Краљево: Због поплава прекинут саобраћај, не раде вртићи и школе

Краљево: Због поплава прекинут саобраћај, не раде вртићи и школе

0
(0)

Градоначелник Краљева Предраг Терзић изјавио је данас да су на територији тог града поплављена 434 објекта, оштећено или потпуно уништено 16 мостова, као и да је прекинут саобраћај на 20 путних праваца.

Такође, Терзић је рекао да су обилне падавине оштетиле кров на два вртића и две основне школе у којима је обустављена настава.

– Најкритичније стање тренутно је у Сирчи, односно између Сирче и Сирчанске бање где је синоц 80 домаћинстава било одсечено од света јер је вода однела мост – рекао је Терзић на конференцији за новинаре и додао да је у сарадњи са Војском Србије направљен понтонски мост и да се ради се на припреми за његово постављање.

Терзић је нагласио да су све екипе Сектора за ванредне ситуације, Одељења за цивилну заштиту Града Краљева и свих комуналних предузећа на терену и да испумпавају воду из домаћинстава.

– Град је обезбедио пет додатних пумпи. Такође, добили смо помоћ у машинама из Ћуприје, очекујемо помоћ и из Крагујевца како би смо у што краћем року оспособили саобраћајнице – навео је Терзић и замолио грађане за стрпљење јер су падавине изазвале проблеме на подручју целог града.

Како је рекао, до јутрос је евакуисан 121 грађанин са територије града Краљева, највише мештана Адрана где су каже, поплављени и гробље и Индустријска зона

– Проблем је што је поново почела да пада киша, али се надамо да неће бити истог интензитета као у ноћи између недеље и понедељка. Јуче смо обишли Мусину Реку, ниво воде данас опада у том насељу, а у опадању су и други водотоци на тероторији Краљева – рекао је Терзић.

Упитан да ли се очекује изливање Ибра и Западне Мораве због најављених падавина, Терзић је навео да јучерашње поплаве нису изазвале раст нивоа Западне Мораве већ бујични потоци и подсетио да је у ноћи између недеље и понедељка за само три сата у Краљеву пало 84 литра кише по квадратном метру.

Терзић је напоменуо да је после поплава из 2016. године изграђен бедем у Грдици која је те године била најугроженија, као и да је рађено на уређену водотока Ибра и санацији потока Чађавац и Моравац.

– Шта год да урадите, када падне толика киша, не можете да се браните и поплаве су тада извесне – рекао је Терзић.

Он је позвао грађане да пријаве проблеме са пијаћом водом и поднесу захтеве за испумпавање воде из домаћинстава и санацију штете.

– Захваљујући директору ”Србијавода” Горану Пузовићу и ангажовању министра пољопривреде добијамо помоћ и очекујем да ће Комисија утврдити стање на терену и нанету штету у домаћинствима, инфраструктури и привредним објектима и покушати да добијемо средства од Републике – рекао је Терзић.

Додао је да је вода из градског водовода исправна и најавио да ће екипе Штаба за ванредне ситуације у сарадњи са Заводом за јавно здравље обићи сеоске водоводе како би се утврдила исправност воде за пиће.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лучани, Краљево - Водена бујица у драгачевском селу Вича потопила је на десетине домаћинстава

Лучани, Краљево – Водена бујица у драгачевском селу Вича потопила је на десетине домаћинстава

5 (1) Вера Пајић целу ноћ је провела штитећи свој дом џаковима песка, али безуспешно. …

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

4 (1) Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у осам општина, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend