фото: Стефан Којић

Код Аранђеловца пронађена средњовековна црква већа од Грачанице (видео)

5
(4)

У срцу Шумадије археолози су пронашли монументалну грађевину већу чак и од Грачанице, за коју се претпоставља да је средњовековна црква и да припада Немањићима.

Археолози су пронашли ову монументалну грађевину на налазишту Дворине, код Аранђеловца, трагајући за остацима куће последњег српског деспота Павла Бакића.

На том мјесту је пронађен тесаник са остацима фрескосликарства, тако да је археолозима било јасно да се ту налази црква, преноси Б92.

„Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг“, рекао је за локалну новинску агенцију РИНА кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић.
Задужбина оваквих димензија, каже он, могла је бити само владарска, па се за сада претпоставља да припада Немањићима и да ју је средином 14. века подигао цар Душан у доба највећег процвата своје владавине.

Изграђена је, навео је Миливојевић, у српско-византијском стилу, али њено постојање и даље је обавијено велом тајне, а на основу неких пронађених остатака сматра се да је управо у овој цркви било седиште Београдске епископије у 14. веку.

Према његовим речима, црква има припрату која је заједно зидана са бродом који је осликан, док припрата није.

„Зато се претпоставља да се нешто у међувремену догодило, можда чак и смрт цара Душана, која битно мења историју, али и даљу будућност ове цркве. Током истраживања овдје смо пронашли велики број фрагмената фресака које се сада налазе у музеју, а најбољи и најкрупнији комади су конзервирани“, каже Миливојевић.
Он оцењује да постоји много непознаница које ће се открити будућим истраживањима.

„Откривени су масивни надгробни споменици који сведоче да је изузетно богато становништво овде живело током средњег века, а на нама је да откријемо ко је све тада насељавао ово подручје“, додао је Миливојевић.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вернике опљачкао Алжирац: Приведен нападач из цркве на Дорћолу

4.7 (3) ПОЛИЦИЈА је ухапсила страног држављанина који је у недељу ујутру пљачкао вернике са …

ХАОС У БЕОГРАДУ: Мигранти упали на литургију, па опљачкали вернике

4.9 (12) Двојица мигранта упала су јутрос у цркву Светог Александра Невског на Дорћолу у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend