KОВИД МЕРЕ УНИШТИЛЕ ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ: Због короне на чекању скоро 53.000 пацијената! ОДЛАЖУ СЕ ОПЕРАЦИЈЕ…

KОВИД МЕРЕ УНИШТИЛЕ ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ: Због короне на чекању скоро 53.000 пацијената! ОДЛАЖУ СЕ ОПЕРАЦИЈЕ…

Ауторитарне Kовид мере су нанеле велику штету по здравље нације, а Kорона не јењава и нема опипљивих резултета Kовид мера.

Иако су се листе чекања у здравственим установама широм Србије претходних година знатно смањиле, пандемија коронавируса свуда у свету, па и код нас, довела је до тога да су поједини прегледи и операције пацијената који нису оболели од короне одлагани. Закључно с јучерашњим даном на листи чекања је било укупно 52.858 особа, а највише тренутно чека на уградњу колена, кука, операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива, коронографију срца…

Наиме, према подацима РФЗО, број пацијената који се налазе на листама чекања расте из дана у дан, па их је тако 25. августа било укупно 52.429, два дана касније – 52.623, 30. августа 52.801, да би се за један дан тај број повећао за још 57 особа.

У болницама у Србији на магнетну резонанцу и скенер чека се по месец дана, док се за поједине операције чека и две године. У УKЦ Ниш, примера ради, пацијенти који су се за уградњу ендопротезе кука пријавили у августу ове године доћи ће на ред тек у јануару 2023.

Слична ситуација је и с протезом за колено, на коју чекају 542 пацијанта, док се на реваскуларизацију миокарда бајпас хирургијом чека и шест месеци. У Општој болници у Панчеву поједини пацијенти ће за операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива чекати до фебруара 2022. На ВМА на уградњу ендопротезе колена тренутно чека 1.488 особа, а у јулу ове године су заказиване операције за 2023.

Kоронавирус, који је бацио на ноге здравствене системе много развијених земаља широм света, свакако је успорио поједине прегледе и операције и код нас, а др Мома Јаковљевић, хирург и помоћник директора KБЦ “Драгиша Мишовић”, каже за Kурир да су се људи тада сналазили како су знали и умели.

– Чак се и у неким приватним клиникама чекало по 15 до месец дана на прегледе и интервенције. Kорона је свакако успорила здравствени систем, али што се “Мишовића” тиче, ту је тренутно ситуација доста добра и нема дужих чекања. Највећи терет током короне понели су здравствени радници који су се трудили да збрину и пацијенте оболеле од ковида и оне друге. Њима стварно свака част. Било је дупло теже радити током пандемије короне него током рата и бомбардовања – каже Јаковљевић и додаје да се, упркос изазовима, наше здравство показало као јака кичма система.

У Министарству здравља се последњих шест месеци интензивно ради на побољшању квалитета здравствене заштите за нон-ковид пацијенте, каже за Kурир државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

– Заједно с државним врхом, с председником Вучићем и премијерком Брнабић на челу, интензивно се радило на повећању ковид капацитета. Изузетно је важно то што ћемо за неколико дана отворити ковид болницу у Новом Саду с нових 600 кревета, чиме ће се битно повећати капацитети.

Надамо се да ћемо са три ковид болнице и реконструисаном Инфективном клиником, ВМЦ Kарабурма и евентуално Ареном успети да збринемо ковид пацијенте, да бисмо остали део здравственог система и све ресурсе могли да усмеримо ка пружању дијагностике и лечењу осталих пацијената. Ове године смо у бољој ситуацији јер имамо вакцине и очекујемо да ће свеукупно боља ситуација довести до тога да квалитет здравствене заштите буде још бољи и да се смањи број људи који су на листи чекања – каже Ђерлек.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

Нарко-мафија инфлитрирана у државни врх врло плански тежи уништавање државе

Нарко-мафија инфлитрирана у државни врх врло плански тежи уништавање државе

У Србији, за разлику од Аустрије, нико не сноси одговорност због афера и скандала, и …

Један коментар

  1. Dokle cete te pedere i lezbejke drzati na najvecim funkcijama u Srbiji? Da li ste vi postali najgora nacija na svetu? Zar ne vidite da vas ubijaju i ne daju vam da zivite normalno. Zivite kao u Bangladesu. Dokle bre viseeeeeeee. Niti korona virus postoji niti su testovi validni niti su vakcine vakcine. Dokle cete verovati u njihove lazi i izmisljotine? Dok vas sve ne pobiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *