У Драгачеву оштећено 20 мостова и 300 километара путева

У Драгачеву оштећено 20 мостова и 300 километара путева

0
(0)

Гуча – На чак 40 места у општини Лучани саобраћај је и јуче био у прекиду јер су бујице у понедељак оштетиле 20 мостова и више од 300 километара општинских путева првог и другог реда и категорисаних саобраћајница.

– Повлачењем воде, у току наредних дана сагледаћемо све штете ове катаклизме, која је задесила Драгачево – рекао је председник општине Лучани Миливоје Доловић. Он додаје да је у уторак од јутра на терену 15 машина из општинског јавног предузећа и ангажованих привредних колектива.

– Они улажу велике напоре да би оспособили путеве и одупрли се клизиштима која су затрпала поједине правце. Комисија ће изаћи на терен, овде је преко 30 кућа поплављено. Морам да напоменем да се поплаве овде нису догодиле 2016. године. Чланови штаба су присутни на терену и гледамо шта нам је чинити како би се ублажиле последице поплаве која нас је задесила.

Вода је продрла и у сеоске куће у доњем Драгачеву надомак Лучана, у Ђераћу и Крстацу, иако је у том делу тока Белице прошле године средствима државе подигнут заштитни бедем.

– Неки наши мештани годину и по или две нису хтели да потпишу сагласност да се заврши целокупна инвестиција коју је финансирала Република Србија преко „Србијавода”. Бедем је попустио на месту на коме није довршен и због тих људи Ђераћ је опет поплављен – навео је Доловић.

​Доловић: Неки наши мештани годину и по или две нису хтели да потпишу сагласност да се заврши целокупна инвестиција коју је финансирала Република Србија преко „Србијавода”. Бедем је попустио на месту на коме није довршен и због тих људи Ђераћ је опет поплављен 

Он је напоменуо да су поједине школе затворене, а настава привремено обустављена, додајући:

– Вода је у понедељак продрла у техничку школу у Гучи и основну школу у Вичи, које су евакуисане, талас од пола метра прошао је кроз просторије и фискултурну салу, тако да се у те две школе настава неће одвијати до даљег.

Бјелица, која годинама загорчава живот планинцима и брђанима Драгачева, извире у Горњем Дупцу, на 930 метара, и тече средином општине Лучани 41 километар, до ушћа у Западну Мораву, у селу Дљин код Лучана. У горњем току она је планинска река, с дубоком и уском клисурастом долином и има неравномеран распоред левих и десних притока јер су знатно бројније друге, којима су изворишта на падинама Јелице.

Та речица, која лети само што не пресуши, у понедељак је нанела огромну штету фабрици ИКГ у Гучи.

За само 15 минута поплављене су ливница, одељење за машинску обраду, погон за производњу пећи, магацин и моделарница. Технички директор фабрике Радован Илић описује да је оштећено пет шлепера урађених пећи које су биле спремне за извоз у Русију, Холандију и Чешку.

– Вредност ових производа је 250.000 евра, принуђени смо да их расклопимо и поново радимо, а груба процена је да је укупна штета у фабрици након поплаве око милион евра.

Илић додаје да је набујала Бјелица продрла у погоне ове ливнице таласом од једног и по метра, али се већ јуче почело с рашчишћавањем.

– Због муља и блата које је река оставила за собом, производња ће бити прекинута на 15 дана. Имамо уговорене обавезе и у року од два месеца морамо да испоручимо 20 шлепера пећи. Бићемо принуђени да ангажујемо додатну радну снагу како би испоштовали договорене рокове – рекао је Илић.

У суседној Пожеги је у понедељак за само два сата пало око 60 литара воде по квадратном метру, одмах су надошли потоци. У селима Висибаба, Пријановићи, Пилатовићи, Прилипац, Лопаш, Горобиље, Годовик, Лорет, Табановићи и Јежевица појавиле су се горопадне бујице и под водом се за тили час нашло 300 хектара ораница.

Десетак кућа у овом крају одмах је поплављено, на појединим путним правцима кроз села саобраћај је сатима био прекинут, а јуче отуда стижу лоше вести и позиви за помоћ због појаве бројних клизишта. Срећом, корита Моравице, Ђетиње, Скрапежа и Лужнице нису била пуна па су могла да приме поменуту количину воде а да се саме ове реке не излију.

У ивањичкој општини и јуче су били непроходни сви макадамски путеви. Вода је и на категорисаним путевима у понедељак направила канале ширине метар и по, а најтеже је стање у селима Луке, Осоница, Лиса, Радаљево, Катићи и Мочиоци, док је друм од Приличког поља да центра Ивањице био под водом.

После оваквих вода почињу да се осипају путне обале и брдске стране, па су у Мочиоцима и Катићима покренута клизишта услед поплава. Мештани кажу да се земљиште спустило и до бандера, и могуће је да ће у овом крају доћи до нестанка струје. Све расположиве машине су на терену и јуче су биле усмерене на непроходне макадамске путеве.

Аутор: Гвозден Оташевић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Десетковани малињаци у западној Србији

Десетковани малињаци у западној Србији

0 (0) Традиционални купци сада ће ригорозније контролисати извозне пошиљке, произвођачи нек обрате пажњу на …

Несрећа породице Милосављевић - бујица им однела 17 КОЊА

Несрећа породице Милосављевић – бујица им однела 17 КОЊА

5 (3) ПОПЛАВА у Лучанима, у селу Тучково удавила је чак 17 коња породице Милосављевић, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend