Колико ће биометријских камера надзирати и шпијунирати Београђане?

Колико ће биометријских камера надзирати и шпијунирати Београђане?

Да ли имате осећај да вас неко посматра? То питање је данас постављено у јутарњем програму телевизије Нова С “Пробуди се”, а одговор се крије у чињеницама да је у протеклих годину дана у Београду постављено више од 1.000 камера које су део масовног биометријслог надзора. У плану је да се постави 8.000 таквих уређаја.

Тим поводом екипа телевизије Нова С обишла је Share фондацију која 25. фебруара организује онлајн догађај на којем ће грађани моћи да се информишу о свему што такви ситеми биометријског надзора са собом доноси. Догађај је заказан за 19 часова, а могуће га је пратити преко Фејсбука и Yоутубе канала.

Филип Милошевић из Share Фондације напоменуо је да МУП тврди како ће се тај систем користити у борби против криминала. Он као проблем примећује да није свака технологија нужно добра и потребна. Подсећа да се МУП прво хвалио тиме да се уводе камере и надзор, али да је, када је почело негодовање, престало о томе јавно да се прича.

“Морамо да се интересујемо за овакве ствари које су јако битне. Морамо да се бавимо тиме, да се бунимо и надзиремо овакве процесе”, поручује Милошевић и додаје да у супротном Србија иде ка источњачким тоталитарним друштвима, а не ка демократским земљама каква тежи да буде.

Он констатује да је биометијски надзор потенцијално опасан, јер није реч о нечему на шта су грађани пристали.

“Ми стижемо у положај да не можемо да изађемо на улицу, а да не будемо идентификовани и да се не зна где се крећемо”, констатује представник Share Фондације.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Испред зграде РТС у Таковској улици, одржан је протест јер је јавни сервис одбио да …

ВУЧИЋЕВА ЏАМАХИРИЈА: Мигрант се у центру Београда клања на улици (видео)

ВУЧИЋЕВА ЏАМАХИРИЈА: Мигрант се у центру Београда клања на улици (видео)

Замислите шта ће се десити са Србијом ако се ускоро усвоји британски план за “решење …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *