fbpx

Да хоће ђубретари да вас тако у комплету стрпају у камионе па првац у мутни Дунав да Србима и Србији сване!

0
(0)

ОДНОС снага у Скупштини Србије, која је у среду започела седницу за избор нове владе, ни после целодневне расправе није се променио: мандатарка Ана Брнабић и њен министарски тим могу да рачунају на подршку скоро целе владајуће коалиције, док опозиција остаје против.

Став није променио ни лидер ЈС Драган Марковић Палма, који се с поштовањем обратио мандатарки, али је потврдио да због њене биографије не може да притисне „зелени тастер“. Кад се све сабере, очекује се да за нови тим у Немањиној гласа више од 150 посланика.

Кандидати за министре, њих 21, предвођени Брнабићевом, стрпљиво су у клупама слушали вишесатну полемику – похвале посланика владајућих странака, за које је њен експозе патриотски и доказ континуитета у политици, и оштре критике опозиције, које у програму Брнабићеве виде списак лепих жеља.

Током целодневне дебате, власт и опозиција су размењивале оптужбе око познатих тема – једне је „жуљала“ Европа, друге Русија, трећи су се бунили јер у експозеу нема Војводине, а четврти што има „мало“ Косова, пети су уместо дигитализације тражили канализацију…

Док је трајала расправа у сали, у холу Скупштине ређали су се опозициони посланици који су држали конференције за медије на којима су износили оцене против Владе, а лидер „Двери“ Бошко Обрадовић свој став је симболично „илустровао“ икебаном коју је донео у парламент.

– Називали су ме „султанија, фикус, Мирко Цветковић, хомопремијерка“. За све предлоге и конструктивне критике бићу отворена, али нећу се обазирати и одговарати на личне увреде које ми се упућују, него ћу радити свој посао. Највећа одговорност биће на мени, нећу се скривати иза својих сарадника и о нашим резултатима редовно ћу подносити извештај јавности – јасно је Брнабићева поручила посланицима.

ОДБРАНА ЛОНЧАРА
АНА Брнабић посебно је истакла да је поносна што је Златибор Лончар прихватио да буде у њеној влади:
– Он је човек који је најстрашније нападан, а све то време је радио свој посао. Српско здравство је 2012. било најгоре у Европи, а последње две године је напредовало толико да је данас 24. у Европи и испред осам држава ЕУ.

Први је након једноипочасовног излагања експозеа у расправу са будућом премијерком кренуо лидер радикала Војислав Шешељ, који је питао Брнабићеву да ли је у сукобу интереса, јер је њен брат директор фирме „Асеко“ која за Владу ради послове, а није ангажована преко тендера и прошле године су приходовали 32 милиона евра.

Брнабићева је навела да жели транспарентно да уђе у мандат, да ће то бити стандард у њеној Влади и потврдила да је још кад је постала министарка Агенцији за борбу против корупције пријавила потенцијални сукоб интереса:

– Одговорили су да могу да радим, а ако се на тендеру појави „Асеко“ да онда то пријавим Агенцији. Мој брат има 44 године, своју породицу и каријеру. Да ли сад то значи да треба да да отказ и престане да ради, јер сам постала премијерка. Откад сам у Влади „Асеко“ није добио ниједан посао.

Укључио се и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, који је на Шешељеве критике на експозе и састав нове владе поручио – „ко о чему, неко о поштењу“:

– Не знам да ли да улазим у дуел са човеком који је освојио три пута мање гласова од Белог Прелетачевића – „пецнуо“ је Мартиновић Шешеља, пошто је лидер СРС напредњаке оптужио да су „предали извршну власт“ и да немају контролу над Владом, јер од 22 члана кабинета они имају само седам.

ПОПОВИЋУ ПОМОЋНА СТОЛИЦА
НА МЕСТИМА у скупштинској сали предвиђеним за чланове Владе није било довољно места за 21 члана, колико ће људи бројати будући кабинет Ане Брнабић. Зато је донета још једна столица на крај реда, у коју се сместио Ненад Поповић, будући министар без портфеља, задужен за иновације.

Надовезао се лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је питао како Влада може бити опредељена за ЕУ, кад мандатарка предлаже министра који је против тога:

– Што се тиче кадровске комбинаторике, она је фантастична, сјајна. Мислим да српска војска заслужује Вулина као министра одбране, као што Влада заслужује на помоћној столици Ненада Поповића, јер је то мера нашег дигнитета у односу са Русијом – приметио је Јовановић.

На то је Брнабићева категорички узвратила:

– Србија ће, пошто ме критикују и екстремна десница и екстремни либерали, остати војно неутрална и неће признати Косово.

Највише пажње изазвало је излагање Драгана Марковића Палме, који је остао непоколебљив:

– ЈС подржава Вучића, али нећемо гласати за мандатарку. Ана Брнабић је за мене дама и нећу рећи ниједну ружну реч о њој, али не можемо гласати, јер за функцију премијера мора да постоји одређена биографија. Нико није вршио притисак на мене да променим став. Извињавам се министрима, јер се у „пакету“ са премијерком гласа и за њих.

Бошко Обрадовић (Двери) подгрејао је атмосферу кад је на почетку говора рекао да је „Србија добила премијерку Хрватицу и лезбијку“, а затим и да „нема ништа против да жена дође на чело Владе“.

ЂОРЂЕВИЋ: ПРВО ИДЕМ У КРАГУЈЕВАЦ
ОДМАХ по избору нове владе отићи ћу у Крагујевац, после упозорења Фискалног савета да том граду прети банкрот. Морам да видим како су радили досад на тим пословима, да направимо анализу и да видимо затечено стање, проблеме. Видећу и са премијерком шта је све приоритет, како бисмо радили на томе. Као највеће изазове на новој позицији видим све што би могло да допринесе томе да живимо боље, да Србија буде економски јака – рекао је Зоран Ђорђевић.

– Косово није издала жена, већ Вучић, Николић, Дачић, Вулин. Ова Влада је политички Франкенштајн, врхунац ДОС. Ово је понижење за све Србе на Видовдан – рекао је Обрадовић, али га је прекинула Маја Гојковић, која му је изрекла две опомене.

Пре тога Обрадовић је рекао да се мандатарка није изјаснила о Косову и да у биографији пише да је радила као медијски официр између институција Велике Британије и НВО у Србији, а питао је и зашто није рекла у којој држави живе Срби на КиМ.

– Одговор на питање где живе Срби на КиМ потражите у Уставу. А кад је реч о страним компанијама, својевремено сам радила за инфо-центар који је смештен у Српској православној цркви у Лондону. Вероватно је и СПЦ страни тајни агент.

На Обрадовићев говор реаговао је и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, наводећи да у психологији постоји нешто што се зове подсвест:

– Обрадовић се променио, почео је да се лепо облачи, модерно изгледа и постао је углађени политичар. Очигледно је да га неко из геј заједнице добро саветује. Ово су речи Предрага Аздејковића. Кад то повежемо са подсвешћу мени је све јасно.

Председник ЛСВ Ненад Чанак рекао је да та партија неће гласати за Брнабићеву, јер није поменула Војводину. Глас неће дати ни СДС-НПС, ДСС, ДС, Зоран Живковић… Балинт Пастор (СВМ) казао је да ће подржати Владу и да се очекује да и нова настави да брине о мањинама као и претходна.

АМБАСАДОРИ НА ГАЛЕРИЈИ

ЕКСПОЗЕ мандатарке с великом пажњом пратиле су и многобројне стране дипломате. Између осталих, на галерији у Скупштини Србије били су и амбасадори САД и Немачке, Кајл Скот и Аксел Дитман, као и кинески амбасадор Ли Манчанг.

„ПОРАНИЛИ“ ШАРЧЕВИЋ И ВУКОСАВЉЕВИЋ

МЕЂУ првима су у среду у Скупштину стигли министар просвете Младен Шарчевић и министар културе Владан Вукосављевић, који ће и у новој влади задржати те ресоре. Пораниле су и „новајлије“ у кабинету који је предложила Брнабићева – министар без портфеља Ненад Поповић и министар за државну управу Бранко Ружић. Када је Брнабићева читала имена предложених министара, највећи аплауз посланика добио је Александар Вулин, који би требало да преузме ресор одбране.

ВУЛИН: НЕЋЕМО СЕ СВРСТАВАТИ

МИНИСТАРСТВО одбране је велики изазов и велика част. Садашњи приоритети – осавремењивање опреме, бољи положај припадника војске, унапређење наменске индустрије и војна неутралност – остаће циљеви и кад преузмем функцију министра. Наша политика јасно је формулисана годинама уназад, а то су сарадња и поштовање са НАТО, Русијом и Кином. Немамо жељу да се сврставамо у било какав војни савез, али хоћемо да водимо рачуна о својој безбедности – изјавио је Александар Вулин.

ПАЛМА КУЦАО СМС ПОРУКЕ

У ТРЕНУТКУ када је мандатарка речима – „Живела Србија“ завршила експозе, предложени кандидати за министре и посланици устали су и то поздравили аплаузом. Упадљиво је, међутим, било да је лидер ЈС Драган Марковић Палма, који је поручио да Брнабићева није његов премијер, остао да седи и све време је куцао поруке на телефону.

АПЛАУЗИ, ЖАГОР И НАМИГИВАЊЕ

ПРВИ аплауз током излагања експозеа мандатарка Ана Брнабић добила је кад је изговорила да је „част служити својој земљи и гледати како се она мења набоље“. Одобравање је стизало и кад је говорила о стању у државној каси, изменама Закона о пољопривредном земљишту… Посланици су пажњу губили кад је излагала теме попут дигитализације и ИТ сектора, па је мандатарка морала да их замоли за више пажње. Брнабићева је, у једном тренуку, скренула поглед са експозеа и угледала неког од посланика којем је намигнула.

ВУЧИЋ О „УТИЦАЈИМА“ OКО МИНИСТАРА ТИМ БИРАЛИ ГРАЂАНИ, А НЕ РУСИЈА И ЗАПАД

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је у среду да је мандатар Ана Брнабић предложила Владу која је формирана „под утицајем“ грађана, а не Русије или Запада.

– Влада Србије је једино под утицајем грађана. Нико други не може било кога да доведе на власт, у Србији бирају грађани – поручио је Вучић, одговарајући на питање како коментарише изјаве да је Србија под руским утицајем.

Он је рекао да је чуо примедбе неких да смо слуге Запада, и других да смо постали руске слуге:

– Они вероватно полазе од себе, желе да буду слуге, једног дана руске, а другог дана западне. Ми нисмо слуге.

Вучић се осврнуо и на изјаву амбасадора САД Кајла Скота о „малигном утицају“ Русије у Србији:

– Не видим ничији малигни утицај. Србија има пријатеље и на Истоку и на Западу, иде ка ЕУ, али ће чувати добре односе са руским пријатељима. Са Скотом имам коректне односе, али нисмо увек сагласни у свему.

Д. Милинковић – С. Ј. Матић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На Дунаву су се појавили пеликани ПОСЛЕ 100 ГОДИНА (видео)

4.5 (2) Дунав је ове године права оаза за птице. Поред лабудова, сиве чапље и …

Влада олакшава давање привременог боравка странцима који су потребни домаћој привреди

0 (0) Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о критеријумима за одређивање категорија …

4 Коментара

  1. ZASTO U DUNAV BOLJE JE U ZATVOR.

  2. EKSPOZE OD HOMO PREMIJERA NA TRIBINI SKOT A U SKUPSTINSKOJ SALI POGADJATE I SAMI.GRADJANI SRBIJE IH BIRALI? NE MOGU DA VERUJEM.BAS NAM DOBRO IDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *