fbpx
Насловна / Србија / Економија / Крагујевац: Минималац нам не храни децу
Крагујевац: Минималац нам не храни децу 1

Крагујевац: Минималац нам не храни децу

НИ другог дана генералног штрајка радника „Фијатове“ фабрике аутомобила нема јасних назнака да ли ће и када ће почети преговори с руководством компаније о решавању радничких захтева. Производња аутомобила у крагујевачкој фабрици је стала, а радници тврде да ће обустава рада трајати све док им се не испуне захтеви. Кључни је повећање плата, јер минималац, који како кажу, већина носи кући, не могу да исхране породице.

Крагујевац: Минималац нам не храни децу 2Крагујевац: Минималац нам не храни децу 3Из Савеза самосталних синдиката Крагујевца позвали су руководство „Фијата“ да се одрекне 0,5 одсто профита и тако испуни повећање бруто износа основице зараде са 38.000 на 45.000 динара.

– Захтев за повећање бруто основице од 7.000 динара, односно 57 евра по раднику, на годишњем нивоу, за 2.000 радника који су у штрајку, чини износ од 1.371.000 евра – пише у саопштењу тог синдиката. – Како је „Фијат“ извезао лане аутомобила у вредности од 1,07 милијарди евра, да бисте испунили захтеве радника довољно је да одвојити 780. део новца оствареног од продаје. То је 0,5 одсто од профита, ако претпоставимо да је профит око 20 одсто од оствареног извоза.

Председник штрајкачког одбора Зоран Марковић каже да пословодство својом пасивношћу крши закон о штрајку и угрожава компанију. Он напомиње да радници остају при својим захтевима и да неће наставити производњу. На потезу је, каже, пословодство фабрике.

– Упутили смо још једно писмо челницима фабрике и чекамо њихов одговор. На наше позиве упућене у последњих неколико дана нико од руководећих људи фабрике није реаговао. Ми настављамо генерални штрајк и очекујемо наставак преговора око решавања проблема – поручује Марковић.

Проблеми су почели када је прошле године из крагујевачке фабрике аутомобила отпуштено око хиљаду радника а обим посла остао исти. Запослени много више раде и траже да се за то додатно ангажовање адекватно и награде.

Зоран Марковић

Крагујевац: Минималац нам не храни децу 4

– Преговори о овим захтевима са пословодством су почели почетком године. После низа састанака, речено нам је да ће пословодство крагујевачке фабрике након консултација са врхом „Фијата“ дати одговор до 21. јуна. То се није десило, нити је било одговора после два штрајка упозорења. Радници су зато одлучили да ступе у генерални штрајк – појашњава Марковић.

РАДЕ САМО СЛУЖБЕНИЦИ

КАКО кажу у штрајкачком одбору, рад је обуставило 2.150 производних радника, док службеници нису у штрајку. У „Фијату“ је запослено 2.460 људи.

Производња стоји у погонима Пресерај, Каросерија, Лакирница и Монтажа. У последња два дана са трака није сишао ниједан „фијат 500 Л“, а иначе се у две смене произведе 440 возила.

М. Луковић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пропао и други покушај продаје: Нико неће "Будимку" 14

Пропао и други покушај продаје: Нико неће „Будимку“

Београд — Агенција за лиценцирање стечајних управник саопштила је да у другом покушају продаје није …

Привредни раст еврозоне преполовљен 15

Привредни раст еврозоне преполовљен

Привредни раст еврозоне преполовљен је у другом овогодишњем кварталу због пада немачке економије и успоравања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *