Економија

“Србија пролази кроз стагфлацију”

Београд — “Србија ове године пролази фазу “стагфлације”, стагнацију комбиновану са инфлацијом, дакле, високу незапосленост плус високу инфлацију”.

Професорка Економског факултета у Суботици др. Даница Дракулић оцењује да у 2012, поред неповољних кретања, као што су негативне стопе раста, повећања текућег дефицита, раст стопе незапослености, повећање јавног дуга, инфлација наставља да се убрзава, а да је тај тренд нарочито покренут у другом кварталу.

Према Дракулићевој, на пораст инфлације је утицала оштра депресијација динара, као и значајна фискална експанзија у предизборно време, уз изражену велику несигурност везану за формирање нове Владе Србије. 

Професорка напомиње да је у јулу стопа инфлације прешла горњу границу коју је циљала Народна банке Србије (НБС), те долази до повећања међугодишње стопе инфлације. 

Дракулић је оценила да је инфлација у читавом транзицијском раздобљу, од 2001, уз отклањање ценовних диспаритета, била у константном паду, и кретала се углавном испод 10 одсто. 

Према мишљењу Дракулићеве, и поред чврсте монетарне политике и држања инфлације у умереним оквирима, изузев 2004. и 2005. године, инфлација у Србији је на највишем нивоу од свих земаља у региону и у Европској унији (ЕУ).

Дракулић сматра да је поред контролисане инфлације, кључна компонента монетарне политике у Србији девизни курс, за који сматра да је у почетним годинама транзиције успешно стабилизован. 

“Међутим, у ситуацији када је домаћа инфлација била много већа него у западним привредама, дошло је до реалне апресијације динара. Нагло је смањена конкурентност домаћих производа на страним тржиштима,” објаснила је професорка. 

Тако, по Дракулићевој, у 2007. и 2008. долази до значајног јачања домаће валуте у односу на евро, “што је било штетно и нереално по привреду“. 

Даница Дракулић је прецизирала да је тренд раста динара штетио извозу, будући да висок курс динара стимулише увоз, а дестимулише извоз, са опасношћу убрзања инфлације. „Инфлација се повећала због повећаног прилива новца у облику евра и других страних валута. Од краја 2008, почетком кризе, наставља се тренд депресијације динара и вредност домаће валуте је до краја августа ове године реално ослабила према евру за око осам одсто, док је од 2002. до 2012. вредност динара у односу на евро преполовљена,  закључила је професорка Дракулић.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!