fbpx

Макрон наследио Оланда, Француска није ни свесна шта је чека брзих дана

0
(0)

ФРАНСОА Оланд напустио је данас Јелисејску палату – последњег дана свог петогодишњег мандата, а у њу је ушао наследник Емануел Макрон.

Церемонија примопредаје власти први пут је обављена у недељу.

Оланд и Макрон су се сусрели на степеништу палате, поздравили се и потом цео сат разговарали у четири ока.

Када је и то било готово, Макрон је Оланда испратио до аутомобила најнеомиљенијег шефа државе након Другог светског рата који је у историју Француске ушао само тиме што се засад једини одрекао могућности да се кандидује по други пут.

Међутим, он би се сигурно борио за нови мандат да није знао да ће претрпети срамотан пораз.

Било како било, Оланд и његов саветнички круг су „измислили” Макрона и довели га – уз подршку и видљиве и невидљиве инфраструктуре глобализма – до изборне победе.

Аутомобил у који је сео пред Јелисејском палатом довезао је Оланда до седишта Француске социјалистичке партије чији је преседнички кандидат, Беноа Амон, доживео изборни дебакл (само 6,36 одсто гласова у првом кругу).

Одмах се, наравно, поставило питање: какву спољну политику ће Париз водити под Макроновом диригентском палицом?

Њене контуре се назиру је је Оландов наследник већ оценио да су се распршили снови о превласти демократије у свету и да су ратови могући, па се нови глобалиста на челу Француске изјаснио за јачање снаге Француске кроз снажење Европске уније и још тешњи савеза с Немачком.
Што се нашег дела света тиче, француска дипломатија истрајавати на “европској перспективи” Западног Балкана, али унутар преустројене Европске уније у “више брзина”, а то ће бити процес који ће потрајати.

Јер, у Паризу и Берлину се „крчка” и идеја да у догледно време не буде пријема нових држава у ЕУ, а да се онима којима му се надају – попут Србије – понуди неки “посебни положај”.

Макрон – као ни Оланд – неће одустати од независности Косова.

Брижит Макрон на инаугурацији мужа у сличном костиму као Меланија Трамп

Главни Макронови саветници за спољну политику и одбрану су и током изборне кампање били министар одбрне Жан-Ив Ле Дријан, директор Међународног института за стратегијске студије Франсоа Есбур, као и француски амбасадор у Вашингтону Жерар Аро, виђен и за могућег будућег шефа дипломатије као и, поред осталих, бивши шеф француске тајне службе Жан-Клод Кусран.

За Макроновог председничког дипломатског саветника је наименован Филип Етјен, садашњи француски амбасадор у Берлину, што без сумње показује колику важност ће за шефа Јелисејске палате имати учвршћивање веза с Берлином, укључујући и спољну политику, а то значи такође ставове о Балкану и проширивању.

Есбур и Ле Дријан тврде да то што Москва, а и неки француски и европски политичари наводе да је Запад војном агресијом без сагласности УН нарушио границе Србије не може да се пореди с руским присаједињењем Крима. Зато што, сматра Есбур, а то мишљење дели и Ле Дријан, “какве год биле међународне правне двосмислености око проглашавања независности те покрајине на југу Србије, то је био део дугог процеса и ратних злочина које је починио Београд, што је довело до увођења међународног протектората под окриљем УН”.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије и Европе – Јупитер и волови

3.4 (5) Шта се може закључити на основу искуства из претходних 20 година? Да ће …

Мирослав Самарџић: Уколико не буде заустављен, СНС ће уништити Србију

4 (8) Србији предстоје тешки дани. Власт је компромитована и неспособна. Државни апарат је разорен, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *