Ко финансира београдска обданишта?

0
(0)

Београд — Финансирање вртића узбуркало је страсти између министарства финансија и челника престонице.

Министарство финансија и привреде подржава и охрабрује све локалне самоуправе, укључујући и град Београд, да што више средстава уложе у побољшање положаја обданишта.

„Градоначелник Београда у јавност износи неистину када говори да је републичка влада наводно забранила могућност да град додатно помогне београдским вртићима у наредној години. Градоначелник Београда показује изненађујуће непознавање буџетске методологије, јер финансирање предшколских установа уопште не спада у категорију субвенција. Београд има апсолутну слободу у дефинисању издатака за финансирање рада постојећих вртића и изградњу нових“, стоји у саопштењу Министарства финансија и привреде. 

Челници града одмах су реплицирали… 

„Реална цена боравка једног детета у београдским вртићима је виша од 19.000 динара, а највећа цена коју родитељи плаћају је 8.666 динара. Разлику плаћа град Београд. Иако ово у буџетском смислу није субвенција, што Управа града Београда веома добро зна, у ширем смислу она то јесте. Изјава градоначелника Београда Драгана Ђиласа односила се на укупне измене прописа Министарства финансија и привреде, који су граду Београду укинули значајне приходе намењене даљем развијању града, али и већем учешћу у финансирању предшколских установа“, стоји између осталог у саопштењу Службе за информисање града Београда. 

Подсетимо, градоначелник Београда је упозорио је недавно на то да ће цена боравка деце у обдаништима у главном граду морати да буде повећана уколико држава не дозволи да се повећа износ субвенција које се обезбеђују из градског буџета. 

Према његовим речима, цена вртића ни сада није економска, већ град годишње издваја око сто милиона евра за те потребе, што је око 20 одсто градског буџета. 

Једини други начин да се обезбеде средства био би да се васпитачицама смањи садашња плата од око 35.000 динара, али је додао да се то неће догодити док је он градоначелник.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend