понедељак , фебруар 19 2018

КОЛЕРА ПУСТОШИ ЈЕМЕН Заразна болест за две недеље однела 115 живота

У Јемену је од колере за две недеље преминуло 115 особа, саопштио је данас Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) и додао да су болнице и друге здравствене установе знатно оштећене због рата који две године бесни у тој већ сиромашној земљи.

– Суочавамо се са озбиљном кризом због колере – изјавио је шеф мисије МКЦК-а Доминик Стилхарт и додао да је од 27. априла до 13. маја умрло 115 особа док је 8.500 људи потенцијално инфицирано.

Колера је веома заразна болест од које се може умрети за неколико сати ако се не укаже лекарска помоћ. Симптоми су повраћање, дијареја, грчеви у мишићима и општа дехидрација организма. Обично се јавља у средини где су лоши хигијенски услови.

Јемен је поред колере погођен тешком хуманитарном кризом и суочава се са озбиљним ризиком од глади.

У Јемену ратују међународно призната влада и шиитски побуњеници – савезници бившег председника Алија Абдулаха Салеха, којег подржава Иран.

Коалиција коју предводи Саудијска Арабија од 26. марта 2015. бомбардује положаје шиитских побуњеника. Та коалиција подржава председника Абеда Рабоа Мансура Хадија који је био приморан да побегне из земље.

Најмање 7.700 људи је погинуло, а 42.000 је рањено у сукобима који су почели у марту 2015. Више од 2,5 милиона људи је напустило своје домове.

Борбе се настављају упркос примирју и мировним преговорима започетим под окриљем УН.

Бета

Актуелно

Амерички шиптар предводи Исламску државу

Један од нових лидера такозване Исламске држава је син албанских имиграната који је живео у …

У Сирији почиње нови рат уз учешће Турске, Курда, Сирије, Американаца и Ирана?

СПРЕМА се нови рат на територији Сирије. Између Турске и сиријских Курда иза чијих леђа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons