Крагујевац: Пропали преговори оружара и менаџмента

0
(0)

Надзорни одбор и извршни менаџмент „Застава оружје“ су саопштили да је Самосталном синдикату понуђен предлог решења за проблеме због којих радници штрајкују.

До договора није дошло, пре свега, због „личних анимозитета“ синдикалних лидера.

Синдикат се потом огласио са оценом да руководство фабрике покушава да унесе раздор међу раднике и најавио да ће у 21. и 22. маја бити настављен једночасовни штрајк упозорења, а да ће од 23. маја рад бити обустављен у све три смене до коначног испуњења свих захтева.

Како је саопштило руководство фабрике, у наставку преговора са Штрајкачким одбором јуче је управа фабрике понудила даље побољшање услова рада и квалитета заштите на раду, као и једнократну исплату бонуса од 10.000 динара до краја маја, док би се размотрила могућност исплате још 5.000 динара после анализе резултата пословања у септембру.На тај начин би се, сматра управа фабрике, решила три од четири захтева Самосталног синдиката, пошто онај који се односи на укидање солидарног пореза од 10 одсто није у надлежности фабричких органа.

Пословодство је такође информисало запослене да ће држава после завршетка започетих инвестиција као и оних планираних у наредних неколико година, постати власник 98 одсто капитала „Застава оружја“.

Према наводима руководства, та решења су била прихватљива за већи део Штрајкачког одбора изузев синдикалног лидера и његових најближих сарадника, који су испостављали нове захтеве.

„Како до споразума није дошло, још једном је потврђено да лични анимозитети најужих лидера Штрајкачког одбора преовладавају над остатком Одбора синдиката као и већине запослених“, наводи се у саопштењу руководства „Застава оружја“, које је оценило да „штрајк фатално угрожава пословање фабрике“ и запретило да ће, ако дође до ескалације штрајка, већ од прве следеће исплате зараде бити умањене до 10 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети „Kосову“ и међусобном признању

3 (4) Авдулах Хоти каже да дијалог са Београдом нема алтернативу, али истиче да у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *