Колубарска битка (видео)

0
(0)

16. новембра 1914. почела је Колубарска битка, највећа коју је српска војска водила у Првом светском рату, на фронту широком око 200 километара од Београда до Гуче, у којој је српска војска после месец дана тешких борби до ногу потукла аустроугарску армију.

Пошто су агресори окупирали Београд, Шабац, Ваљево, Ужице и целу северозападну Србију, починивши масовне ратне злочине над цивилима, на Колубари се, за војне експерте, догодило чудо. Три српске армије – које су се нашле у наизглед безизлазном положају – у силовитом контраудару су током вишедневних жестоких окршаја потпуно разбиле непријатеља и до 15. децембра 1914. истерале из Србије последњег аустроугарског војника.

Током битке погинуло је више од 57.000 аустроугарских војника и официра, а Срби су запленили велику количину ратног материјала и оружја. Изузетне заслуге за победу имао је генерал Живојин Мишић, унапређен после битке у чин војводе, чија је Прва армија између 29. новембра и 2. децембра 1914. извршила одлучујући пробој на Сувобору.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Позив свим родољубивим и националним покретима, странкама и грађанима!

0 (0) Дођите 14. децембра у Лазаревац на централну прославу 100 годишњице Колубарске битке како би …

На данашњи дан: Почела Колубарска битка у Првом светском рату

0 (0) БЕОГРАД – На данашњи дан 1914. године почела је Колубарска битка, највећа коју је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend