебна акција Управе криминалистичке полиције, а у склопу које се прате лидери опозиције, те да у оквиру УKП постоји Служба за специјалне истражне методе која има одељење за посебне активности смештено у Макишу.

Извор: Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!