Ко је и зашто наредио медијску блокаду у вези катастрофалних поплава у источној Србији?

0
(0)

Београд — На подручјима источне Србије и данас се санирају последице поплава и клизишта уз помоћ тешке механизације и инжењеријских јединица Војске Србије.

„Још увек је јако тешка ситуација у селу Грабовац где се вода из вештачког језера споро повлачи“, рекао је начелник Сектора Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић.

Он је навео да су припадници тог Сектора јуче и данас ангажовани на обезбеђивању јачих пумпи како би се живот људима на том подручју учинио лакшим.

„Допремање хране и воде, механизација, војска са својим механизацијом и инжењеријским јединицама је на терену… и то је оно што ће се сигурно радити дужи временски период“, рекао је он.

Марић је рекао и да не може да прецизира колико ће трајати рашчишћавање терена од последица поплава и клизишта.

„Не могу да прецизирам колико ће то трајати…, јер се плашимо и нових падавина, додуше не великих, али тамо (на истоку Србије) и мања киша може да направи проблем“, додао је он.

Према његовим речима, на том подручју „у току је каква-таква нормализација живота,“ која укључује и допремање хране и воде угроженом становништву.

„Црвени крст руководи и координира дистрибуцјиом хране и воде и остале помоћи …негде је до људи јако тешко доћи, негде је могуће доћи само чамцима и не иде брзином коју желимо, али мислим да ће на крају допрети до свих“, рекао је Марић.

Обилне падавине, које су изазвале бујице и клизишта, захватиле су недавно подручје источне Србије – Мајданпек, Неготин и Кладово.

Арежина: Потребне мале пумпе

Председник општине Кладово Радован Арежина изјавио је да је место Грабовица и даље најугроженије на тој територији зато што се вода још није повукла.

„У овом тренутку најпотребније су пумпе како би се исцрпла вода из домаћинстава и у том смислу очекује се помоћ од државе и у свему осталом све потребно у обнови“, рекао је Арежина.

Говорећи о месту Текија, које је такође поплављено, Арежина је рекао да је данас 150 војника распоређено у сваку кућу у којој је било проблема и да ће један број војника доћи и у село Грабовица.

„Најбитније је да је пут из Кладова преко Текије пробијен. Очекујемо да добијемо понтонски мост код Милутиновца, јер ће његова изградња трајати дуже“, рекао је Арежина и напоменуо да је мост у Грабовици потопљен, а да онај на излазу из Велеснице треба да се оспособи.

Арежина је навео да је 90 одсто поплављене територије „ослобођено“ тако да грађани имају електричну енергију.

Он је рекао да очекује помоћ грађана Србије и дијаспоре у обнови кућа, јер је и народ из Тимочке крајине и општине Кладово у свим несрећама које су погодиле Србију помагао.

Навео је и да ће испумпавање воде из језера које је настало услед поплава трајати 15 до 20 дана.

Он је истакао и да недостаје стотинак мањих пумпи како би се испумпала вода из домаћинстава која су поплављена.

Волонтери помажу у Бољетину

Мештанима Бољетина надомак Мајданпека данас су се, у санирању последица поплава, уз припаднике Војске Србије придружили и волонтери.

„Ради се на отклањају наноса које је нанела поплава, а пре свега муља кога има у великим количинама“, рекао је Тањугу секретар привременог Општинског већа Дејан Шкорић.

Уз припаднике Војске Србије, у Бољетину су и радници локалних предузећа и волонтери, који су организовано аутобусом јутрос кренули из Мајданпека, додао је Шкорић.

Он је навео и да је у Бољетину од поплавног таласа посредно и непосредно било угрожено око 300 мештана и да је у 60 до 100 кућа ушла вода која је продрла у то село.

Према његовим речима, у осталим деловима Мајданпека нема проблема, а ситуација се стабилизовала и у засеоку Орашковица у правцу Доњег Милановца, где је претила посредно опасност од два клизишта.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Први на свету су топили метал, САВРШЕНО СУ СЕ ХРАНИЛИ, али то НИЈЕ СВЕ

5 (8) Једно је сигурно, сви смо почели од погрешне претпоставке – да су они …

До последњег метка: Битку за демократију и слободу морамо добити сами

5 (6) Последњи је час да Србија изабере своју судбину: или ће тихо и без …

6 Коментара

  1. SAMOSE SPOMINJE SELOGRABOVAC I NISTA VISE I POZIV DAJTE HRANU CEBAD VDU PA GDE JE SVE T U REZERVAMA

  2. SAMOSE SPOMINJE SELOGRABOVAC I NISTA VISE I POZIV DAJTE HRANU CEBAD VDU PA GDE JE SVE T U REZERVAMA

  3. Dosadile Vucicu poplave,resio sneg,resio poplave, jos se ocekuju suse tu se nije junacio.

  4. ЖИВКОВИЋ: Четници ће шетати Новим Пазаром тако нам Бог помогао!
    Командант Четничког покрета Братислав Живковић не одустаје од најављене шетње Новим Пазаром.

    – Многи питају да ли ће срби шетати србским градом Новим Пазаром. Шетње ће браћо бити, шетаћемо тако нам Бог помогaо! План се разрађује како да то изведемо да нас не блокирају. Изроди шаљу поруке да ће нас све стрпати у затвор. а ја им кажем ако има толико места у затворима да похапсите све Србе. Ви сте несрби, вас чекају србски затвори. Најавила се браћа Срби са свих страна: из Републике Србске, Црне Горе, дијаспоре, Косова и Метохије, Војводине… биће нас. Није више важно ко је позвао, важно је бити тог дана тамо и то баш тог дана када се закаже! – поручује Живковић преко сајта Четничког покрета.
    IDEMO U NOVI PAZAR SVI CETNICI http://www.bosnjaci.net/foto/orgijanje_cetnika.jpg VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend