У Торлаку нова афера: Сумњив тендер уместо вакцине

У Торлаку нова афера: Сумњив тендер уместо вакцине

0
(0)
Док Србија и ове године набавља вакцине против сезонског грипа из иностранства, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, који ни после 10 година није оспособио одсек за производњу ових имунолошких лекова, ретроактивно је расписао тендер за грађевинске радове управо у том одељењу, сазнаје „Ало!“!? И то није све, наиме, радови би требало да „започну“ у тренутку када је већ покренута експериментална производња вакцине за сезонски грип.

– Иако су грађевински радови завршени још прошлог месеца и у међувремену је већ започета експериментална производња вакцине против сезонског грипа, управа је расписала тендер за те исте радове. Интересантно је да је та јавна набавка, која укупно износи 1.773.690 динара без пореза, објављена на сајту „Торлака“ 7. октобра, а да је при том уговор потписан седам дана раније, односно 30. 9. ове године, тако да сад, после деценије ревитализације одсека за производњу вакцина против сезонског грипа, нико са сигурношћу не може да каже колико је средстава укупно одвојено за пројекат, који је и даље под великим знаком питања – наводи извор „Ало!“ из овог института.

Наш саговорник додаје и да је „Торлак“ учествовао на тендеру који је расписао Републички фонд за здравствено осигурање(РФЗО), те да је добио уговор о набавци 265.159 доза вакцине против сезонског грипа.
– Наша институција била је једина која је учествовала на поменутом тендеру, иако су позив добиле и „Глаксо Смит Клајн“ и „Санофи“, фирме које су према незваничним информацијама заинтересоване да постану стратешки партнери „Торлака“. Међутим, иако „Санофи“ није самостално учествовао на тендеру, „Торлак“ је управо са компанијом „Санофи Пастер“ потписао уговор о набавци вакцине из иностранства – наводи извор „Ало!“ из „Торлака“.
У покушају да добијемо одговор на питање шта се тренутно дешава у овој институцији од националног значаја, позвали смо директорку института Веру Стојиљковић, која је избегла да прецизно одговори на питања нашег листа: „Обавештавамо вас да је Институт ‘Торлак’ кренуо узлазном путањом у свом развоју, с обзиром на то да је у протеклих шест месеци завршена прва фаза консолидације рада Института. Наведеним су остварени предуслови за реализацију усвојеног плана производње вакцине против грипа, који је верификовала СЗО“.
Стојиљковићева је потврдила да је „Санофи“ инодобављач с којим је „Торлак“ потписао уговор о набавци вакцине против грипа.
„Инодобављач од којег је за овогодишњи тендер Институт ‘Торлак’ набавио вакцину против грипа је ‘Санофи Пастер’. Одлука о додели уговора у предметном тендеру нам је достављења 1. октобра“, пише у одговору директорке института, који упућује на то да одлуку о инодобављачу није донео „Торлак“, већ да је она саставни део тендера.

Министарство: Разматрају се стратешки партенери за „Торлак“
И у Министарству здравља, које води Славица Ђукић Дејановић, нису били ништа конкретнији у одговорима који се тичу Института „Торлак“ и стратешким партнерима. И у Институту и у министарству су поновили су да је Влада крајем прошле године донела одлуку о образовању координационог тела за вођење преговора и предлагању мера за унапређење производње и дистрибуције имунолошких лекова.
– Координационо тело разматра предлоге изузетно реномираних иностраних произвођача имунолошких лекова који у својим програмима имају могућу сарадњу са Институтом „Торлак“ – наводе у министарству.

 

Аутор: А. Медаковић

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фармацеутски империјализам: како су повезани вакцинација и диктатура светског финансијског капитала?

Фармацеутски империјализам: како су повезани вакцинација и диктатура светског финансијског капитала?

4.3 (6) ПИШЕ: Дарја Платонова Са епидемијом коронавируса, проблем вакцинације је избио у први план. …

ЗА КОГА!? Брнабић најавила да Србија купује 17,5 милиона вакцина!

ЗА КОГА!? Брнабић најавила да Србија купује 17,5 милиона вакцина!

5 (1) Брнабић је, за ТВ Пинк, подсетила да Србија има потписан уговор о набавци …

5 Коментара

  1. NE DOZVOLITE DECI T VAKCINISANJE JER JE TO OTROV SA VREMENSKIM POSLEDICAMA!!

  2. Torlak je vec prodat "Novartisu". Sve ostalo je mazanje ociju narodu. A "Galenici" je zabranjeno ( iz "nepoznatih" razloga) da proizvodi strateski vazan penicilin. Sta reci dalje?…..

    • … I mnogo drugih lekova koji se koriste u povećanim količinama npr Antireumatike npr FLUGALIN, koji nisu štetni ili bar manje štetni po zdravlje srca i sluzokože želudca konkretno, koje posle Bensedina (dijazepama) koristi najveći broj ljudi … Ali zato uvode pakovanje svojih kancerogenih zamena i onih koji izazivaju infarkt srca, i to nekih strogo zabranjenih u većem delu zemalja zapada … Nema više ni PARACETAMOLA, za decu i mnogo mnogo toga … Nisa pitao u apotekama dali se još pravi LIOBIF, za uravnoteženje crevne flore njega je TORLAK proizvodio … STRAŠNO !

  3. Torlak je bio među malobrojnima,koji su proizvodili vakcine…onda ga je DOS degradirao,pošto je bio 'nerentabilan' – kao i sve ostalo…

  4. sa vakcinama iz uvoza koja se dodatno doradjuju i koje imaju odloženo vremensko dejstvo STRAŠNO. Ama samo TORLAK I KRAJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend