„Србија пролази кроз стагфлацију”

0
(0)

Београд — „Србија ове године пролази фазу “стагфлације”, стагнацију комбиновану са инфлацијом, дакле, високу незапосленост плус високу инфлацију“.

Професорка Економског факултета у Суботици др. Даница Дракулић оцењује да у 2012, поред неповољних кретања, као што су негативне стопе раста, повећања текућег дефицита, раст стопе незапослености, повећање јавног дуга, инфлација наставља да се убрзава, а да је тај тренд нарочито покренут у другом кварталу.

Према Дракулићевој, на пораст инфлације је утицала оштра депресијација динара, као и значајна фискална експанзија у предизборно време, уз изражену велику несигурност везану за формирање нове Владе Србије. 

Професорка напомиње да је у јулу стопа инфлације прешла горњу границу коју је циљала Народна банке Србије (НБС), те долази до повећања међугодишње стопе инфлације. 

Дракулић је оценила да је инфлација у читавом транзицијском раздобљу, од 2001, уз отклањање ценовних диспаритета, била у константном паду, и кретала се углавном испод 10 одсто. 

Према мишљењу Дракулићеве, и поред чврсте монетарне политике и држања инфлације у умереним оквирима, изузев 2004. и 2005. године, инфлација у Србији је на највишем нивоу од свих земаља у региону и у Европској унији (ЕУ).

Дракулић сматра да је поред контролисане инфлације, кључна компонента монетарне политике у Србији девизни курс, за који сматра да је у почетним годинама транзиције успешно стабилизован. 

„Међутим, у ситуацији када је домаћа инфлација била много већа него у западним привредама, дошло је до реалне апресијације динара. Нагло је смањена конкурентност домаћих производа на страним тржиштима,“ објаснила је професорка. 

Тако, по Дракулићевој, у 2007. и 2008. долази до значајног јачања домаће валуте у односу на евро, „што је било штетно и нереално по привреду“. 

Даница Дракулић је прецизирала да је тренд раста динара штетио извозу, будући да висок курс динара стимулише увоз, а дестимулише извоз, са опасношћу убрзања инфлације. „Инфлација се повећала због повећаног прилива новца у облику евра и других страних валута. Од краја 2008, почетком кризе, наставља се тренд депресијације динара и вредност домаће валуте је до краја августа ове године реално ослабила према евру за око осам одсто, док је од 2002. до 2012. вредност динара у односу на евро преполовљена,  закључила је професорка Дракулић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Од данас важе седам нових мера у борби против короне

3.2 (5) У куповину до 21 сат, а катанац на кафане у 18 сати, аутобуси …

Тек што су сахранили патријарха Иринеја а Вучићеви скотови припремају Србију и СПЦ за унију са Ватиканом

5 (7) Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend