понедељак , 28 септембра 2020

Копови Тамнаве као Бока

0
(0)

По количини воде, коп „Колубаре“ претворио се у једно од највећих „српских језера“. Ниво достиже 55 метара, а у Которском заливу 60 метара. За исушивање бар 15 месеци

НАЈВЕЋИ коп рудраског басена Колубара сакупио је чак 210 милиона кубика воде. Надмашио је Власинско језеро, треће по величини у Србији, а веома је близу и Перућцу, који је по површини одмах иза највећег, Ђердапског језера. А, по дубини воде тамнавски коп може да се пореди са Бококоторским заливом, где је максимална дубина 60 метара! Зато и не чуди што ће исушивање овог „колубарског мора“ и уз најмоћније пумпе трајати бар 15 месеци.

Колико милиона кубика воде се задржало у тамнавским коповима, измерено је тек пошто се Колубара вратила у своје корито. Тако се на простору „Тамнава – Западно поље“ задржало око 210 милиона кубика воде, а у копу „Велики Црљени“ око 26 милиона кубика.

Стручњаци истичу да је веома важно што је заустављено сливање Колубаре, јер би сваких десет центиметара пораста нивоа донело додатних милион кубика воде. То значи да када би ниво воде порастао само један метар у коповима би се нашло нових 10 милиона кубика. Овим су такође сачувана и села у окружењу која би, да насип није подигнут у ноћи између недеље и понедељка, сигурно била поплављена наредних дана.

– Процена коју тренутно износе стручњаци је да ће за исушивање воде из копа „Велики Црљени“ бити потребно неколико месеци – истичу у РБ „Колубара“. – Наравно, услов је да имамо две пумпе за испумпавање воде капацитета 10 до 15.000 кубика на сат. За исушивање копа „Западно поље“ са овом опремом биће потребно 15 месеци. Очекујемо да ће производња на два копа која су претрпела мању штету, а то су поља Д и Б“ почети крајем месеца.

На пољима Колубаре вода је покрила девет багера. Машински инжењери се надају да би пола њих могло да буде спасено, јер сваки шраф мораће да се одврне и осуши, а електроника је на свима потпуно уништена. Највише се страхује за највећи багер, вредан 30 милиона евра.

У „Колубари“ истичу да ће процене материјалне штете моћи да дају тек када се вода повуче из копова.

– Иако је продирање воде на копове заустављено и радници у целој „Колубари“ даноноћно раде на санацији, још увек је прерано за процену штете коју је претрпела опрема, као и свих дугорочних последица које ће ови драматични догађаји оставити на Рударски басен, ЕПС и привреду Србије – кажу у „Колубари“.

РАДИ “ГЛОДАР 3“
– На површинском копу Поље „Д“ у производни процес укључен је други БТО – багер-трака-одлагач систем, где „глодар 3“ откопава земљу изнад угља. Ускоро се очекује и укључивање петог БТО система на овом копу у рад. Изузетно је битно што је већ успостављен производни процес на једном од два копа која су делимично поплављена – наглашавају у „Колубари“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милорад Грчић оштетио Колубару за 42.123.842,89 динара!

5 (16) Милораде Грчићу ,,СИЛНИ“ реци ЈАВНО НАРОДУ И ЗАПОСЛЕНИМА У ЕПС-у, зашто Kрнетићу кога …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (2) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Један коментар

  1. Tamo nemaju posla nikakve pumpe velikog kapaciteta vec kartografi. Oni bi na mapi Srbije samo ucrtali novo jezero koje smo dobili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *