Насловна / Србија / Обележавање 101. годишњице Колубарске битке
Обележавање 101. годишњице Колубарске битке 1

Обележавање 101. годишњице Колубарске битке

Лазаревац – Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти на Спомен-храм са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу данас ће бити обележена 101. годишњица Колубарске битке, а државну церемонију предводиће помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић.

У крипти Спомен-цркве Светог Димитрија почива преко 40.000 српских и аустро-угарских војника, саопштио је републички Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије који је заједно са општином Лазаревац организатор свечаности.

Истог дана, церемонијом полагања венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца наставиће се обележавање годишњице овог значајног историјског догађаја.

Венце ће положити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, председник Општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Србији, као и представници бројних општина и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе, која је из дефанзиве успела да ток борбе преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију.

Тактика коју је применио генерал Живојин Мишић, након победе на Колубари одликован чином војводе, представља јединствен пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у Првом светском рату, наводи се у саопштењу.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору 11

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору

Припадници Речне флотиле данас су обележили седамдесет пету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа …

Обележено 112 година од убиства Александра Обреновића и краљице Драге и 147. годишњица смрти кнеза Михаила 12

Обележено 112 година од убиства Александра Обреновића и краљице Драге и 147. годишњица смрти кнеза Михаила

БЕОГРАД – Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је данас, поводом обележавања 112 година од убиства …

2 Коментара

  1. Јесте,а за кога су се они борили?Зар за овај јад и чемер што нас снађе?Да се нису борили за евроатланске интеграције,за невиђено подаништво или за свеопшту окупацију и растакање Србије?Еј моји витезови само кад би устали да видите шта ђубрад раде!Али види их Господ и тешко тешко њима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *