Насловна / Свет / Хелм / Ко је то нама испао из пркна Секуле Дрљевића?
Ко је то нама испао из пркна Секуле Дрљевића? 1

Ко је то нама испао из пркна Секуле Дрљевића?

Црногорски председник Мило Ђукановић оценио је да долази до обнове медијско-политичке офанзиве из Србије према Црној Гори, налик оним из деведесетих година, а да за то постоје два разлога.

– Логично је да данас, 25 година касније, не показујемо несигурност на провокације које долазе са неких адреса које имају вековне претензије на црногорску независност. Црна Гора осећа да је изградила имунитет да може без великог проблема да одбије такве атаке, било да они долазе са неких адреса из региона или из Москве – рекао је Ђукановић за ТВЦГ.

Према његовим речима, први разлог за то је унутрашњи политички живот у Србији, а други је црногорски.

– Први разлог је унутрашњи политички живот у Србији који је доминантно обележен последњом фазом преговора између Србије и Косова, где се се сви заједно приближавамо формализацији нечега што се суштински догодило 1999. током оног залудног рата који је Милошевић повео против међународне заједнице – рекао је Ђукановић.

Подсетио је и да је Црна Гора признала независност Косова, како каже, уважавајући реалност.

– Покушавао сам и у разговорима и са Тадићем и Вучићем да им кажем да не сматрам рационалним да воде ратове који су неки други изгубили. Оно што не разумем је да Србија, кроз деловање своје медијске сцене и дела политичара, отвара неке друге фронтове у региону да би релативизовала то питање, или на неки начин ублажила фокус јавности Србије према питању Косова – каже Ђукановић.

Други разлог је изворно црногорски, указао је Ђукановић и навео да се лидери просрпских политичких партија у Црној Гори упорно труде да осујете Србе да постану део црногорских државних институција.

– Ја не видим да су Срби на било који начин угрожени и мислим да Црна Гора има изражени сензибилитет за припадника било које вере и нације у нашој држави – рекао је црногорски председник.

Ђукановић је критиковао и недавну изјаву патријарха СПЦ Иринеја да је положај Цркве у Црној Гори гори него у време османске окупације, а статус Срба као у доба НДХ рекавши да је њоме аболирао Анту Павелића и НДХ и дао комплименте 500-гошишњем робовању Османском царству.

– Околност да није негирао ту своју изјаву ме није изненадила, она ми је само потврдила да СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану. То мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду – сматра Ђукановић.

ртс.рс, Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Мило Ђукановић на једном швајцарском банковном рачуну има преко милијарду евра! 11

Мило Ђукановић на једном швајцарском банковном рачуну има преко милијарду евра!

Стигла ми је још једна пријетња у низу, ко зна већ која по реду. Породица …

Медојевић: Кабалиста Ивановић и сатаниста Ђукановић су непријатељи хришћанства у ЦГ 13

Медојевић: Кабалиста Ивановић и сатаниста Ђукановић су непријатељи хришћанства у ЦГ

Осврћући се на текст објављен у Вијестима: „Мило мири Мираша и Риста“, лидер ПзП-а и …

2 Коментара

  1. mnogo i dugo mile duvandzija se sa duvanom zabavlja; mnogo cadi i mnoge dimom zamajava. – ostavi se more duvana albanskoga i poganog mirisa kokosinjega. – nemo mile zivota ti tvoga, govoriti o cojstvu i junastvu i poreklu kad sve sami gurbet jedan do drugoga. – kazuj jel si ljut na zeta ,,srpskoga,, il na sultana turskoga il na gosudara Ruskoga. — kupuj mile bokasine drangulije pa se krunisi za cara malcic okrnjene crne gore al mnogo okrnjenije Srnije, arnauta i macedonije, ne bil spaso bar deo velike Srbije. — spasavaj brate ovaj nas ne vlada ni vlastitom guzicom a kamo li obrazom, servijancima i beogradskom ulicom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *