Сто година Колубарске битке: Слава херојима!

0
(0)

Централна церемонија поводом 100 година од Колубарске битке одржана је данас у спомен-храму Светог Димитрија у Лазаревцу. Председник Србије је истакао да је Колубарска битка била „сензација и за освајаће и за савезнике, а можда и за Србе“ и додао да се она проучава готово на свим војним академијама света, као пример војне вештине и одважности генерала, тактике и стратегије.

На централној свечаности поводом 100 година од завршетка Колубарске битке, Николић је истакао да је та битка „највећа перјаница у славној и победничкој ратној епопеји Србије, не само у Великом (Првом светском) рату“ и да је добијена „великом вештином војсковођа и преданошћу сваког војника“.

„Мала Србија, а велика у својој неподељености и јединству, ратовала је на Колубари непосредно с једном огромном империјом, а посредно с четири империје, и победила“, казао је он.

„Већина човечанства је схватила да онај ко једном чини неправду, прети многима и зато су уз Србију стали и царска Русија, и Француска, и Енглеска, и, на крају, САД. Мит о непобедивости германског царског оружја, сломљен је на Колубари и на Сувобору“, навео је Николић.

Председник Србије је истакао да је Колубарска битка била „сензација и за освајаће и за савезнике, а можда и за Србе“.

„Колубарска битка проучава се безмало на свим војним академијама света, као пример војне вештине и генералске одважности, тактике и стратегије“, казао је Николић и оценио да се, после Другог светског рата, у основним и средњим школама у Србији помињала „стидљиво или никако“.

Он је казао да се Србија на Колубари спојила у „велико срце потомака и предака.., а када је народ јединствен, такав народ није могуће назвати малом нацијом“.

„Србе не можес да победиш, осим ако их не поделиш – то је порука наших предака са Косова, Колубаре, Сувобора, Кајмакчалана и Солуна“, указао је Николић и додао да „Срби нису слабили своје јаке људе, јер се слабљењем јаких појединаца слаби нација пред непријатељем“.

Николић је подсетио да се током Колубарске битке уз војску повлачио и народ и да је изгледало да нема изгледа да се заустави аустроугарско напредовање. Николић је говор завршио речима“ „Живела Србија!“, а потом је одсвиран „Марш на Дрину“.

Крај спомен-костурнице бораца Колубарске битке венце су положили председник Србије, представници Владе, Скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, праунук војводе Живојина Мишића и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Представници дипломатског кора оставили су крај споменика по црвену ружу.

Колубарска битка вођена је новембра и децембра 1914. године и окончана успешном противофанзивом под командом генерала Живојина Мишића. Сматра се најзначајнијом битком војске Краљевине Србије и аустроугарске царевине.

Генерал Живојин Мишић је због успешног вођења операције унапређен у чин војводе.

У Колубарској бици Србија је изгубила 22.000 војника, имала је 91.000 рањених и 19.000 заробљеника, а Аустроугарска је имала губитак од 29.000 погинулих, 120.000 рањених и 74.000 несталих војника.

 

Бета

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јуначкa погибија на Колубари

0 (0) Уместо у болницу, пуковник Миливоје Стојановић стао је нa чело свог пука и …

Позив свим родољубивим и националним покретима, странкама и грађанима!

0 (0) Дођите 14. децембра у Лазаревац на централну прославу 100 годишњице Колубарске битке како би …

8 Коментара

  1. Nazalost medju poginulim na strani Austro ugarske. bilo je vecina Srba sa podrucja Bih

  2. Nije li bilo bolje na vreme povući sve snage, i sačuvati silne živote?

  3. slava im i hvala sto su nam sacuvali drzavu.

  4. za koga su se borili …njihovi unuci sada su na vlasti…

  5. Predesednik nema pojma jel je klicao Titu.
    I nije Srbija mala..
    Nego velika..a i Veliki smo narod..te Titove i muslimanske Arnautske priće da he Srbija mala..e nije Srbija je Velika bree..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend