КОЕКУДЕ СРБИЈО! Карађорђе и преци ти се у гробу преврћу кад виде шта сте на чело државе поставили

КОЕКУДЕ СРБИЈО! Карађорђе и преци ти се у гробу преврћу кад виде шта сте на чело државе поставили

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас у Орашцу, где је одражана државна церемонија обележавања Дана државности – Сретење, да дух сретењске Србије води и инспирише и данас када је Србија постала јака и модерна држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији.

На свечаности коју су предводила са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, она је поручила да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замислимо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабележене изазове.

“И у времену кризе родољубиви и слободарски пламен Сретења наставља да букти у нашим срцима”, поручила је Брнабић и додала поруке устанка и Сретењског устава горе као неугасив пламен слободе.

Инспирисана сретењским духом Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида и помаже у региону, поручила је Брнабић.

Глас и мишљење такве Србије се поштује и у међународној арени, рекла је Брнабић.

– Србија високо вреднује своју традицију и непрекидно брине о својим грађанима. Србија је држава о којој се прича да је предводник у очувању јавног здравља. Свакога дана доприносимо све јачем, све стабилнијем и све повезанијем у региону. Глас данашње Србије се поштује у међуародној арени. Наша Србија сваким даном постаје све јача и све боље место за живот – рекла је Брнабић.

“Срећан Дан државности нашој Србији, да је све јача и богатија, грађани срећнији и поноснији”, поручила је Брнабић на почетку и крају обраћања.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је у лично и у име грађана Републике Српске честитала грађанима Србије и руководству Дан државности уз жељу да свако заједничко окупљање буде знак још чвршћег јединства и заједништва Србије и Републике Српске, поручила је да је данашња Србија доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац са оним изазовима које носи будућност.

Церемонија је почела поменом који служио епископ шумадијски Јован, а после тога Брнабић и Цвијановић су положиле венце код споменика вожду Карађорђу.

Оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Србије “Боже правде”, а у оквиру културно-уметничког програма изведена је песма “Востани Сербије” и монолог Карађорђа.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије Маја Поповић, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Дарија Кисић Тепавчевић, Ирена Вујовић и Новица Тонцев, као и представници дипломатског кора, Војске Србије.

Због епидемиолшке ситуације обележавању Дана државности присуствовао је мањи број грађана него претходних година.

За разлику од претпрошле године, када је председница Владе извиждана од стране чланова покрета Двери и десничарске организације Српски покрет „Наши“, на овогодишњој церемонији није било инцидената.

Агенције

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Скривена Историја - Kарађорђе у граду Трибала (видео)

Скривена Историја – Kарађорђе у граду Трибала (видео)

Зашто је Карађорђе развио заставу Трибала и шта је пронађено у његовом родном селу… Srbija …

Скривена Историја - Kарађорђе у граду Трибала (видео)

Скривена Историја – Kарађорђе у граду Трибала (видео)

Зашто је Карађорђе развио заставу Трибала и шта је пронађено у његовом родном селу… Srbija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *