Србија

Комадање Србије је прави циљ великих западних сила

НИКОЛИЋЕВА ИНИЦИЈАТИВА ЋЕ ИЗГУБИТИ СМИСАО АКО СЕ СВИ БИТНИ ДЕЛОВИ ПЛАТФОРМЕ НЕ НАЂУ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА

У скупштинску резолуцију о КиМ мора да уђе обавеза да се усвоји закон о суштинској аутономији Косова. Очекујемо и да резолуција садржи основне принципе из платформе и да главни циљеви не буду измењени и релативизовани. У том случају ће ДСС подржати резолуцију, а очекујемо и шире национално јединства.

Приближава се дан кад ћемо морати да одлучимо – хоће ли Србија постојати или не

Уверен сам да Србија неће у јуну добити датум за приступне преговоре, јер велике западне силе преко европских интеграција заправо прикривају оно што им је прави циљ, а то је комадање Србије. Кључно питање шта даље поставиће се када не добијемо датум у јуну

Србија у овој години бира између наставка погубних европских интеграција и нове националне политике која би водила рачуна о интересима земље и грађана. Платформа о Косову, коју је предложио председник државе Томислав Николић, улива наду да би могла да се формулиша нова, много одговорнија државна политика која је у интересу Србије, а не албанских сепаратиста и њихових иностраних заштитника и ментора.

Зашто мислите да је баш платформа за КиМ прилика да Србија промени државну политику и према ЕУ?

– Чињеница је да платформа буди нове наде и очекивања. У том документу даје се другачији приступ решавању косовског питања од онога који је водила прошла власт. По платформи, Косово је аутономија унутар Србије у оквиру које Срби имају своју аутономију. Идеју о суштинској аутономији и сам сам заступао у преговорима са косовским Албанцима. Тачно је да је политика садашње власти неоптерећена догмом да ЕУ нема алтернативу, али се она још меша са позивањем политичара из власти на европске интеграције. Видећемо који ће принцип да надвлада.

Подржавате ли борбу против корупције коју предводи потпредседник Владе Александар Вучић?

ДСС је још 2004, тада у Влади Србије, ушао у одлучну борбу против корупције и криминала, и увек ћемо бити за борбу против криминала. Знам је да је та борба скопчана и са личном храброшћу. ДСС је, уосталом, јавно подржао садашњу борбу против корупције.

Какав текст резолуције о Косову очекујете да дође у парламент пошто и Николић најављује да он неће бити идентичан његовој платформи?

– У резолуцију мора да уђе обавеза да се усвоји закон о суштинској аутономији Косова. Очекујемо и да резолуција садржи основне принципе из платформе и да главни циљеви не буду измењени и релативизовани. У том случају ће ДСС подржати резолуцију, а очекујемо и шире национално јединство.

Како оцењујете поруке неких чланова Владе да резолуција мора да садржи само опште принципе који преговарачима неће везати руке?

– У Скупштини Србије треба да се нађе документ који ће дефинисати јасну уставно-правну везу Србије и Косова тако што предвиђа суштинску аутономију за јужну српску покрајину. Разлике у порукама између дела Владе и председника Николића биле су у почетку више него јасне, али могуће је да су се сада и оне умањиле. Очекујем да ће се сви битни делови платформе наћи пред посланицима. У супротном би цела Николићева иницијатива изгубила смисао.

Већ је из резолуције прецртан захтев да се прекину технички преговори у Бриселу?

– Треба сачекати да видимо текст резолуције. Једно од важних места платформе била је одредба да се не постижу парцијални договори у техничком дијалогу док се не постигне договор у целини. У досадашњем току тих наводних преговора под окриљем ЕУ озбиљно су угрожени интереси Србије, а ојачана је преговарачка позиција косовских Албанаца. Преговори који само помажу независност Косова морају да се прекину. Став Србије би био јачи и јаснији ако се у основи остане при првобитном тексту из платформе.

Јесте ли почели разговоре са СНС о промени власти у Београду?

– Озбиљних разговора још није било. Ту се поставља и кључно питање да ли постоји довољна већина за промену власти. Што се нас тиче, изнели смо став да смо спремни да учествујемо у другачијој власти у Београду. За промену власти у Београду постоје заиста бројни разлози, од прекомерног задуживања па све до „Бус плуса„.

На који начин може да се достигне национално и политичко јединство кад ДС, ЛДП и још неке странке поручују да је платформа нереална и да зауставља европске интеграције?

– Једна странка која је годинама ангажована и посвећена косовском питању, која је учествовала у преговорима, спречила усвајање Ахтисаријевог плана, кључно је допринела да се донесе нови устав Србије, подржала је платформу. То је ДСС. И то сугерише да бисмо могли да се приближимо националном јединству. Наравно, за национално јединство веома је важан и став националних институција. Можда је нереално очекивати широки консензус који је постојао у време усвајања Устава.

Како да се предлог Србије стави на дневни ред преговора са Албанцима кад је за њих и многе западне земље косовска независност – реалност?

– Реалност је реч која је много злоупотребљена у протеклим годинама. Наслушао сам се порука страних званичника да је „независност Косова реалност”. Они то и данас говоре. Али колико видимо, Косово није независно. Није независно са становишта нашег устава, са становишта међународног права, Резолуције 1244. Није реалност са становишта двеју сталних чланица СБ УН, Русије и Кине, и није реалност за највећи део света. Ми се боримо за ту правну и суштинску реалност.

Верујете ли да више није могуће одлагати дилему: ЕУ или Косово? Мора ли то питање да се разреши током 2013?

– Приближавамо се дану у коме ћемо морати да се одлучимо: Хоће ли Србија постојати или не! Ако одаберемо пут одрицања од сопствене државе по цену да наставимо суноврат ка ЕУ, могли бисмо да нанесемо непоправљиву штету сопственој земљи. Идентитет Србије био би избрисан и нестао би у даљим европским интеграцијама. То сматра и већина грађана, што би требало и да утиче на одлуке парламента. Оптимизам нам свакако улива то што нема више догматског пристипа власти према ЕУ.

Какве би последице по Србију изазвао прекид европских интеграција, кад и функционери власти тврде да бисмо без ЕУ тешко преживели?

– Србија или ЕУ постаје драматично питање. То је сада питање бити или не бити за Србију. Уверен сам да Србија неће у јуну добити датум за приступне преговоре, јер велике западне силе преко европских интеграција заправо прикривају оно што им је прави циљ, а то је комадање Србије. Кључно питање шта даље поставиће се када не добијемо датум у јуну. То је велика прилика да ставимо тачку на европске интеграције. Нема економског развоја Србије ако не раскинемо изузетно штетни ССП са ЕУ. Криза у ЕУ је више него озбиљна и ту организацију оспоравају њене најмоћније чланице. С друге стране, Србија, као политички неутрална држава, треба економски да сарађује са ЕУ.

Уколико би Србија одустала од европских интеграције, да ли би то приближило ДСС и СНС?

– Пре свега, то је суштинско питање за будућност и опстанак Србије. Сада је време када треба размишљати о држави, а не о тренутној страначкој добити.

Очекујете ли ванредне парламентарне изборе?

 – Ова година заиста може бити преломна за Србију. Решаваће се судбоносна питања као што су однос Србије према ЕУ и питање Косова. Да ли ће то изазвати изборе, видећемо.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Покажи више

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!