Kолико нас кошта Фајзерова вакцина – не знамо

Kолико нас кошта Фајзерова вакцина – не знамо

5
(2)

Држава Србија поново ускраћује своје грађане за информације од јавног значаја. Овога пута прећутано нам је колико ће нас вакцина против короне коштати и колико ће је бити. Шта више, ознака „строго поверљиво“ онемогућава нам да такве информације потражујемо. Екипа емисије „Међу нама“ покушала је да утврди ко је ту крив – фармацеутска компанија или начин на који је Србија приступила склапању уговора са њом?

Мали број вакцина против коронавируса стигао је у Србију. Али, колико смо их заправо купили од компаније Фајзер – још не знамо. Скрива се и информација колико ће све то коштати, будући да је уговор између Србије и поменуте компаније квалификован као строго поверљив.

“Практично све информације за набавке, у вези са короном и борбом против короне, Влада је огласила као строго поверљиве и то је нешто што је необјашњиво. Знате, наш закон о слободном приступу информација изричито предвиђа да информације које су од интереса за угрожавање и заштиту здравља људи не могу бити ускраћене јавности. Дакле, да се интерес јавности претпоставља као неспоран и у том контексту Влада то не би смела да ради. Поготово објашњење, знате, то је тајна јер смо ми одредили да је то тајна звучи готово цинично”, каже бивши Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Цену вакцине није смела да каже ни она која ју је јуче примила.

“Што се тиче цене вакцине, то је такав договор са произвођачем, ја нисам видела ни да је било која друга земља осим, мислим да је на Твитеру белгијска министарка здравља објавила цену, па су онда повукли тај твит…”, каже премијерка Ана Брнабић.

Kо је онда крив што немамо информације од јавног значаја? Будући да је ситуација и у Европској унији таква да је уговор са Фајзером остао тајна, а из Европске комисије кажу да је то стандардна процедура коју примењују фармацеутске компаније у потписивању уговора са свим државама.

Према речима портпарола Европске комисије Ерика Мамере, цена вакцине је део потписаних уговора између Европске Kомисије и фармацеутских компанија, али ова информације није јавна.

“Те информације су поверљиве, како њихово објављивање не би утицало на исход преговора”, додаје Мамар.

Бивши Повереник за информације од јавног значаја објашњава да проблем није у фармацеутској компанији, већ управо у томе како је уговор потписан са њом Србија окарактерисала.

“Kад ви кажете то је строго поверљиво, то значи да није реч о Фајзеровој строго пословној тајни, то значи да је реч о примени закона о тајности података Републике Србије, а то заправо значи да је реч о некаквом виталном интересу државе, не знам да ли одбране безбедности или чега већ…”, напоменуо је Шабић.

И друго, то има за консеквенцу да ће то трајати 15 година, истиче он и додаје да неко ко располаже огромним износима јавног новца има амбиције да оном чији је тај новац ускрати информације, то је потпуни апсурд.

Иначе, у спорном твиту белгијске министарке било је наведено да је Европска унија Фајзерову вакцину пазарила за 12 евра по једној дози, док најјефтинију вакцину од 1,78 евра по дози праве Оксфорд и Астразенека.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЛИКИ БРОЈ Београђана се после вакцине тестирао – немају антитела!?

ВЕЛИКИ БРОЈ Београђана се после вакцине тестирао – немају антитела!?

4.9 (14) После вести да се у ковид болницама у Београду и широм Србије налази …

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

3.7 (3) Седница Кризног штаба која је почела јутрос у осам сати завршена је управо, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend