Ко то хоће да уништи српску пољопривреду и здравље читаве нације?

Ко то хоће да уништи српску пољопривреду и здравље читаве нације?

0
(0)

Београд – Пре два дана, у најмање 500 градова широм света је организован Марш против компаније Монсанто, на коме су грађани рекли своје одлучно „НЕ“ генетски модификованим организмима у исхрани, који по тврдњама научника изазивају цели низ болести, као на пример – оштећење органа, урођене мане, стерилност, смртност одојчади, алергије и туморе.

И у Београду је одржан скуп против употребе ГМО у производњи хране, али то није наишло на велику пажњу јавности и медија. Штавише, по незваничним информацијама, у Србији је већ припремљен нови закон који ће заправо толерисати генетски модификоване организме, па се поставља питање – ко жели да упропасти српску пољопривреду и здравље целе нације?

Како је недавно изјавио председник Друштва аграрних економиста др Миладин Шеварлић, такав закон је већ спреман за усвајање у Скупштини и само се чека погодан тренутак, а то ће онда значити праву катастрофу за грађане који би изгубили здравље, али и пропаст за домаћу пољопривреду, која би, ако се дозволи увоз таквог семена – претрпела штету од преко пола милијарде евра. Таква колосална штета за српску пољопривреду би настала због разлике у цени између јефтинијих, али штетних ГМО производа и домаће здраве хране, а такође би дошло и до гашења српске семенске индустрије која је најпрофитабилнији део домаћег агробизниса.

Управо због свега наведеног, потрошачи широм света су прошлог викенда протестовали против америчке компаније Монсанто која је највећи светски произвођач генетски модификованих организама. Међутим, да та борба за здраву храну неће бити нимало лака, говори податак да су главни заштитник и промотер Монсанта Сједињене Америчке Државе, а њихов председник Барак Обама је почетком ове године чак потписао такозвани «Закон о заштити Монсанта», којим се укида право доношења пресуда о забрани узгоја ГМО семена. Такође, и Европска унија се у суштини налази на истим позицијама, јер треба имати у виду одлуку Европске банке за обнову и развој да са 40 милиона долара покрије трошкове ризика уласка америчког ГМО семена на тржиште Србије и других балканских земаља.

И поред свих научних доказа о изузетној штетности генетски модификованих организама, и бурних протеста грађана који су свесни те опасности, чини се да то не узбуђује народне посланике у Скупштини Србије, који су недавно одбили да уврсте у дневни ред предлог да се донесе декларација о мораторијуму на увоз, прераду, промет и пласман генетски модификованих производа у Србији за наредних 10 година.

Изгледа да тренутно нема никога ко би озбиљно схватио речи које су се могле чути од неких учесника протеста који је у суботу одржан у Београду, а које гласе – «увоз генетски модификованог семена представља економску пропаст за сваку земљу, јер на тај начин она губи суверенитет над семеном. Хоћемо да наша земља контролише своје њиве и храну, и не желимо дозволити тиху окупацију».

Међутим, по свему судећи, српски парламент ипак нема намеру да се супротстави притиску западних компанија и њихових држава да се легализује и дозволи продор ГМО хране на домаће тржиште. А то ће онда значити истинску катастрофу за српску пољопривреду, и што је још трагичније, за здравље читаве нације. Али и поред све гласнијих вапаја грађана, чини се да засад нема никог да то одлучно спречи.

 

Ратко Паић

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наоружани мигранти у Сомбору псују и прете Србији! (видео)

Наоружани мигранти у Сомбору псују и прете Србији! (видео)

5 (3) Шокантан видео снимак стиже од Народних патрола, на којима се виде двојица миграната …

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

5 (2) На Тргу Републике у Београду данас је одржан скуп подршке родитељима који тврде …

Један коментар

  1. Мало странци ,мало наши…

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend