Ко о чему а браћа Вучић о поштењу

Ко о чему а браћа Вучић о поштењу

4.8
(22)

Андреј Вучић, брат председника Србије Александра Вучића, негирао је јуче на суду тврдње члана Председништва опозиционе Народне странке Борислава Новаковића да је на врху неформалног система одлучивања у Војводини. У поступку који се води по Вучићевој тужби против Новаковића, председников брат је рекао и да није тачно да је предложио Синишу Малог за градоначелника Београда – иако је Мали то сам рекао у интервјуу који је 2014. године дао хрватском листу „Глобус“.

Пише: Бојана Јовановић

„Ја сам се веома лоше осећао због ових натписа, као поштеном човеку који ништа никада нисам украо, било ми је веома непријатно у свом окружењу, било да пролазим поред комшије који ме гледа и на сваки други начин. Осим мене чланове моје породице су позивали поводом тих натписа, све то није било уопште пријатно“, рекао је јуче на суду Андреј Вучић сведочећи о томе како су изјаве Борислава Новаковића, објављене у дневном листу „Данас“, повредиле његов углед и част.

Вучић је навео да је запослен у Народној банци Србије, у Заводу за израду новчаница и кованог новца и негирао Новаковићеве тврдње да је он прави градоначелник Новог Сада, а не Милош Вучевић, и да, иако нема формална овлашћења, доноси све одлуке и „о свему се пита“.

„Kао члан Српске напредне странке и члан главног одбора учествујем у раду странке, присуствујем појединим страначким окупљањима и учествујем у разговору са грађанима“, рекао је Вучић.

На питање Новаковићевог адвоката Владимира Гајића да ли има обичај да присуствује догађајима које организују представници извршне власти у Војводини, Вучић је рекао:

„Можда се некад десило да је у питању неки догађај, а да нисам знао да се ради о службеном догађају, иначе не присуствујем догађајима, нити икаквим доношењима одлука“, казао је и додао да себе не види као јавну личност, те да је свестан да је права мета његов брат Александар.

„Ради се о томе да бивша власт на сваки начин покушава да креирањем лажи и неистина, без икаквог морала, поново дође на власт.“

Вучић је прокоментарисао и интервју који је министар финансија Синиша Мали дао хрватском листу „Глобус“ 2014. године – у којем је Мали рекао да је он „сива Александрова еминенција у Српској напредној странци, који се нигде у јавности не појављује“.

„Није ми познато ни шта је изјавио, ни да ли је изјавио. Kад сам питао Синишу Малог он ми је одговорио да то никада није рекао“, казао је јуче Вучић.

Мали је тада испричао и да је на функцију првог човека главног града дошао по идеји Андреја Вучића, што је Андреј јуче такође демантовао.

Вучић је тужио Новаковића јер је у неколико наврата за „Данас“ говорио да Андреј без икаквих формалних овлашћења доноси све битне одлуке у Војводини, попут одлуке о покрајинском буџету, да се састаје са инвеститорима и присуствује догађајима које организују представници војвођанске власти. Новаковић је изјавио и да председници општина у Војводини не одлучују већ само спроводе његове одлуке.

Вучић је тужбом тражио пола милиона динара због повреде угледа и части које ће, како је навео, уплатити Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској с обзиром да новац „не може да буде адекватна сатисфакција за душевне болове које је претрпео“.

Њега у овом поступку заступа контроверзна адвокатица – Весна Лончар, супруга министра здравља Златибора Лончара. Она је међу клијентима имала припаднике групе нарко-боса Дарка Шарића, али и познатог криминалца Сретена Јоцића званог Јоца Амстердам.

Лончар је, међутим, у жижу јавности дошла недавно када је бивши шеф криминалистичке полиције Родољуб Миловић, у интервјуу за KРИK и НИН, открио да је посредовала приликом састанка једног од висококотираних људи из нарко-клана и полиције. Адвокатица ово није демантовала.

Њен супруг Златибор Лончар такође је познат по својим везама са криминалцима.

Проблематична познанства и афере

Председников млађи брат широј јавности постао је познат по неколико афера.

Његово име најпре се спомињало у случају „Асомацум“ – када је посланик Зоран Живковић објавио податке да је Андреј Вучић власник ове фирме која је учествовала у преварама са плаћањем пореза. Председников брат поднео је тужбу Привредном суду у којој је тврдио да није власник фирме већ да су његова лична карта и потпис фалсификовани. Суд је потврдио да је у питању фалсификат, па је прогласио одлуку о оснивању фирме ништавом.

Андреја Вучића су у септембру 2014. на београдској Паради поноса заједно са његовим пријатељем Предрагом Малим, братом Синише Малог, претукли жандарми. Полицајци тврде да је Андреј Вучић покушао да се пробије кроз кордон и одбио да се легитимише. Суђење полицајцима још траје.

У априлу ове године KРИK је објавио фотографије које показују да је Андреј Вучић близак познатом српском криминалцу са Kосова, Звонку Веселиновићу. На фотографијама се види како Вучић и Веселиновић седе за столом у ресторану на Kопаонику 2015 године. Потом је БИРН објавио „селфи“ њих двојице усликан током предизборне кампање СНС-а 2014. у просторијама рекламне агенције „Инвиктус медија“. Веселиновића косовска полиција сумњичи да је умешан у убиство, а судило му се и за више кривичних дела.

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

4.7 (13) Радници и припадници Синдиката „Слога“ ЈПКП и Синдиката БУС ЈПКП у Лазаревцу данас …

Вођина Kаламити Џејн: Хркаловићкин Пожаревачки клан - мешавина полицајаца и превараната

Вођина Kаламити Џејн: Хркаловићкин Пожаревачки клан – мешавина полицајаца и превараната

5 (1) Сваки град наше Србије има своју локалну мафију, која је умрежена са Вучићевим …

Један коментар

  1. Све јасно ко дан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend